Genocido ir rezistencijos tyrimo centro vadovė sugalvojo pasiaiškinimą, pacituodama konservatorių

Autorius: Ekspertai.eu Šaltinis: http://www.ekspertai.eu/genoci... 2018-01-27 16:35:00, skaitė 1027, komentavo 1

Genocido ir rezistencijos tyrimo centro vadovė sugalvojo pasiaiškinimą, pacituodama konservatorių

Genocido ir rezistencijos tyrimo centro vadovė sugalvojo pasiaiškinimą, pacituodama konservatorių
Kolegos: T. B. Burauskaitė ir konservatorius A. Anušauskas.

Po sausio 26 d. įvykusios spaudos konferencijos Seime apie persistengusius, taip vadinamų anušauskinių KGB sąrašų skelbėjus, Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centro generalinė direktorė Teresė Birutė Burauskaitė dienraščiui „Vakaro žinios“ paaiškino savo poelgio priežastis.

„Reikia suprasti, kad mūsų centro paskelbta medžiaga nėra įslaptinta, Įslaptinta tik medžiaga apie tuos, kurie prisipažino bendradarbiavę su KGB. Kodėl iki dabar niekas nežinojo apie D.Banionį, S.Sondeckį, V. Sladkevičių? Jie buvo įrašyti į KGB žurnalo paskutinę dalį. Per penkerius metus tą žurnalą į interneto tinklalapį dėjome dalimis, todėl šį mėnesį įdėti paskutiniai lapai. Tiesiog taip jau sutapo. O sudaromas vaizdas, kad paskelbtos tik šitų trijų asmenų pavardės“, - pasakė T. B. Burauskaitė.

Teigiama, kad „centro vadovė visiškai nesijaučia kalta, kad buvo mestas šešėlis ant trijų iškilių jau Anapilin iškeliavusių ir apsiginti nebegalinčių asmenybių“.

„Ji sutinka, kad galima viešinti tik tų KGB agentų pavardes, dėl kurių priimtas atitinkamas Liustracijos komisijos sprendimas, tačiau tvirtino, kad centro paskelbta medžiaga nereiškia, jog V. Sladkevičius, S. Sondeckis ir D. Banionis bendradarbiavo su KGB, todėl esą ir jokio pažeidimo nėra“, - rašoma straipsnyje.

Tam, kad sutvirtintų savo poelgio argumentus, T. B. Burauskaitė pacitavo ir garsųjį konservatorių Arvydą Anušauską.

„Aišku, kad nereiškia, nors gal kam ir susidarė toks įspūdis. Bet mūsų sritis yra istorija, o Liustracijos komisijos - teisinis vertinimas. Istorinė medžiaga yra vieša, ja gali naudotis kiekvienas, mūsų tikslas buvo pateikti visą žurnalą kartu su surastais kitais dokumentais, kad jie pagrįstų žmonių pavardžių buvimą tame žurnale. Kaip gerai pavadino Arvydas Anušauskas, tai yra istorinė medžiaga, o ne teisinė. Teisinė medžiaga yra kas kita,“ - pasakė T.B.Burauskaitė.

Šaltinis: respublika.lt

Keli susiję:

Apie persistengusius KGB sąrašų skelbėjus

Atskleista: KGB sąrašas paskelbtas tam, kad nejaustų žmonės nostalgijos buvusiam sovietiniam gyvenimui