"Armatos", "Sarmatai" ir "Cirkonai": kokie yra valstybinės ginkluotės programos prioritetai iki 2027metų, ARBA RUSAI PUOLA

Autorius: Romanas Azanovas Šaltinis: http://www.kalipaper.ru/archiv... 2018-01-31 16:33:09, skaitė 2105, komentavo 2

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas paskelbė apie naujos valstybinės ginkluotės programos (VGP) priėmimą 2018-2027 metams. Tuo pačiu metu, jis pabrėžė, kad per šiuos metus Rusijos gynybinis-pramoninis kompleksas (GPK)  dirbs "stabiliai ir ritmingai", o strateginis tikslas - didinti iki 2025 metų gaminamos civilinės produkcijos kiekį iki 30% akcijų, o iki 2030 m - iki 50 %. Iš viso šiai programai įgyvendinti skiriama 20 trilijonų rublių, iš kurių 19 - pirkimams, priežiūrai ir ginkluotės plėtrai bei karinei technikai. Ypatingas dėmesys bus skiriamas oro, antžeminių pajėgų ir laivyno aprūpinimui didelio tikslumo ginklais, nepilotuojamoms kovinėms sistemoms, taip individualiai ekipiruotei, naujausioms žvalgybos, ryšių ir radioelektroninės kovos sistemoms.

 Pasak karinės vadovybės atstovų šalies ateinantį dešimtmetį bus dirbama prie raketų komplekso "SARMAT", zenitinės raketinės sistemos S-500 ir hypergarsinių raketų "Cirkon". Turės būti baigti darbai su "Armata", "Kurganec" ir "Bumerang" platformomis, taip pat pradėti tiekti nauji T-90M tankai , baigti visapusiškai modernizuoto tanko T-80BVM bandymai. Kas liečia aviacija tai yra numatyta apginkluoti KKOP naujausiais naikintuvais SU-57 (PAK FA, žinomas kaip T-50) ir MIG-35, modernizuoti bombonešius Tu-95MS, TU-160M ir Tu-22M3, taip pat sukurti perspektyvų tolimos aviacijos kompleksą ( PAK DA).

 Dėl karinio jūrų laivyno (VMF) programoje, VGP, numatyta strateginės paskirties povandeninio kreiserio "Borey-B" statyba (tolesnis projekto 955A vystimas) ir antvandeninių laivų su didelio tikslumo ginklų sistemomis statybos. Be to, planuojama gauti du sraigtasparnių nešėjus su naujausiais jūrų sraigtasparniais Ka-52K "KATRAN" iki 2025 m.

 “Manau, kad būsimajam programos laikotarpiui bus būdinga iš esmės naujos ginklų rūšis ir sistemos. Įdirbis, padarytas šia kryptimi pirmaujančių gymybos pramonės įmonių, leidžia mums tikėtis, kad iki 2025-2026 metų atsiras visiškai naujų tipų ginklai, kurie atneš didelių pokyčių ginkluotos kovos strategijoje ir taktikoje.” Jurijus Borisovas, RF gynybos ministro pavaduotojas

Pirmą kartą į VGP , laikotarpiui iki 2027m., įtrauktos išlaidos (1 trilijonas rublių) naujausios technikos, ateinančios į kariuomenę, infrastruktūros statybai.

"Sarmat" ir "Rubež" - branduoliniai argumentai

Tarp naujų VGP prioritetų yra strateginių branduolinio atgrasymo pajėgų vystymas. "Mes fiksuojame tolesnius bandymus sulaužyti strateginį paritetą diegiant globalią priešraketinės gynybos sistemą, taip pat ir kovinių sistemų, tinkamų ir branduoliniam ginklui, -

nebranduolinę versiją, tačiau savo smogiamaja galia ir tikslumu mažai besiskiriančių nuo branduolinės", - sakė Rusijos prezidentas.

