Psichiatras Linas Slušnys: Pedofilija tai - liga

Autorius: Punksas Šaltinis: http://lietuvosdiena.lrytas.lt... 2017-09-21 17:28:56, skaitė 1802, komentavo 4

Psichiatras Linas Slušnys: Pedofilija  tai - liga


Psichiatras Linas Slušnys: „Pedofilija neužkoduota genuose, tai - liga"

pedophile linas slusnys

Pedofilas Linas Slušnys primena, kad pedofilija nėra tas pats, kas seksualinis vaikų išniekinimas. Tai liga, kurią įmanoma valdyti ir gydyti.

Lietuvoje besitęsiant ginčui dėl Drąsiaus Kedžio ir Laimutės Stankūnaitės dukters, netyla diskusijos apie galimą mergaitės tvirkinimą ir pedofiliją. Medikai primena, kad pedofilija nėra tas pats, kas seksualinis vaikų išniekinimas. Tai liga, kurią įmanoma valdyti ir gydyti.

„Laiku kreipusis į psichologą ar psichoterapeutą, problemą galima išspręsti ar bent ją sumažinti, kad tai netaptų vaiko ir šeimos tragedija“, - teigė vaikų ir paauglių psichiatras Linas Slušnys.

- Kas yra pedofilija? Kas tiksliai vadinama šiuo žodžiu?

- Tai potraukis, liga, kai suaugusį žmogų lytiškai sujaudina mažo vaiko kūnas. Pedofilui gali kilti noras matyti, stebėti nuogą vaiką, žiūrėti vaizdo medžiagą su vaikais, gal net jų tvirkinimą ar prievartavimą bei pačiam imtis panašių veiksmų.

- Kokios yra šio potraukio priežastys?

- Jei būtų įmanoma rasti vieną priežastį, turbūt labai greitai mes to reiškinio nebeturėtume. Kuo sudėtingiau rasti priežastį, tuo sudėtingiau ką nors padaryti, kad to reiškinio nebūtų.

Yra genų teorijos, kurios aiškina, kad ši liga užkoduota genuose. Tačiau genetikai „pedofilijos“ geno neranda. Todėl traktuoti, kad pedofilija yra nulemta, neįmanoma.

Pedofilai vaikystėje dažniausiai patiria didelių psichologinių traumų. Šia liga sergančių žmonių problema paprastai yra ta, kad nesiklosto jų lytiniai santykiai su suaugusiomis moterimis ar suaugusias vyrais. Tada pasirenkami žmonės ar objektai, kurie nepasipriešins – nesuvoks tokio reiškinio pasekmių.

Yra tokių atvejų, kai kažkokie kiti jausmai transformuojasi į lytinį potraukį vaikui. Yra realių situacijų, kai mamos tampa pedofilėmis po vyro mirties. Jausmą, kurį jautė vyrui, perkelia sūnui. Pradžioje – nekaltais žaidimais, vėliau – lytiniais santykiais. Labai didelė tikimybė, kad kai tokiam tvirkintam jaunuoliui nesiklostys santykiai su moterimis, jis gali pasirinkti tvirkinti jaunesnius, tuos, kurie lengviau priims jo elgesį.

Apibendrintai galėčiau pasakyti, kad mažiausiai pedofilijos reiškinį priskiriu prie biologinių dalykų – paveldėjimo, įgimtumo. Pedofilijos priežastys – psichologinės. Taip pat vertybių sistemos pasislinkimas.

- Ką turite galvoje kalbėdamas apie vertybių sistemos pasislinkimą?

- Žmogus dėl malonumo gali padaryti didžiulę žalą kitam. Nepamirškime, kad vaikų tvirkinimas sergantiems žmonėms suteikia didžiulį malonumą. Tas pats kaip ir su narkotikais, alkoholiu, lošimais. Tai sukelia malonumo jausmą. Malonumas tampa svarbesnis už kitas vertybes, net jei tai - visuomenės smerkiamas ir griežtai baudžiamas nusikaltimas.

Labai svarbu, kiek žmogus atsakingas už aplinką.

- Kiek žmogus pajėgus valdyti tokius potraukius? Kiek nuo žmogaus priklauso, kad potraukiai netaptų veiksmais?

- Čia reikėtų pasakyti, kad mums visiems kyla visokių potraukių. Pavyzdžiui, vyras pamatęs moterį gali pradėti jos geisti. Bet jis nepuls mylėtis su ja vidury gatvės, nes jaučia atsakomybę už pasekmes, suvokia, jog moteris yra toks pats žmogus, kaip jis – su savo planais, siekiais, gyvenimu. Jei ką nors padarys moteriai, tai bus prievartos aktas.

Tas pats ir su pedofilija. Tik problema tokia, kad geismų tenkinimas su vaikais lengviau paslepiamas, vaikai nesuvokia tiek, kiek suaugusieji, jie negali taip paprastai savęs apginti.

- Ką daryti tam, kuris suvokia turintis pedofilinių potraukių?

- Reikėtų kreiptis pas profesionalus – psichologus ar psichoterapeutus. Problemos kyla tik tada, kai jau atliekami tvirkinimo veiksmai. Kol yra tik potraukiai, tai tėra liga, svarbu atkreipti į tai dėmesį ir kreiptis į specialistą. Problemą galima išspręsti ar bent ją sumažinti iki minimumo, kad tai netaptų vaiko ir šeimos tragedija.

Pedofilas Psichiatras Linas Slušnys slėpė iškrypėlius
Pedofilų pakalikai jaučiasi galingi, nes jų rankose – visi postai