Lietuvos bankas prognozuoja atlyginimų augimą dar šiemet

Autorius: SputnikNews.lt Šaltinis: http://sputniknews.lt/economic... 2017-09-20 21:29:54, skaitė 695, komentavo 0

Lietuvos bankas prognozuoja atlyginimų augimą dar šiemet

Eurai, archyvinė nuotrauka
Eurai, archyvinė nuotrauka

Lietuvos bankas pagerino šių metu BVP augimo prognozę, tačiau 2018 metų planai nepasikeitė

VILNIUS, rugsėjo 20 — Sputnik. Lietuvos bankas prognozuoja, kad šalies ekonomika pagerės 3,6%, anksčiau prognozuota 3,3 %, pranešė Lietuvos banko spaudos tarnyba.

Lietuvos banko valdybos pirmininko pavaduotojas Raimondas Kuodis teigia, kad ūkio augimas susijęs su gausiomis investicijomis.

Eksporto pagyvėjimą lėmė ne tik užsienio paklausa, bet ir atsigavusios investicijos apdirbamojoje gamyboje.

"Ekonomikos augimą iš esmės skatina su eksportu susiję veiksniai — sustiprėjusi ekonominė padėtis užsienio šalyse ir gausesnės investicijos. Tačiau įsibėgėjusią plėtrą gali pristabdyti darbuotojų stygius. Įmones gerokai veiks reikšmingai augančios darbo sąnaudos, todėl Lietuvos verslas, norėdamas išsaugoti ir stiprinti iškovotas pozicijas užsienio rinkose, turės didinti darbo našumą", — sako Kuodis.

Lietuvos bankas prognozuoja, kad nedarbas šalyje šiemet mažės iki 7,3%, o darbo užmokestis augs 7,8%. Kitais metais nedarbas turėtų mažėti iki 7%, o atlyginimai — augti 5,9%.

Infliacija šiais metais gali siekti 3,4%. Prognozuojama, kad kitais metais pasaulinės naftos kainos nebekils, maisto žaliavų kainos kils mažiau, kol kas nenumatoma didesnio akcizų tarifų didinimo. Dėl šių priežasčių infliacija 2018 metais turėtų mažėti iki 2,2%.