Kam toks ginklas? Manau, tik su vienu tikslu - šantažas, kadangi atsiranda galimo nenubaudžiamo smūgio iliuzija. Vladimiras Putinas, Rusijos prezidentas

V. Putinas pažymėjo, kad Rusijos branduolinės pajėgos yra tokio lygio, kuris užtikrina patikimą strateginį atgrąsimą, tačiau būtina jas ir toliau vystyti. Iki 2017 m pabaigos modernių ginklų dalis Rusijos "branduolinėje triadoje" pasiekė 79%, o iki 2021 m sausumos branduolinės pajėgos turi būti aprūpintos naujais ginklais iki 90%. Tai raketų kompleksai, galintys patikimai įveikti esamas ir net būsimas perspektyvias priešraketinės gynybos sistemas.

 Kaip dalį VGP karinės raketinės strateginės pajėgos (KRSP) gaus naujausias tarpžemynines balistines raketas (TBR) "SARMAT" ir "Rubež". Be to, pasak Federacijos Tarybos gynybos ir saugumo komiteto pirminiko, VKS eks vyr. vado Viktor Bondarev, "planuojama atnaujinti strateginių raketų kompleksus: išimti iš eksploatacijos "Topol", pakeičiant juos modernesniais ir šiuolaikiniais "Jars". Pasak KRSP vado Sergej Karakaev, galiojimo terminus šiandien dislokuotoms sunkioms TBR "Vojevoda" planuojama pratęsti iki 2027 m. Pasak gynybos ministro pavaduotojas Jurij Borisov, raketa bus "SARMAT" yra tokia galinga, kad ji galės skristi į taikinius ne tik per Šiaurės ašigalį, bet per Pietų, tai yra bus praktiškai globalinio nuotolio raketa.

Apie "SARMAT" ir "RUBEŽ"

2013 m. prasidėjo sunkiosios skysto kuro šachtinio bazavimo tarpkontinentinės balistinės raketos "Sarmat" kūrimas, kuri pakeis dabar esančią raketą R-36M2 "Vojevoda". Pagal atvirų šaltinių duomenis, jos naudingoji apkrova pasieks 10 tonų,  jos pirmtakė turi 8,75 t. Tikimasi, kad raketa bus paruošta armijai 2019-2020 metais. Tuo pačiu metu "Vojevoda" išliks kovinėje parengtyje bent iki 2024 m., yra planuojama pratęsti jos eksploataciją iki 2025-2027 m. Taip pat prieš kelerius metus prasidėjo mobiliojo antžeminio raketinio komplekso RS-26 "Rubež" kūrimas, kuris yra RS-24 "Jars" projekto tolesnis vystymas, su naujais valdomais koviniais blokais skirtais pralaužti priešraketinę gynybą. Pasak ekspertų vertinimų, jo maksimalus nuotolis yra 12 tūkstančių km, tačiau jis gali būti paleistas ir maždaug 2-6 tūkstančių km nuotoliu (kuris, JAV nuomone, pažeidžia MVNR sutartį).

"Cirkonai", "Borėjai" ir sraigtasparnių nešėjai

Laivyne pagal VGP planuojama korvetuose ir fregatuose dislokuoti naujo tipo didelio tikslumo ginkluotę su valdomomu raketiniu ginklu. Visų pirma, kaip pranešė TASS šaltiniai gynybiniame pramoniniame komplekse (GPK), kalbama apie hypergarsines sparnuotąsias raketas "Cirkon", skirtas antvandeniniams taikiniams. 2017 lapkriti apie šių raketų buvimą kariuomenės arsenale pranešė senatorius Viktor Bondarev. 

Jūrinėje naujos VGP dalyje vienu iš prioritetų yra statybos projektų 20385 ir 20386 korvetai ir fregatų projektai 22350 ir 22350M su didelio tikslumo ginkluotės sparnuotomis raketomis "Calibr-NK" ir hypergarsiniais "Cirkon". Rusijos karinio jūrų laivyno sudėtyje yra projekto 20380 penki korvetai, dar penki - statybos stadijoje. Numatoma du korvetai pagal modernizuotą projektą 20385 ir vienas - 20386. Manoma, kaip teigia šaltinis, kad šių laivų užsakymas bus padidintas, jų statyba užsiims Kaliningrado gamykla "Jantar" (šiuo metu korvetai statomi Sankt Peterburgo "Severnala Verf “ ir Amūro laivų statykloje) . Įvairaus išbaigtumo laipsnio yra keturi fregatai projekto 22350, kuriuos stato "Severnaja Verf".

