"SARMAT" raketa, kūrimo istorija

Autorius: Anno Šaltinis: http://fb.ru/article/167669/sa... 2018-05-08 08:55:07, skaitė 738, komentavo 0

XX amžiaus viduryje žmonija pateko į "branduolinius spąstus". Skirtingai nuo visų kitų rūšių ginklų, paprastas kiekybinis ir net kokybiškas MNG pranašumas abejose pusėse negarantavo pergalės. Vien tai, kad vienos šalies branduolinių galvučių masinis panaudojimas galėjo sunaikinti visą žmoniją. Nuo septintojo dešimtmečio strateginis paritetas taikos garantija, tačiau masinio naikinimo ginklas tebėra politinio spaudimo priemonė.

Pirmasis smūgis ar garantuotas atsakymas?

Pats užtaisų turėjimas ir kokybė dabartiniame periode vaidiną antraeilį vaidmenį. Šiuo metu aktuali užduotis yra arba gebėjimas atakuoti nebaudžiamam arba užtikrinti garantuotą atsakomąją smūgį agresoriui. Jeigu JAV pasaulinės priešraketinės gynybos sistemos dislokavimas yra skirtas įgyvendinti puolamąją doktriną, tai atsakomojo smūgio ginklo kūrimas - prioritetinė Rusijos strateginių pajėgų (RSP) vystymo kryptis. Šiuo metu strateginių pajėgų pagrindas yra "Vojevoda" raketos (jos gi "Satana") , kurių negali perimti jokios priešraketinės sistemos. Šios TKBR tarybiniais buvo gaminamos Dniepropetrovske, po TSRS žlugimo tapusio ukrainietišku.

Be visų jų privalumų kompleksai sensta, kaip ir bet kokia technika. Dar visai neseniai, kariniai analitikai teigė, kad jų tarnavimo trukmė truks iki 2022, bet politinės realijos susiję su labai konkrečiais techninės priežiūros klausimais, diktuoja likusio laiko iki jų nurašymo sumažėjimą. Tuo aktualiau iškyla naujo strateginio nešėjo "Sarmat" priėmimas. Raketa turėtų 2018 m. pakeisti koviniame budėjime šachtose stovinčias "Vojevoda".

Jėgų santykis

Šiuo metu visi branduoliniai ginklai pasiskirstę maždaug taip: maždaug po 45% visų specialių kovinių užtaisų tenka JAV ir Rusijos Federacijai. Užtaisų kiekis žinomas ir pagal sutartį SPG-3 yra maždaug po 1550 vienetų jūrų ir sausumos bazavimo plius 700 oro transporto priemonėse.

Pagal nešėjų skaičių, vaizdas yra šiek tiek kitoks. Amerikiečiai turi daugiau (794 prieš 528 rusų). Tai nėra bet kokie galimo priešininko pranašumai, tačiau patvirtina, kad Jungtinėse Amerikos Valstijose yra daugiau monoblokinių sistemų.

Taigi, 90% visų atominių (vandenilinių, neutroninių) užtaisų yra Rusijos ir Amerikos armijos arsenaluose. Likusieji 10 proc. priklauso Britanijai, Kinijai, Prancūzijai ir kitoms " branduolinio klubo " šalims. Sunku įvertinti, kokią valstybė kurią šalį parems globalaus konflikto atveju. Gali būti, kad daugelis iš jų ( ne NATO nariai) norės likti neutralūs.

Naujoji "Šėtonas"?

Balistinė raketa "SARMAT" baigiantis antram dešimtmečiui XXI amžiuje pakeis "Vojevodą" - "Sataną", turinčias garantuoto keršto užduotį . Tarybiniais laikais RS-20V skaičius viršijo tris šimtus, dabar yra 52. Kiekviena iš jų turi dešimt galvučių , sumoje 520 kovinių galvučių (po 750 kilotonų TNT ekvivalento) - tai praktiškai trčdalis žemės ir jūros bazavimo strateginių gynybinių pajėgumų . Volevodos svoris yra daugiau nei du šimtai tonų. Rusijos atominis potencialas atnaujinamas, 2015 m strateginės paskirties raketinės pajėgos (SPRP) turės penkiasdešimt kitokio tipo naujų sistemų , tačiau jie turės atlikti kitokias užduotis. Tai pagrinde yra mobilūs kompleksai, būdintys oįeratyviniuose rajonuose.

"Satana" yra baisus su dviem jo svarbiomis galimybęis: gebėjimu įveikti priešraketinę gynybą ir didžiule griaunama jėga. Kiekvienas toks nešėjas gali paversti radioaktyvia dykuma visą pramoninį rajoną ar megapolį su jo apylinkėmis. Sunkioji raketa "SARMAT" pakeisti galingiausią pasaulyje nešėją maždaug tuo metu kada ji pasiekia solidų TBR trisdešimties metų amžių.

