Pavojingiausias prietaras

Autorius: Petras Dargis Šaltinis: http://petrasdargis.lt/rasinia... 2018-01-21 11:01:22, skaitė 1769, komentavo 2

Pavojingiausias prietaras

Kalbasi du žmonės.

- Visos priklausomybės ligos nepagydomos. Taigi, jei buvai priklausomas, tai ir liksi, tik laiko klausimas, kiek išliksi blaivas ar nekaifuojantis, - tvirtina anoniminis alkoholikas.

Skeptikas klausia:

- Rūkiau 20 metų, neberūkau 15. Ar aš irgi anoniminis pypkorius? O kada aš vėl rūkyti pradėsiu?

- Užrūkyti vieną betrūksta, ir bus aišku ar priklausomas... - atsako anoniminis alkoholikas.

Dabar įsiterpsiu aš.

Egipte iš kaljano patraukiau ne vieną ir ne du dūmus - rūkiau tol, kol pasidarė šlykštu. O pasidarė greitai. Tikriausiai nesurūkiau nė pusės dozės. Fi... Tuoj pat nustojau.

Buvau metęs gal prieš trejus, gal prieš penkerius metus. Rūkiau apie 30 metų. Jau maniau, kad plaučiai niekada neišsivalys. Bet jie išsivalė. Nepraėjus nė metams, daktaras klausėsi stetoskopu ir džiaugėsi:

- Kaip švariai dirba! Aiškiai girdžiu, kad nerūkantis!

Taigi plaučiai išsivalė greičiau nei per metus.

Dar svarbiau - išsivalė ne tik plaučiai, bet ir smegenys. Dūmų skonis man jau šlykštus. Kaip ir tada, kai užrūkiau pirmą sykį. Visiems juk buvo bjauru, kai pirmą sykį užrūkėme ir išgėrėme. Organizmas priešinosi nuodams. Jis tai daro iš prigimties. Pirmą sykį prisigėręs labai stipriai vėmiau. Vėmiau ir antrą, ir trečią sykį. Bet juk reikėjo tapti tikru vyru, būti prirašytam į vyrų kompaniją! Vargšas organizmas pamažu prisitaikė. O ką jam daryti?

Dabar toks klausimas: ar jis gali apsivalyti nuo liguisto poreikio ir sugrįžti į pirminę būseną, kai gynėsi nuo nuodų?

Medicinos verslininkai ir anoniminiai alkoholikai sako: ne, niekada! Tau dabar visą gyvenimą bus reikalinga psichiatrų priežiūra, kažkokie vaistai, kodai ir AA klubų globa. Kitaip krisi atgal į balą, nes juk trokšti užtraukti dūmą, išgerti 100 gramų (pradžiai), o po pirmo dūmo, po pirmo lašo be mūsų pagalbos žlugsi!

Bet aš užtraukiau dūmą ir pasidarė šlykštu. Išgėriau spirite tirpintų vaistų (bebro liaukos ir meškinio česnako spiritinio užpilo) ir pajutau galvoje itin NEMALONŲ svaigulį. Tegu velniai!..

Ar aš galėčiau vėl tapti rūkoriumi ir alkoholiku? Taip, žinoma, galėčiau ir vėl išmokti, vėl pripratinti organizmą prie nuodų. Tačiau kuriems velniams?