Viešųjų įmonių versliukai, kurie už mūsų pinigus maitina mūsų vaikus savo šlamštu

Autorius: Indrė Šaltinis: https://www.facebook.com/Saimi... 2017-09-20 23:53:37, skaitė 1875, komentavo 0

Viešųjų įmonių versliukai, kurie už mūsų pinigus maitina mūsų vaikus savo šlamštu


Taip atrodo pusryčiai Telšių ligoninėje, vaikų skyriuje besigydantiems vaikams. Bulka ir mėsa bulkos pagrindu.

Nemėgstu skaičiuoti svetimų pinigų, bet šį kartą negaliu. VšĮ regioninės Telšių ligoninės direktoriaus alga 2017 metais buvo 2500 eurai per mėnesį ir tikriausiai su nedidukais priedais.

Kodėl apie pinigus? 

Su vaikais buvau kieme, mėgavomės balomis ir lietumi. Lena taip pat su anūku leido laiką lauke. Liena 17 savo gyvenimo metų paskyrė ugdomajai veiklai. Ilgą laiką dirbo vieno Vilniaus darželio direktoriaus pavaduotoja. Kol vaikai žaidė, kamantinėjau Leną. Jai tai patiko. Kalbėjom apie tuometes problemas, apie dabartines problemas, kurios iš esmės nesiskiria nuo tuomečių, kai dar dirbo Lena.

Darželiuose vaikų ir jų tėvų interesams realiai niekas neatstovauja. Nėra nepriklausomos šalies, kuri užtikrintų kokybę ir naujoves. Dietistai, kurie dirba darželiuose yra darželių kolektyvo dalis, todėl dažniausiai neina į jokį konfliktą, pavyzdžiui, kad pakeistų virėjų įpročius kitaip gaminti maistą ar pan. Juk čia visiems būtų naujovių šokas. O kam tas šokas? Galima nugyventi ramiai, nieko nekeičiant ir taip, kaip visus trisdešimt metų iki šiol: aptraukta pieniška sriuba, sukepintas rudas šnicelis, kakava su plėvele, manų košė su gumuliukais, makaronai su šlapenka, ištižę koldūnai ir padaže pasislėpę kotletai, kimšti batonu. Aišku, saldi kaip medus arbata arba kompotai ir sūltys vietoj vandens. Kitaip tariant, ranka ranką plauną ir niekas nieko keisti neketina. Nepamirškim, dar čia reikia "išlaikyt koloražą"...

Kita problema - dietistų kvalifikacija. Deja, bet dažnas specialistas savarankiškai nesugeba sudaryti meniu, kad išpildyti sveikatos ministerijos nustatytas "normas". Išima vieną patiekalą ir sugriūna visas jų koloražų namelis, tada išsitraukia senas knygas ir pagal jas adaptacijos būdu pritaiko meniu. O Jūs įsivaizduojat, kiek uždirba dietistas darželyje? Pusė MMA, o tai yra 190 eurų neatskaičius mokesčių. Tai žinodamas retas jaunas žmogus nori savo laiką paskirti šiam darbui, nes už kažką ir pačiam valgyti reikia. 

Tad kol negalime pakeisti darželių versliukų piramidžių, kol apie tai nepradėjom kalbėti visų tėvų pajėgumu, galime nelaukti ir pradėti bent nuo to, ko galime - savęs. Būtina domėtis ir bandyti keisti senus, prastus mitybos įpročius namuose, nes dar viena didelė ir tikriausiai didesnė problema, kuri taip ir nebuvo išpręsta nuo Lienos laikų - Tėvų ugdymas. Tėvai neturi tikrų ir gerų žinių apie mitybą. Sužinojau, kad buvo ne viename darželyje atlikta apklausa apie tėvų požiūrį į sūrelius ir panašius produktus. Ir ką Jūs pasakysit, praktiškai 90% atvejų tėvai nori, kad jų vaikams būtų duodami tie sūreliai. Sūrelis, kurio menkame kiekyje slepiasi 4 šaukštukai cukraus. Arba besididžiuojančios mamos, kad jų vaikų darželyje vaikai ir mėsainių gauna. Todėl suprantu, kad darželių klausimas dėl kokybiškai subalansuoto vaikų maisto labiau judės į priekį tik tuo atveju, kai vis daugiau tėvelių supras. Sūrelis nėra nei maistas, nei sveikas desertas, tai labiausiai panašu į š... Sorry.

Tiesa, šiandien pagalvojau, kad su vaikais pasidarysiu pramogą ir apsodinsiu namus prieskoninėm žolelėm. Tai puiki edukacinė veikla vaikams, o ir druska niekada nebus tokia aromatinga. Tai, beje, puikiai tiktų ir darželiuose. Nes jei galvojate, kad jūsų vaikas nevalgo brokolių, tiesiog leiskite jam juos pačiam užaugint. Pamatysit, kad klydot. Na, nebent užauginus vaikui bus gaila brokolį valgyti.

Tikriausiai nesuklysiu sakydamas, kad mes visi norime užauginti laisvus ir žingeidžius vaikus, kad norime jiems formuoti ne tik suvokimą sotus ir alkanas, skanu ir neskanu ar mėgstu ir nemėgstu. Mes norime juos supažindinti, koks gali būti įvairus maistas, kokios gali būti jo spalvos, kokia maisto kokybė ir kokią skonių paletę jis turi. Mes norime, kad vaikai sugebėtų atskirti gerą maistą nuo prasto ir užaugę taptų išrankiais valgytojais. Kuriems svarbu valgyti ir maitinti savo vaikus, geru, kokybišku maistu. Kurie valgytų su pasimėgavimu, reguliariai ir subalansuotai, ir svarbiausia įvairiai. Tad jei tikrai to norime, pradėkime tai nuo savo namų, savo šeimos, nuo savęs.

Skanaus!

---
LDiena.lt: papildymui - kitų viešųjų įstaigų "sveikatinančiojo maitinimo" vaizdeliai.

Tokį "skanėstą" gauna mamytės po gimdymo, kurioms visą nėštumą ir tik pagimdžius "kalama" koks yra svarbus mamytės pienelis... Tik klausimas ar po tokių patiekalų jis iš tiesų bus toks sveikas ir geras:

Man dar pasisekė, bet esmė nesikeičia, vieta VGN

Tą kotletą buvo galima valgyt, nu bet tą kažkokį alia apkepą - mėsą su bulvėm, net supykino:

Oi čia standartinis gydymo įstaigų meniu. Vakarienė paaugliui sanatorijoje (ne dietininkų skyrius):

Čia buvo mano (mamos slaugančio asmens) vakarienė Santariškių ligoninėj:

VUL vaikú skyrius. Geriausias tai "sumuštinis"- bulka su sviestu ir duonos gabaliukas ant viršaus... o gal čia toks hamburgeris?

Ir dar ten pat - pusrytėliai...

Klaipėdos vaikų ligoninėje duodamas maistas:

Klaipėdos nėštumo patologinis skyrius, nėštukes lepina tokiais pusryčiais:

Vilniaus ligoninė: