Atsigeri jogurto – prisivalgai krakmolo!

Autorius: Netylėk.lt Šaltinis: http://www.netylek.lt/problema... 2017-08-28 15:55:00, skaitė 951, komentavo 1

Atsigeri jogurto – prisivalgai krakmolo!

Daugelis esam įpratę valgyti ar gerti jogurtą kiekvieną dieną, tikėdami, kad jis turi naudingų savybių organizmui. Lieso jogurto „dietos“ griebiasi trokštantys greičiau sulieknėti, o dar kitiems šis rauginto pieno gaminys – tiesiog labai skanus mėgstamas produktas, ar desertas. Jei tik atidžiau žvilgterėsit į prekybos centrų lentynose gausiai išrikiuotų įvairiausių jogurtų sudėtį, mažų mažiausiai nemaloniai nustebsite, o lieknėjantys – ne juokais įsius. Mus maitina „krakmoliniais“ produktais, kurių liežuvis nebeapsiverčia vadinti jogurtais!

Sudėtinių dalių sąraše rikiuojasi: ir modifikuotas krakmolas (arba pakeistų savybių krakmolas), ir derva, ir želatina, ir įvairios gumos – ne pieno kilmės medžiagos, tirštikliai, kuriuos dauguma gamintojų naudoja jogurtų gamybai. Jogurto be krakmolo lentynose ieškosite „su žiburiu“,  ir jums labai pasiseks, jei tarp kelių dešimčių atsiras vienas kitas neprikimštas krakmolo...

Ką krakmolas „veikia“ jogurtuose?

Krakmolas nekeičia jogurto skonio, jis pigus, turi savybę sugerti daug vandens, todėl padidina jogurto svorį tiek mase, tiek vandens svoriu. Gamintojui krakmolas – pigiausias užpildas (po oro ir vandens), kuriuo gali prikimšti gaminį, atpiginti produkcijos savikainą ir didinti pelną.
Jogurtų pramonėj paprastai naudojamas  kukurūzų ir modifikuotas  krakmolas, nes krakmolas iš ryžių ir bulvių – brangesnis. 200 g jogurto indelyje krakmolo būna net iki 70 g  - apie 30%! Patys gamintojai tvirtina, kad jo deda labai nedaug - nuo 0,8 iki 1,7  procentų... Tad kyla klausimas - kodėl tuomet būtent krakmolą taip pamėgo Lietuvos gamintojai? Jei jau tirštiklio reikia taip nedaug, kodėl tirštinama ne išrūgų arba pieno  baltymais, ar sausuoju nugriebtu pienu?

Maisto priedais prekiaujančios įmonės suokia „pagiriamąjį žodį modifikuotam krakmolui“, nes jis „leidžia padidinti pelną, gaunamą iš jogurto, suteikia produktui papildomą klampumą - be papildomų išlaidų“, „krakmolai yra puikus pasirinkimas produktams, kur reikalinga lygi, blizganti išvaizda ir neutralus skonis bei didelis stabilumas“.

 Didina klampumą, pelną ir tukina vartotoją!

Daug krakmolo natūraliai yra duonoje, bulvėse, miltiniuose ir konditerijos gaminiuose. Natūraliai jogurte jo niekada nebūtų, tačiau maisto pramonė įsigudrino krakmolu „įdaryti“ ne tik jogurtą, bet ir virtas dešras, dešreles, tyreles vaikams, kečupą ir dar daugybę kitų gaminių.

Sveikatos apsaugos ministerijos Sveikatos stiprinimo ir kurortologijos skyriaus vedėjo dr. Almanto Kranausko paprašėme pakomentuoti, kaip jogurtų sudėtyje esantis krakmolas veikia mūsų organizmą: „Tai menkavertis paprastasis angliavandenis, kurių rekomenduojama vartoti kuo mažiau, nes jis kaloringas, labai lengvai ir greitai įsisavina (greičiau nei žmogus geba išeikvoti tą energiją) ir kartu su kitais paprastaisiais angliavandeniais, plačiausiai naudojamais maisto pramonėje (cukrumi ir gliukozės-fruktozės sirupu), yra pagrindinis nutukimą skatinantis veiksnys, vienas iš pagrindinių šiuolaikinės nutukimo epidemijos kaltininkų“. 