Apie CIRKON

Pagal atvirų šaltinių duomenis, 3K22 raketos iš komplekso 3K22 (Cirkono kodas) gali būti paleistos naudojant universalią vertikalią 3C14 paleidimo sistemą, kuri taip pat naudojama raketoms "Kalibr" ir "Onix". Šis kompleksas yra sumontuojamas ant 20380 projekto korvetų ir projekto 22350 fregatų. Šaudymo diapazonas yra apie 400 km, didžiausias nurodytas raketų greitis yra apie 4-6 Max. 2017 m. Balandžio mėn. tapo žinoma, kad per vasaros bandymus raketa pasiekė aštuonis garso greičius. Taip pat numatoma, kad universalios paleidimo sistemos 3C14 turėtų būti įrengtos remonto metu modernizuotuose sunkiuose atominiuose raketiniuose kreiseriuose (projektas 11442 "Orlan") "Piotr Velykyj" ir "Admiral Nachimov", apie ką pranešė šaltiniai iš gynybinio pramoninio komplekso. Taigi šie laivai galės naudoti raketas "Onix", "Kalibr" ir "Circon". Šiandien kreiseriai yra ginkluoti rakrtų sistemomis "Granit" . Tikimasi, kad darbus laivuose baigti pagal dabartinę valstybinę ginkluotės programą: "Admiral Nachimov" turėtų būti atiduotas laivynui 2022 m,  "Piotr Velikyj" - maždaug 2025-2026 m. Rusijos gynybos ministerija ir Jungtinė laivų statykla sutiko, kad sraigtasparnių nešėjai bus pradėti statyti 2020 m. laivų statykloje "Severnaja Verf". Planuojama, kad iš pradžių įmonė statys du sraigtasparnių nešėjus, o tada pradės statyti minininką "Lider", kuriame bus įrengta atominė elektrinė. Pirmojo ir vienintelio serijinio sraigtasparnio nešėjo gamybą planuojama pradėti nuo 2022 m., o baigti - 2026 m

Šiais metais bus pradėtas eksperimentinis sraigtasparnių nešėjų projektas, o po dvejų metų planuojama statyti pagrindinį laivą. Tikimasi, kad "Ka-52K" "Katran" sraigtasparniai bus laivų grupės pagrindas, kurių perdavimas laivynui bus sinchronizuotas su sraigtasparnių nešėjų perdavimu. Taip pat juose bazuosis sraigtasparniai Ka-27, Ka-29 ir Ka-31. Anksčiau gynybos ministro pavaduotojas Jurijus Borisovas minėjo, kad pirmasis sraigtasparnių nešėjas pasirodys maždaug 2022 m.

Naujasis projektas "Borey B" įtrauktas į naują VG programą. Strateginio branduolinio povandeninio kreiserio projektavimas prasidės šiais metais, bandymų baigimas ir laivyno perdavimas laivynui planuojamas 2026 m. Manoma, kad laivas turės savo pirmtako korpusą (projektas 955 "Borey-A"), bet dėl naujo vandens pavaros įrenginio įrengimo jo triukšmas gerokai sumažės. Serijinė "Borej-B" statyba prasidės 2023 m. Jų bus bent keturi vienetai. 

Laivyno vadas, admirolas Vladimiras Korolevas, 2017 m. Lapkričio mėn. Informavo, kad naujų "Borejų" statybų terminai bus aiškūs po to, kai bus užbaigtas šių laivų eskizinis projektavimas. "Nuo 2018 m. mes pradedame aktyviai dirbti pagal šį projektą, manau, kad tai bus artimiausioje ateityje, mes nustatysime konkrečias datas, paremtas pirmojo etapo rezultatais, tai yra eskizų sudarymu", - sakė vyriausiasis vadas.

