„Tautos forumas“, pagerbdamas trispalvės 100 metų sukaktį, protestuoja prieš Lietuvos ištautinimą bei išvalstybinimą

Autorius: Jonas Vaiškūnas Šaltinis: http://alkas.lt/2018/04/25/tau... 2018-04-26 10:23:13, skaitė 678, komentavo 1

„Tautos forumas“, pagerbdamas trispalvės 100 metų sukaktį, protestuoja prieš Lietuvos ištautinimą bei išvalstybinimą

„Tautos forumas“, pagerbdamas trispalvės 100 metų sukaktį, protestuoja prieš Lietuvos ištautinimą bei išvalstybinimą | Alkas.lt, V. Daraškevičiaus nuotr.
„Tautos forumas“, pagerbdamas trispalvės 100 metų sukaktį, protestuoja prieš Lietuvos ištautinimą bei išvalstybinimą | Alkas.lt, V. Daraškevičiaus nuotr.

Balandžio 25 dieną Vilniuje visuomeninės organizacijos, besitelkiančios po „Tautos forumo“ vardu, surengė šventinę eiseną su trispalvėmis ir 2 mitingus  Vilniaus S. Daukanto aikštėje prie Vilniaus universiteto (VU) ir Prezidentūros  bei prie Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto. Iškilmingoje eisenoje nuo Nepriklausomybės aikštės prie Seimo dalyvavo apie 500 žmonių. Tarp žygiuojančių buvo ir grupė vaikų darželio auklėtinių su mažomis trispalvėmis.

Eisenos dalyviai nužygevę į Katedros aikštę iš ten patraukė į S. Daukanto aikštę prie VU. Čia buvo surengtas pilietinis mitingas „Lietuva yra čia!“. Mitinge kalbėjo Lietuvos Persitvarkymo Sąjūdžio iniciatyvinės grupės klubo pirmininkas ir judėjimo „Talka kalbai ir tautai“ tarybos narys dr. Romas Pakalnis, Vilniaus universiteto filosofijos magistrantas Vytautas Vyšniauskas ir Vilniaus Sąjūdžio tarybos pirmininkas Leonas Kerosierius. Mitngui vadovavo Vilniaus forumo narys, publicistas Linas V. Medelis.

Kalbėjusieji mitinge pasisakė prieš VU rektoriaus prof. A. Žukausko universitete įgyvendinamą neoliberalizmo ideologiją ir pseudomoksline „naująja viešąja vadyba“ grindžiamas pertvarkas, dėl kurių, pasak visuomenininkų, VU vis labiau atsaistomas nuo įsipareigojimų bei atsakomybės visuomenei ir valstybei, o universitetas verčiamas „ištautinta ir išvalstybinta globalaus akademinio verslo įmone“.

VU Tarybos pirmininkas ir Rektorius buvo pakviesti susitikti su mitingo dalyviais ir paaiškinti universitete voliuntaristiškai vykdomų pertvarkų tikslus ir naudą šalies visuomenei, valstybei bei pačiai VU akademinei bendruomenei. Tačiau VU vadovai mitinge nepasirodė. Mitingo dalyviai jiems perdavė Tautos forumo pareiškimą „Dėl VU misijos“ su konkrečiais reikalavimais sustabdyti VU kaip Lietuvos mokslo ir kultūros židinio griovimą.

Mitingo dalyviai kreipėsi ir į Lietuvos Respublikos Prezidentę. Jai skirtame rašte iškelti reikalavimai imtis  priemonių, būtinų Tautos ir Valstybės išsaugojimui.Buvo pateikti 5 pagrindiniai reikalavimai:

  1. Sustabdyti Lietuvos visuomenės ištautinimo ir išvalstybinimo politiką, įgyvendinamą per istorinės atminties, kultūros paveldo ir lituanistikos naikinimą bei prievartinį globalistinių neomarksizmo ir neoliberalizmo ideologijų diegimą akademinėje ir viešojoje erdvėje;
  2.  Atsisakyti planų faktiškai panaikinti valstybinį lietuvių kalbos statusą ir neoficialiai įtvirtinti sovietinio stiliaus dvikalbystę, siekiant išstumti lietuvių kalbą iš viešojo gyvenimo ir paversti ją tik buitinio vartojimo kalba;
  3. Panaikinti faktiškai egzistuojančią „neteisingų pažiūrų“ cenzūrą ir marginalizavimą žiniasklaidoje bei akademinėje erdvėje ir padaryti galą plintančiai ir vis labiau įsitvirtinančiai ideologinio bei politinio piliečių persekiojimo už „politiškai nekorektiškas“ pažiūras praktikai;
  4. Nedelsiant ir iš pagrindų keisti tik nedidelės piliečių mažumos interesus atitinkančią ir Lietuvą demografinės, socialinės ir politinės katastrofos link stumiančią iki šiol vykdomą valstybės ekonominę, socialinę, kultūros ir mokslo politiką.
  5. Oficialiu valstybės lygmeniu atsisakyti pražūtingos „globalios Lietuvos“ ideologijos, kuria grindžiama šalį naikinanti dabar vykdoma nesavarankiška ir pasyvi užsienio politika, kuri skatina tautos išsivaikščiojimą ir griauna nacionalinio saugumo pagrindus.

