"Vainšteino virusas" pasiekė ir Lietuvą

Autorius: Aleksandr Lipovec Šaltinis: https://sputniknews.lt/columni... 2018-02-06 20:58:56, skaitė 1629, komentavo 0

Harvis Vainšteinas, archyvinė nuotrauka
Harvis Vainšteinas, archyvinė nuotrauka

Amerikai ir Europai iš paskos, Lietuvos "kultūros visuomenę" taip pat užklupo "priekabiavimų virusas"; pasigirdo kaltinimai seksualiniu priekabiavimu garsiems Lietuvos meno veikėjams; jie rodė ypatingą dėmesį savo pavaldiniams — jaunoms menininkėms, aktorėms ir kitoms Melpomenos tarnautojoms

Kai kas jau atsistatydino ir taip pripažino savo kaltę be jokių teismo nuosprendžių.

Pirmosiomis "priekabiavimų viruso", pasiekusio Lietuvą po inkubacijos periodo JAV, aukomis tapo Vilniaus dailės akademijos dėstytojai. Praeitą savaitę iš Akademijos savo noru atsistatydino garsus menininkas, Nacionalinės premijos laureatas Jonas Gasiūnas. Kelios jo buvusios studentės socialiniuose tinkluose paskelbė, kad Gasiūnas jų studijų metu privertė nekaltas studentes intymiai su juo santykiauti. Antra jaunų menininkių atminties auka tapo Dailės akademijos docentas Arvydas Liepuonius. Apie jo atleidimą jau pranešė Dailės akademijos rektorius Audrius Klimas.

Po menininkų atėjo laikas atsakyti už nuodėmes ir teatro režisieriams. Iš pradžių aktorė Julija Steponaitytė ir menininkė Paulė Bocullaitė per socialinius tinklus papasakojo visai Lietuvai apie tai, kad praeityje jos tapo garsaus režisieriaus Šarūno Barto seksualinio priekabiavimo aukomis. O prieš kelias dienas ir scenografė Simona Biekšaitė prisiminė, kad prieš beveik devynerius metus Nacionalinės premijos laureatas Jonas Vaitkus išgėręs savo bute pradėjo siūlyti Simonai visokius nepadorumus. Ir visa tai kaip tik prieš konkursą Rusų dramos teatro vadovo pareigoms eiti, kuriame Vaitkus ketino dalyvauti ir likti teatro vadovu trečią kadenciją.

Jeigu žvaigždės šviečia…

Neištikimybe "meno inteligentijos" aplinkoje nieko nenustebinsi. Visi gerai žino, kad kūrėjai kuria savo šedevrus, tik būdami įsimylėję arba apimti aistros. Dažnai keisti meilužes arba meilužius — visai normalus dalykas. O geltonoji spauda visiais laikais pasakojo apie naujus romanus tarp menininkų, poetų ir aktorių.

Apie tai parašyti šimtai romanų, pjesių, nutapyti paveikslai ir nufilmuoti filmai. Neištikimybė šedevruose vaizduojama kaip kasdienio gyvenimo saldi "braškė", kurios dėka kiekviena prasčiokė per vieną naktį gali tapti tikra žvaigžde.

Talentingų žmonių daug, o Olimpas, deja, per mažas. Siekiant į jį patekti vien talento neužtenka. Dar reikalinga sėkmė, arba "globėjas iš Olimpo", kuris gali duoti ranką arba… nustumti žemyn. O juk rankas aukštyn, į Olimpą, kelia beveik visi. Kodėl gi šiandien šie "nekalti kūrėjų išdykavimai" prilygsta nusikaltimui, kuris Baudžiamajame kodekse vadinamas "išprievartavimu"?

Tik teismas gali spręsti

Jeigu padarytas nusikaltimas (išprievartavimas), nukentėjusysis arba nukentėjusioji privalo nedelsdamas pranešti apie tai policijai, o ne tylėti apie tai kelerius metus. Būtinai reikia užfiksuoti nusikaltimo pėdsakus (smurto ar prievartos požymius) pas ekspertus. Prievartautojui bus išlekta baudžiamoji byla ir jis teismo nuosprendžiu bus patrauktas atsakomybėn. Apie seksualinius priekabiavimus, apie kuriuos pranešama praėjus vieneriems ar daugiu metų, Baudžiamajame kodekse nieko neparašyta. O štai "priekabiavimų" aukoms reikia priminti, kad Baudžiamasis kodeksas numato bausmę už melagingus parodymus. Prie tokių melagingų parodymų galima priskirti žinutę socialiniame tinkle, o vėliau pridėti tai prie baudžiamosios bylos prieš pačią auką.

Bilas, Dominykas ir Harvis

Garsiausia "priekabiavimų" byla galima laikyti JAV prezidento Bilo Klintono ir jo pavaldinės Monikos Livinski adjulterį. Tačiau net Klintono spermos pėdsakai ant "Monikos suknelės", kurią ji kelerius metus saugojo šaldytuve, neleido patraukti geidulingojo Bilo atsakomybėn ir paskelbti jam apkaltą.

Teismas išteisino buvusį Tarptautinio valiutos fondo vadovą ir kandidatą į Prancūzijos prezidentus Dominyką Stross-Kaną. Iš pradžių jis kaltintas tuo, kad savo buvusiai meilužei išmokėjo didelę išeitinę išmoką. Pats Stross-Kanas išreiškė apgailestavimą dėl šios padėties ir pavadino santykius su pavaldine klaida. Tačiau vėliau jis buvo apkaltintas priekabiavimu prie viešbučio darbuotojos. Baudžiamoji byla buvo atmesta, nes pritrūko nusikaltimo įrodymų. O preš pusmetį iškilo skandalas dėl garsaus Holivudo prodiuserio, Oskaro turėtojo Harvio Vainšteino priekabiavimų. Daugiau nei pusšimtis aktorių apkaltino jį seksualiniais priekabiavimais, kuriuos Harvis vykdė daug metų.

Tačiau nei Bilas, nei Dominykas, nei Harvis neatsidūrė kalėjime. Kodėl? Ogi todėl, kad "priekabiavimas" — ne nusikaltimas, o tiesiog viršininko pasiūlymas "atsigulti į lovą", kurio moteris gali atsisakyti ir išeiti "savo valia", išdidžiai iškėlusi galvą.