Apie "BOREJ"

Šiuo metu laivyne yra trys  strateginiai branduoliniai povandeniniai  "Borej" tipo laivai (projektas 955): "Jurij Dolgorukij", "Aleksandr Nevskij" ir "Vladimir Моnомах". Juose įrengtos kieto kuro tarpžemyninės balistinės raketos "Bulava", kurių kiekvienas povandeninis laivas  gali gabenti iki 16 vienetų. Dar penki branduoliniai povandeniniai laivai "Borey-A" tipo yra statomi. Paskutinis šios serijos laivas - "Kniaz Požarskij" - buvo pradėtas 2016 m. pabaigoje.

“Armata" ir "Terminator"

Naujoji valstybinė programa numato padidinti kariuomenės ir oro pajėgų finansavimą. Tieks naujos kartos šarvuotą techniką: tankus T-90M ( "Proryv-3") ir T-14 "Armata", šarvuočius " Bumerang ", pėstininkų kovos mašinos " Kurganec-25 " . Pasak Federacijos Tarybos komiteto gynybos ir saugumo komiteto pirmininko Viktor Bandarev , "VGP buvo suderintos užduotis  įvairių rūšių ginkluotųjų pajėgų vystymui."

Jei dabartinėje programoje yra šališkumas į KKOP pusę - iš esmės tai yra suprantama, nes šiuolaikiniai karai  vyksta ore ir kosmose, ir laivyne,  joje visos karinių pajėgų rūšys gauna panašiai vienodas sumas. Viktor Bondarev

Sudarytomis sutartys pirmųjų "ARMATA" tankų pristatymui į kariuomenę bandomajai eksploatacijai. Dabar GPK įmonės atlieka tanko derinimą, derina ir koordinuoja visas sistemas  ir agregatus. Naujos kartos "Armata" turėtų daugeliu atvejų viršyti tiek serijinius tėvyninius tankus, tiek geriausius užsienio. "Bandinys sukurtas moduliniu principu, naudojant unikalius skaitmeninius ir programinės įrangos sprendimus, kurie atveria beveik neribotas galimybes vėlesniam jo modernizavimui ir tolesnei robotizacijai", - pasakė sausumos pajėgų vyr. vadas generolas pulkininkas Oleg Saliukov. Kaip dalis programos serijinė tanko "Armata" gamyba prasidės 2020 m, jų bus pagaminta keli šimtai mašinų, pirmiausia Vakarų ir Pietų karinėms apygardoms. Antroje 2018 m. pusėje turėtų būti užbaigtas šių tankų eksperimentinės  partijos į kariuomenę pristatymas.

Naujausia sunkios reaktyvinės artilerijos sistema  "Tosočka", kuri pakeis "Solncepiok", taip pat yra įtraukta į karinę programą. Šiuo metu vyksta bandomojo pavyzdžio gamyba pirminiams bandymams. Sistema bus su ratine važiuokle.

 2017 buvo pranešta, kad sausumos pajėgos gavo naujo tipo šarvuočius  "Terminator". Gynybos ministerija nusprendė pirkti pirmąją partiją, kuri šį pavasarį turės pasiekti karius. Kaip sako kūrėjai, "Terminator", gali būti naudojamas atskirai arba motorizuotose pėstininkų divizijose, antiteroristiniuose padaliniuose, o gali ir kartu su tankais, "taip suformuojant šarvuotą vienetą su multikanale ginkluote." Norėdami pakeisti požiūrį į savo programą, mes dažniau vadiname ją ne kovine tankų  palaikymo mašina , bet mes pristatome ją kaip kovinę ugnies palaikymo priemone . Tai reiškia, kad ji gali būti naudojama ir  tankų , ir motorizuotų pėstininkų padaliniuose, ir savarankiškai, kas  yra labai svarbu “, pasak korporacijos "Uralvagonzavod".

S-57, MIG-35 ir naujas "Lebed"

Nauja karinė programa skiria deramą dėmesį visoms aviacijos rušims, įskaitant projektus, Tu-160M (žinoma kaip "Belyj Lebed") ir būsimam strateginiam bombonešiui (PAK DA).