Pagrindinis naujos raketos skirtumas

Naujo ginklo projektavimo, bandomieji - konstravimo ir statybos darbai paskirti valstybiniam raketiniam Makejevo vardo centrui, įsikūrusiam Miase (Čeliabinsko apskrt.). Konstrukriai neapsiribojo gerai užsirekomendavusios "Satana" modernizavimu ir iš karto pasirinko sudėtingą pionierių kelią. Uždavinys buvo sukurti kompaktiškesnį ir lengvesnį pavyzdį. Būtent tokia buvo "Sarmat" įdėja - raketa, kurios charakteristikos turėjo viršyti visų ankščiau buvusių strateginėse pajėgose raketų. Pagrindinis bet kurio balistinio sviedinio parametras - energoginkluotumas, t.y masės ir judėjimo jėgos santykis. Būtent šioje srityje buvo planuojamas proveržis. 210 tonų "Satana" - sunkioji raketa. "Sarmat" sveria per pusę mažiau.

Skystas kuras

Didžioji raketos masės dalis yra degalai, esantys jos pakopose. Visi strateginiai nešėjai yra suskirstyti į tris pagrindines kategorijas:

lengvi, sveriantis iki 50 tonų;

vidutiniai svoris nuo 51 iki 100 tonų;

sunkūs, iki 200 tonų svorio, didesnių kol kas nėra.

Ši gradacija nustato ir skridimo diapazoną: kuo daugiau degalų, tuo tolesnis veikimo diapazonas. Pavyzdžiui, amerikiečių "Minitmen" masė yra 35 tonos ir priklauso lengvųjų klasei. Mažas svoris - didelis pranašumas, tokioms raketoms reikalingos mažesnės apimties šachtos, jas lengviau transportuoti ir paslėpti. Bet beveik visos jos yra kieto kuro. Tai irgi suteikia daug privalumų: garantinis laikas yra žymiai padidėjęs, nenaudojami didelio toksiškumo komponentai, priežiūra yra pigesnė. Tačiau problema yra ta, kad kietas kuras yra mažiau energetiškai efektyvus nei skysto kuro. Taigi, "Sarmat" yra raketa su skystu kuru. Daugiau apie variklį dar kol kas nėra žinoma, išskyrus tai, kad jo galios ir svorio santykis pasaulyje neturi lygių.

Bandymai

Naujo techninio pavyzdžio sukūrimas visuomet yra susijęs su rizika, bet tai yra pasiteisinama dideliu efektu sėkmės atveju.

Darbas su šio projektu prasidėjo 2009 m. Po dvejų metų ieškojimo konstruktorių biuras (KB) pradėjo bandymus.

2011 m. rudens pradžioje Kapustin'o Jar'o kosmodromo apylinkės sudrebino stiprus sprogimas. Raketa "Sarmat", į kurią buvo dedamos didelės viltys, praėjus kelioms minutėms po starto nukrito. Vėlesni startai taip pat buvo nesėkmingi.

Tik po metų įvyko sėkmingas startas. Buvo patikslinti pagrindiniai balistiniai parametrai. Bandymai parodė, kad skysto kuro raketa "Sarmat" gali įveikti daugiau nei 11 tūkstančių km, tuo pačiu nešdama 4350 kg kovinį skyrių. 2014 m. gegužę gynybos ministro pavaduotojas Jurijus Borisovas paskelbė, kad visi darbai kuriant naują strateginį kompleksą vyksta planingai, be nukrypimų nuo grafiko. Pasak jo, naujoji "Sarmat" raketa neturi jokių krypties apribojimų jos koviniame panaudojime, ji gali pasiekti taikinius per abu planetos ašigalius. Tai labai svarbu, nes NATO gynybinės sistemos nėra apskaičiuotoa tokiam universalumui.

Kovinė dalis

Unikaliais energijos-masės indeksais neapsiriboja "Sarmat" privalumai. Raketa nešėja - labai svarbus konstrukcijos elementas, bet ne mažiau svarbus yra kovinis blokas, kuriame yra dešimt individualaus taikymo galvučių. O jis, sprendžiant iš visko, taip pat yra unikalus. Faktas yra tas, kad kiekviena iš kovinių galvučių apjungia dviejų skirtingų tipų ginklų savybes: ji elgiasi taip pat kaip ir sparnuota, ir kaip hipergarsinė raketa. Kiekvienas iš šių tipų iki šiol turėjo aiškiai apibrėžtų užduočių asortimentą. Iki šiol sparnuotos raketos su plokščia trajektorija labai greitai neskraidė.