Graikijos fašistinės pakraipos partijos „Auksinė aušra“ simbolis | Alkas.lt nuotr.
Graikijos fašistinės pakraipos partijos „Auksinė aušra“ simbolis | Alkas.lt nuotr.

14 val. mitingas buvo pratęstas prie Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto (TSPMI). Čia įvyko TSPMI studentų ir mitingo dalyvių protesto akcija „VU TSPMI – ne vienos „partinės“ tiesos institutas!“.

Prie TSPMI protesto akcijos dalyvius pasitiko būrelis TSPMI vadovybės palaikytojų šaukdami: „gėda“, „propaganda“,  „Landsbergis“, „Žalgiris“, „Smurtas šeimoje“ ir panašius šūkius, bei laikančių rankose plakatus: „Per jus praleidžiu seminarą“, „Prieš jus tik jūs patys“, „Per jus praleidžiu paskaitą“…

TSPMI gynėjai taip pat laikė iškėlę ant lazdų prikaltas lenteles su TSPMI baltai-mėlynu ženklu labai primenančiu Graikijos fašistinės pakraipos partijos „Auksinė aušra“ simbolį…

Protesto akcijos dalyvius pasitiko būrelis TSPMI vadovybės palaikytojų | Alkas.lt, T. Baranausko nuotr.
Protesto akcijos dalyvius pasitiko būrelis TSPMI vadovybės palaikytojų | Alkas.lt, T. Baranausko nuotr.

Mitinge buvo reikalaujama esminių VU TSPMI pertvarkų ir instituto direktoriaus Ramūno Vilpišausko atstatydinimo. Pasak kalbėjusiųjų  TSPMI studijų programose ir vykdomuose mokslo tyrimuose įtvirtinus neomarksizmo ir neoliberalizmo ideologines dogmas, smuko šios nacionaliniam saugumui itin reikšmingos įstaigos akademinis lygis. Nors VU TSPMI buvo įsteigtas kaip valstybės išlikimui ir raidai strategiškai svarbi mokslo ir studijų institucija ir ilgą laiką gana sėkmingai vykdė šią savo misiją, tačiau pastaruoju metu institutas šios paskirties jau nebeatlieka.

Mitinge buvo reikalaujama esminių VU TSPMI pertvarkų | Alkas.lt, T. Baranausko nuotr.
Mitinge buvo reikalaujama esminių VU TSPMI pertvarkų | Alkas.lt, T. Baranausko nuotr.

Pasak mitingo dalyvių „gyręsis diskusijų laisve ir deklaravęs siekį ugdyti kritišką mąstymą, pastarąjį dešimtmetį VU TSPMI pamažu virto nepagrįstai liberaliomis pristatomų, bet iš esmės antitautinių ir antivalstybinių idėjų sklaidos židiniu. Jo taryba ir dėstytojų kolektyvas nuosekliai apvalytas nuo kitaminčių. Sovietmetį primenančiais metodais slopinama akademinė laisvė ir pažeidžiamos „neteisingai mąstančių“ darbuotojų pilietinės ir profesinės teisės. Tęsiasi apie šias neigiamas tendencijas viešai kalbančio prof. V. Radžvilo ideologinis ir politinis persekiojimas bei pastangos pašalinti jį iš instituto“.

Mitingo dalyviai savo reikalavimus TSPMI ir VU vadovybei pateikė pareiškime „Dėl TSPMI akademinės misijos ir laisvės žlugdymo“.

Į platesnį neformalų susivienijimą, telkiamą po „Tautos forumo“ (TF) vardu, Lietuvos pilietiniai, patriotiniai visuomeniniai judėjimai pradėjo burtis Sąjūdžio 30-mečio išvakarėse. Šiuo metu prie TF jau prisijungė: Vilniaus Sąjūdžio taryba, Sąjūdžio iniciatyvinės grupės klubas, Vilniaus forumas, Talka kalbai ir tautai,  Lietuvos žmogaus teisių koordinavimo centras, Jaunimo sambūris „Pro patria“, Nevyriausybinių organizacijų, padedančių stiprinti valstybinius gynybinius pajėgumus, koordinacinė taryba.

Žiūrėkite „Lietuvos žinių“ tiesioginę transliaciją iš mitingo prie TSPMI:

Eitynių akimirkos (Alkas.lt, T. Baranausko video):

Iš mitingo Daukanto aikštėje. Vilniaus universiteto filosofijos magistranto Vytautas Vyšniausko kalba (Alkas.lt, T. Baranausko video):