Neskaitanat jau perkamų gerai užsirekomendavusių Sirijos danguje SU-30SM ir SU-35C, naikintuvų parkas per valstybinės programos realizacijos laikotarpį pasipildys penktos kartos SU-57 (PAK FA, žinomas kaip T-50) pavyzdžiais. Neseniai tapo žinoma, kad lėktuvas jau pradėjo skrydžius su naujos kartos aviacinę ginkluote. Yra valstybinis užsakymas 24 lengviems universaliems "MIG-35" naikintuvams. Strateginis bombonešis Tu-160 bus atnaujinamas ir naujojoje Tu-160M versijoje po bandymų perduotas karinėms pajėgoms.

    Rusijos gynybos ministerija ir KB  "Tupolev" pasirašė sutartį dėl modernizuotų strateginių bombonešių Tu-160M tiekimo. Numatyta pateikti dešimt orlaivių, kurių vertė yra 160 mlrd. rublių. Modernizavimo programoje, be kita ko numata, kad bus visiškai pakeistas vidaus radijo elektroninės įrangos kompleksas. Tikimasi, kad taip bus žymiai padidintas lėktuvo sistemų naudojimo efektyvumas, kaip  ir yra numatyta. Be to, vyksta darbas su projektu PAK DA, kuris ateityje galės atlikti visų trijų tolimos aciacijos bombonešių funkcijas - Tu-160, Tu-22M3 ir TU-95. Jis bus sukurtas pagal "skraidančio sparno" schemą, jame bus maksimaliai panaudojama stels technologija, siekiant sumažinti matomumą radaruose. Radiolokaciją sugeriančios medžiagos bus naudojamos jo konstrukcijoje, o visi ginklai bus talpinami lėktuvo viduje. Pasak gynybos ministro pavaduotojo Jurij Borisov, pirmąjį skrydį naujasis bombonešis galės atlikti jau 2025 ar 2026 m ir eiti į serijinę gamybą 2028 ar 2029 m. Armijos aviacijai bus perkami sraigtasparniai (ypač, Ka-52 "Alligator" ir "Mi-28N" Nočnoi ochotnik"), kurie puikiai užsirekomendavo Sirijoje. 2018 m. pabaigoje planuojami pirmieji pristatymai kariams modernizuotos Mi-28NM versijos .

S-500 ir precizinės ginklų sistemos

Naujos hipergarsinės raketos ir preciziškai valdoma ginkluotė - vienas iš karinės programos prioritetų. Pasak buvusio KKP vado vaizdo precizinių ginklu dėka , galima sumažinti iki minimumo kontaktavimą su potencialiu priešu , efektyviai veikiant nuotoliniais metodais. Ilgalainiui hipergarsinis ginklas leis pereiti strateginio atgrasymo pajėgoms nuo branduolinio ginklo į nebranduolinę ginkluotę. Dar vienas naujosios vyriausybės programą prioritetas - precizinė ginkluotė, kuri iš esmės keičia karo pobūdį. Labai svarbus dalykas  hypergarsinių ne branduolinio ginklo naudojime yra tai, kad "žala priešininkui bus padaryta ne mažiau galinga, bet tuo pačiu metu nenukenčia nei viena trečioji pisė, kuri nėra konflikto dalyvis. " "Ir svarbiausia - leidžia jums išgelbėti karių gyvenimą", - sakė B. Bondarev. Beje, į tolimos aviacijos sąrašą patenka naujausia sparnuota raketa X-50. Serijinių raketų įsigijimas buvo įtrauktas į VGP iki 2027 m. Tai parašė IHS Jane informacijos ir analizės centras, nenurodydamas šios informacijos šaltinio.

