D. Grybauskaitė: šiandien mūsų visų ryžtas ginti teisės viršenybę patiria dar vieną didelį išmėginimą

Autorius: Ekspertai.eu Šaltinis: http://www.ekspertai.eu/dgryba... 2017-09-13 08:41:09, skaitė 1045, komentavo 0

D. Grybauskaitė: šiandien mūsų visų ryžtas ginti teisės viršenybę patiria dar vieną didelį išmėginimą

Screen%20Shot%202017-09-13%20at%2007_18_51.png
D> Grybauskaitė drauge su pasaulio konstitucinės teisės specialistais. Nuotr. facebook.com

Prezidentė Dalia Grybauskaitė rugsėjo 12 d. atidarė Pasaulio konstitucinės justicijos konferencijos IV kongresą „Teisės viršenybė ir konstitucinė justicija šiuolaikiniame pasaulyje“. Pirmą kartą Europoje vykstančiame tokio masto renginyje dalyvauja daugiau kaip 300 konstitucinės teisės specialistų iš 90 pasaulio šalių.

Lietuva šiai konferencijai organizuoti pasirinkta neatsitiktinai. Mūsų šalies Konstitucinis Teismas aktyviai dalyvavo steigiant Pasaulio konstitucinės justicijos konferenciją ir nuolat bendradarbiauja su kitų valstybių konstituciniais teismais.

Pasak prezidentės, Lietuva puikiai žino, kad teisės viršenybės esmė – tai ne „aklas“ teisės aktų skaitymas, o pamatinės vertybės. Jokios teisės viršenybės negali būti, jeigu paminamas žmonių orumas ir atimamos laisvės, jeigu jiems tenka gyventi bijant dėl savo gyvybės, baiminantis patirti kankinimus, netekti namų, šeimos ir gimtinės.

Valstybės vadovės teigimu, mūsų šalis yra ne kartą patyrusi, kokia svarbi teisės viršenybės kaina – tai tūkstančiai mūsų kovotojų už laisvę ir disidentų gyvybių, kuriems teisingumas ir laisvė buvo svarbesni nei jų pačių gyvybė.

Pasak Prezidentės, niekada nesveikinsime ir nespausime rankos tiems, kurie pamina teisės viršenybę ir kurių sprendimai laužo tūkstančių žmonių likimus, todėl į renginį buvo neįleista Rusija.

Prezidentė pabrėžė, kad šiandien mūsų visų ryžtas ginti teisės viršenybę patiria dar vieną didelį išmėginimą – Europoje iš naujo siekiama jėga perbraižyti valstybių sienas, o po karinės agresijos Rytų Ukrainoje ir Krymo okupacijos mėginama sukompromituoti Europos Žmogaus Teisių Teismo autoritetą.

Todėl, šalies vadovės teigimu, tiek politikams, tiek teisėjams tenka ypatinga atsakomybė ginti principus, kuriais remiasi teisės viršenybė, nes pagarbos žmogaus teisėms ir demokratijos srityje jokių kompromisų būti negali.

Dvi dienas truksiančioje konferencijoje visiems pasaulio žemynams atstovaujantys konstitucinės justicijos institucijų atstovai diskutuos apie teisės viršenybę, konstitucinių teismų reikšmę, žmogaus konstitucinių teisių apsaugą ir konstitucinių teismų nepriklausomumą.