Lietus ir toliau naikina Gedimino kalną

Autorius: SputnikNews.lt Šaltinis: http://sputniknews.lt/society/... 2017-10-13 20:17:35, skaitė 953, komentavo 1

Lietus ir toliau naikina Gedimino kalną

Gedimino kalno nuošliauža, nuotrauka iš įvykio vietos
Gedimino kalno nuošliauža, nuotrauka iš įvykio vietos

Trečiadienį pietrytiniame šlaite ant pagrindinio tako nutekėjo grunto nuoplova, ketvirtadienį nuslinko paviršinė nuošliauža

VILNIUS, spalio 13 — Sputnik. Nuolatinis stebėjimas ir pasirengimas reaguoti leido nedelsiant stabilizuoti situaciją ir užkirsti kelią tolesniems destrukciniams procesams, kai trečiadienį (spalio 11 d.) pietrytiniame šlaite ant pagrindinio tako nutekėjo grunto nuoplova, o ketvirtadienį (spalio 12 d.) nuslinko nedidelė paviršinė nuošliauža, praneša Lietuvos nacionalinis muziejus.

Оползень на горе Гедеминаса
Trečiadienį pietrytiniame šlaite ant pagrindinio tako nutekėjo grunto nuoplova

Atsižvelgiant į dabartines orų sąlygas Gedimino kalno šlaituose užtikrinama nuolatinė fizinė vizualinė apžiūra. Taip pat veikia įdiegta šlaitų poslinkių bei statinių posvyrių stabilumo stebėjimo sistema.

Naujos nuošliaužos

Trečiadienio nuoplova didesnių deformacijų nesukėlė, taigi buvo pašalinta, o kartu su medžio šaknimis nutekėjęs gruntas (1,5 m3) sutvarkytas ir išvežtas. Ketvirtadienio paviršinė nuošliauža buvo stabilizuota, nukasus ir paskleidus pavojingą žemės masyvo gruntą, išlyginant jį vietoje.

Оползень на горе Гедеминаса
Trečiadienio nuoplova didesnių deformacijų nesukėlė, taigi buvo pašalinta

Dėl didelio kritulių kiekio panašios situacijos ir toliau yra labai tikėtinos, todėl, likvidavus minėtų šlaito deformacijų padarinius, padėtis ir toliau yra nuolat stebima.

Nerimą kelia ir pastaruoju metu nuolat stebėtoje vietoje, rytinio šlaito zonoje ties pagrindiniu taku, staiga padidėjęs grunto nuosėdis bei jo perimetre susiformavę grunto plyšiai. Šiuo metu čia vykdomi stabilizavimo darbai. Galimas nuošliaužos formavimosi procesas yra nuolatos sekamas, rūpinamasi žmonių saugumu.

Pasirengimas visą parą

Darbai šiaurės vakarų šlaite vykdomi visą parą, todėl rangovas bet kuriuo paros metu yra pasirengęs reaguoti į bet kokias situacijas. Gelbėjimo darbų koordinavimo štabas pagal poreikį nuolat renkasi į pasitarimus.

Оползень на горе Гедеминаса
Kartu su medžio šaknimis nutekėjęs gruntas (1,5 m3) sutvarkytas ir išvežtas

Planuojama, kad tolesnės tokio pobūdžio šlaitų deformacijos iki minimalios tikimybės sumažės, užbaigus priemonių komplekso įgyvendinimą, kuriuo siekiama tinkamai pasirengti 2017-2018 metų žiemos ir pavasario sezonui, t. y. apsaugoti Aukštutinės pilies statinių liekanas nuo galimos griūties, sumažinti infiltracinio vandens patekimą į gilesnius kalno sluoksnius bei suvaldyti Gedimino kalno pietryčių šlaito nuošliaužą.

Šis priemonių kompleksas turi apsaugoti kalną žiemos ir pavasario periodu, kuris yra labai palankus nuošliaužoms formuotis.

Tokios laikinos priemonės artėjant žiemai yra būtinos, norint išlaikyti stabilią kalno būklę, kol bus atlikti daugiau laiko reikalaujantys tvarkybos darbai.

Pasirengimo 2017-2018 metų žiemos ir pavasario sezonui darbai finansuojami iš paskelbus ekstremalią padėtį skirtų valstybės rezervo lėšų ir bus užbaigti iki žiemos.