Rusijos aviacijos ginklų naudojimas Sirijoje žymiai pagerino jų charakteristikas. Kai kurie pavyzdžiai , paleisti į masinę gamybą pastaraisiais metais, neturi analogiškų pasaulyje. Taigi vienas iš geriausių rusų kontruktorių sukurtų produktų buvo sparnuota raketa X-101. Kaip teigia korporacijos "Taktinė raketinė ginkluotė" vadovas Boris Obnosov paskelbtame interviu TASS žurnale "Karinis techninis bendradarbiavimas", "X-101 - produktas yra labai sudėtingas, ir užsienio analogų pagal nuotolį ir tikslumą, iš esmės, nėra. Žinoma, raketa negali veikti savarankiškai. Tai kompleksas, kuris apima nešėją ir skrydžio misijos užduoties rengėjus, ir lakūnas su šturmanu, ir inžinierinės antžeminės tarnybos ... "

Per pastaruosius penkerius metus Rusija padidino grupių dislokaciją su didelio tikslumo ginkluote strateginėse srityse Baltijos, Barenco, Juodosios ir Viduržemio jūrose. Pagrindą sudaro laivai su sparnuotomis raketomis "Kalibr". Vien tik prieš teroristų objektus Sirijoje jos buvo sėkmingai panaudotos devynis kartus. Pasak Rusijos Federacijos gynybos ministerijos, iš viso buvo paleista mažiausiai 70 raketų. Karas Sirijoje parodė, kad Rusijos ginklai ir įranga yra vieni geriausių pasaulyje. Jie yra išskirtiniai dėl jų paprastumo, patikimumo ir didesnės galios, nei užsienio analogai

Valerijus Gerasimovas

Vietoj zenitinės raketų sistemos S-400 "Triumf" bus, S-500 su padidintu priešraketiniu potencialu. Ji yra sukurta su galimybe eksploatuoti artimiausius 25 meus. Anksčiau Rusijos gynybos ministras Sergej Šoigu pranešė, kad ši sistema kariuomenę pasieks 2020 m. Yra žinoma, kad jau rengiami karininkai specialistai dirbti su  šioms priešraketinės gynybos sistemoms, o šiemet,  planuojama pradėti transportavimo ir pertaisymo priemonių gamybą. Pasak atvirų šaltinių, S-500 galėtų aptikti ir vienu metu sekti iki dešimties balistinių taikinių  galvutes skrendančias iki 7 km / s greičiu, ir taip pat hipergarsines sparnuotas raketas.                “Mūsų sistema turi gebėti kovoti su ginklu , kurio šiuo metu dar nėra, tačiau jis gali atsirasti", - sakė vyriausiasis bendrovės konstruktorius, (iš EKR "Almaz-Antey" koncerno) Paul Sozinov ir pažymėjo, kad kalba eina apie taikinių perėmimą šimtų kilometrų aukštyje nuo žemės paviršiaus.

"Lenktynių" nebus

Rusija nesiruošia dalyvauti "ginklavimosi varžybų" eskalacijoje su JAV. "Norėčiau atkreipti dėmesį, kad Rusija nesiruošia didinti " ginklavimosi varžybų ", nes mes neketiname nieko pulti. Todėl iš mūsų pusės tikrai nereikia tikėtis įtampos eskalavimo. Jei iš šio eskalavimas ir ateis, tai tik iš už vandenyno, ir jo mastus ir formas yra kiek sunkiau prognozuoti ", - tokia nuomonė buvo išreikšta  Federacijos Tarybos gynybos ir saugumo komiteto pirmininko Viktor Bondarev. Jis priminė, kad ir JAV kariuomenė kuria hypergarsinį ginklą (jų sparnuotoji raketa "X-51 buvo išbandyta)," grasina pasitraukti iš INF sutarties (vidutinio nuotolio branduolinė ginkluuotės sutartis -. TASS past.) didina savo branduolinius pajėgumus .

" Dėl visų galimų grėsmių mūsų karinė progama numato verta atsakymą. Bet tuo pačiu metu, Rusija yra ne galimų išpuolių atspindys, ir nuosekliai stipris šalies gynybą, plėtros naujausius aukštųjų technologijų modelių ginklus ir karinę įrangą .Viktoras Bondarev, Federacijos tarybos saugumo ir gynybos pirmininkas  

Nauja programa iki 2027 metų atspindi pagal Bondarevą fundamentalius o ne konjuktyvinius tikslus.  Tai pirmiausia susiję su gynybos pramonės plėtra ir karinių pajėgų perginklavimu, karių ir aukštos kvalifikacijos personalo mokymu .

Parengta Romanas Аzаnovas

http://tass.ru