Sparnuoti hipergarsiniai blokai

Kovinių galvučių savybės atrodo prieštaringos. Reikalas tame, kad paprasta. sparnuota. raketa į tikslą skrenda sėlinančiai, palyginti mažu greičiu. Naudodamasi vietovės reljefu, pasislėpus už jo nelygumų, ji priversta būti lėtaeige, kad elektroninės "smegenys" spėtų įvertinti kliūtis ir pateikti jų aplenkimo sprendimus. Pavyzdžiui, JAV "Tomahawk" sparnuota raketa skrenda įprastu keleivinio lainerio (mažesnis nei 900 km / h) greičiu.

Be to, sparnuota raketa, kaip ir kiti skraidantys aparatai, turi masę, taigi ir inercija, ir reguliuojančių oro vairų mechanizmai turi būti iniciatyvūs. Taip veikia ir "Sarmat" blokai. Raketa, kurios charakteristikos yra artimos hipergarsinėms, po atsiskyrimo palaiko plokščią trajektoriją, dėl ko jos neįmanoma perimti.

Nenuspėjamumas

Visi unikalios individualaus taikymo sistemos kovinių blokų valdymo sistemos privalumai bus nenaudingi, jei priešas gali sunaikinti TBR iki ji neišeis i kovinį kursą. Tarpkontinentinė balistinė raketa Sarmat" skrenda greitai, tačiau jos trajektorija bet kuriuo momentu gali nukrypti nuo įprasto prognozuojamo lanko - parabolės. Papildomi manevriniai varikliai pakeičia aukštį, kryptį, greitį, o tada borto kompiuteris nustato naujus skrydžio parametrus, kad pasiekti taikinį. Panašus neprognozuojamumas būdingas ir kitų tipų šiuolaikiniams Rusijos branduolinių kovinių galvučių nešėjams, tai tapo jų "vizitine kortele" - asimetrišku atsakymu į Vakarų "draugų" bandymus užtikrinti savo pačių nepažeidžiamumą ir teisę į pirmiems smogti.

Nežeidžiamumas ant žemės

Labiausiai pageidaujama agresoriaus situacija, kuris ketina smogti nebaudžiamai branduolinius smūgius, yra ta , kada priešui yra atimta galimybė smogti atgal jau pradiniame karo etape. Tai reiškia, kad paleidimo įrenginiai, povandeniniai laivai, lėktuvai ir antžeminės transporto priemonės turi būti neutralizuotos (sunaikinamos) pirmąją salve. Tačiau toksnoras turi labai mažą įgyvendinimo galimybę jau daug metų. Šachtos, kuriose turėtų būti dislokuoti "Sarmat", turi daugiapakopią apsaugos sistemą kiek aktyvias (priešraketinės ir oro gynybos sistemos), tiek pasyvias (aukštas apsaugos įtvirtinimų lygis). Siekiant garantuoti požeminės paleidimo sistemos sunaikinimą, operatyviniame dislokavimo rajone, kuris apsaugotas veiksminga priešraketinės gynybos įranga, turi būti smogta bent septyni branduoliniai smūgiai. Be to, dislokavimo vieta laikoma paslaptyje. Valstybine paslaptimi taip pat yra laikoma raketa "Sarmat", kurios nuotraukos praktiškai neskelbiamos išskyrus neaiškius filmavimus, atliktus bandymų eigoje. Skelbiama tik informacija, skirta žiniasklaidai ir kariniams analitikams.

Paslaptingasis "Sarmatas"

Paslapties uždanga dengia viską, kas susiję su šio komplekso sukūrimu. Tai yra kaip tik tas atvejis, kada ne kiekvienas mokesčių mokėtojas artimiausiu metu galės sužinoti, kur eina atskaičiuoti iš jo pinigai. Tik šykštūs naujienų pranešimai apie sėkmingą paleidimą ir ramus dangus virš jų galvų yra įrodymas, kad valstybės pinigai nėra švaistomi.

Tiesą sakant, apie "Sarmat" šiuo metu yra mažai žinoma. Būtent šios klasės branduolinių ginklų nešėjams teks, kaip manoma, būti pagrindiniu šalies skydu, kartu su mobiliomis, jūrų ir oro bazavimo sistemomis. Paskelbta tik nedaug prieštaringos informacijos apie tai, kas yra "Sarmat" raketa. Techninės charakteristikos taip pat yra apytikslės: skridimo nuotolis yra daugiau nei 11 tūkstančių km, tačiau galima skristi į taikinį ir per Pietų ašigalį.