Naujas ukrainiečių džiaugsmas: traukinys iš Kijevo į Taliną

Autorius: SputnikNews.lt Šaltinis: https://sputniknews.lt/satires... 2018-04-25 12:03:08, skaitė 635, komentavo 0

Naujas ukrainiečių džiaugsmas: traukinys iš Kijevo į Taliną

Aš vėl Vilniuje
Aš vėl Vilniuje

Kol geležinkelis "Rail Baltic" derinamas su ES finansiniais planais, Ukrainos geležinkeliai nusprendė imtis iniciatyvos ir sujungti bėgiais ne tik Kijevą su Europa, bet ir visomis trijomis Baltijos valstybių sostinėmis

Ne tik politikai ir verslininkai pajus tokio sprendimo naudą, bet ir paprasti turistai — Ukrainos, Lietuvos, Latvijos ir Estijos gyventojai. O kai pagaliau bus paleistas "Rail Baltic", traukiniu galima bus keliauti po visą Europą.

— Sveikas, Andrejau. Tu vėl Vilniuje su savo apdailininkų brigada? Ar seniai atvykai iš Černigovo?

— Labas, Sauliau. Tris žiemos mėnesius praleidau namuose Ukrainoje, aplankiau šeimą, laikausi bevizio režimo buvimo Europoje termino. Štai ir vėl atvykau padirbėti pas jus Lietuvoje. Ar priimsite?

— Aišku, su malonumu. Jūs puikiai dirbate, neprašote kelti atlyginimų. Kodėl gi nepriimsime tokių darbuotojų?

— Greitu metu mes ne tik lėktuvais skraidysime pas jus, bet ir traukiniais atvažiuosime. Mūsų valstybės pareigūnai Ukrainoje nusprendė padaryti mums dovaną, kuri leis sutaupyti kelis šimtus eurų. Jie ketina paleisti traukinį nuo Kijevo iki pat Talino. Kelionė tokiu traukiniu kainuos dvigubai pigiau nei skrydis lėktuvu. Tai reiškia, kad atsiras dar daugiau ukrainiečių, kurie norės atvykti į Baltijos valstybes. Juk šiandien Ukrainoje gyvenimo lygis žymiai sumažėjo ir visi nori kur nors išvykti trims mėnesiams ir užsidirbti šiek tiek pinigų.

Taigi, jei paleis traukinį iš Ukrainos į Taliną, tai tada keltu galima nuvykti iki Skandinavijos. O ten vasarą reikalingi uogų rinkėjai ir darbuotojai miškus valyti. Mano draugas iš Poltavos jau pernai pagal bevizį režimą nuvažiavo į Suomiją, rinko ten mėlynes ir braškes. Už sezoną uždirbo tūkstantį eurų "švariais". Tiesa, reikėjo daug taupyti, net būstui — nakvodavo miške palapinėse. Dabar galima bus keliauti traukiniu pigiau ir daugiau sutaupyti pavyks.

— O mes, lietuviai, važiuosime traukiniu pas jus į Ukrainą pirkti pigių maisto produktų. Kas turtingesnis ir verslesnis — organizuos mūsų produktų tiekimą į Ukrainą. Juk pagal susitarimą dėl asociacijos su ES jums dabar bus draudžiama gaminti ir parduoti daugybę prekių, kurių Europoje gausu. Konkurencija, broli, netoleruoja dempingo kainų. Šiuo metu lietuviškose parduotuvėse dažnai matau pigius degtinę ir alų, "pagamintą Ukrainoje". Kokybė yra puiki, o kainos yra 20-25% mažesnės.

Man, kaip paprastam pirkėjui, bet nemanau, kad lietuviški aludariai ir stipriųjų gėrimų gamintojai mano taip pat. Po kurio laiko jie pradės piktintis ir privers Vyriausybę papildomai apmokestinti ukrainietiškas prekes, kad nežlugtų vietinė pramonė. O jei iš pradžių paleis keleivinį traukinį, o paskui ir krovininį? Kiek daug Ukrainos prekių ir gaminių pasirodys Lietuvos parduotuvių lentynose? Taigi garsi iniciatyva dėl traukinio iš Kijevo į Taliną gali taip ir likti tik garsiu pareiškimu. Ir nepamiršk, kad keleivių srautai — tai didelis Europos verslo sektorius. Vargu, kad tokia iniciatyva patiks Europos aviakompanijoms, kurios gali prarasti pajams, jei ukrainiečiai pradės važinėti į Europą traukiniais, o ne skraidys Ryanair ir Lufthansa.

Mes visada džiaugiamės pigia darbo jėga. Ukrainiečiai, sveiki atvykę į Europos statybvietes ir gamyklas.