Didžiąją dalį jogurtų, dėl juose esančio cukraus kiekio, reiktų vartoti kaip desertą, o ne kaip lengvą užkandį ar pusryčius. Patarimai: pirkite natūralų ekologišką jogurtą, o jei norėsis saldumo – pasaldinkite, nes vis tiek neprisidėsite cukraus tiek, kiek jo būna įdėta gaminant įvairių skonių jogurtus su priedais. Nerekomenduojama maišyti jogurto, kurio sudėtyje yra krakmolo,  su pusryčių dribsniais, nes tik dar labiau apsunkinsite virškinimą.

Pasak mediko ir profesionalaus mitybininko, yra ir kita krakmolo blogybė – jog maisto pramonėje jis naudojamas modifikuotas. Ne genetiškai, žinoma, bet chemiškai arba karščiu. Modifikuotas krakmolas lėtina žarnyno peristaltiką, tada dar daugiau įsisavinama angliavandenių ir riebalų iš žarnyno (tai papildomas nutukimą skatinantis veiksnys). O dėl sulėtėjusios peristaltikos ir gresiančio vidurių užkietėjimo, didėja storosios žarnos vėžio (labiausiai paplitusio vėžio, susijusio su mityba) tikimybė. Na, ir kartu didėja hemorojaus rizika.

„Ypač blogai, kad šis krakmolinis krūvis tenka vaikams, nes jie yra pagrindiniai jogurto valgytojai“, - pastebi dr. A.Kranauskas.

 Leidžia naudoti ir nekontroliuoja

Raugintų pieno gaminių kokybės reikalavimai leidžia želatiną ir krakmolą naudoti po rauginimo termiškai apdorotiems gaminiams ir raugintiems gaminiams su priedais, bet apribojimų krakmolo kiekiui – nėra.
Kiekvienas jogurto gamintojas pats nustato koks šio pelną kraunančio ingrediento kiekis jam atrodo optimaliausias, nes tai jam leista daryti pagal principą  - quantum satis (tiek, kiek reikia). Kitaip tariant, - kam dėti pieno baltymų, kurie sutirštintų jogurtą, jei galima įdėti pigaus modifikuoto krakmolo... O rezultatas - labai liūdnas: manote, kad geriate jogurtą, o iš tiesų suvalgote „batoną“!

Netylek.lt pasidomėjo - ar krakmolo kiekis jogurtuose yra tiriamas? Ir kokią paprastai produkto sudėties  dalį sudaro vien tik krakmolas? 

Pasak Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos direktoriaus Kazimiero Lukausko, „atlikti laboratorinius tyrimus dėl raugintame pieno gaminyje esančio krakmolo kiekio netikslinga“, tad laboratoriniai tyrimai krakmolo kiekiui jogurtuose nustatyti nebuvo atliekami. 

Sulaukėme ir apibendrinančio VMVT atsakymo, kad nėra teisės aktų, numatančių nurodyti krakmolo kiekį ženklinimo etiketėje ir VMVT neturi moksliniais tyrimais paremtos informacijos apie krakmolo poveikį virškinimo sistemai.

Pasaulio sveikatos organizacija nuolat kviečia kovoti su menkaverčiu ir energiškai skurdžiu maistu, kelia šalims reikalavimą - keisti maisto produktų sudėtį (reformulation of foodstuffs), o tai itin sunkiai įgyvendinamas reikalavimas ir nelygi kova - vartotojo sveikata vs gamintojų pelnas...

 Ar vartotojas turi iš ko rinktis?

Kol jogurtų gamintojai tirština, stabilizuoja ir gamina produktą lentynai – kad ilgiau joje stovėtų ir gražiau atrodytų, vartotojas, kuriam nepatinka kai jį primaitina krakmolu,  renkasi iš dviejų – arba gamina natūralų jogurtą namuose pats, arba ieško prekyboje  tik natūralaus ekologiško jogurto be priedų, kuriame negali būti nei krakmolo, nei želatinos. 

Pasigaminkite jogurto patys!

1 l natūralaus pieno
1 indelis (125 g) natūralaus ekologiško jogurto be priedų

Pakaitinkite pieną, bet neužvirinkite. Atvėsinkite iki 43-45°C. Į atvėsintą pieną supilkite nedidelį indelį natūralaus ekologiško jogurto be priedų ir išmaišykite. Perpilkite viską į indą ar stiklainį, uždenkite ir palikite kambario temperatūroje. Po maždaug 8 valandų - ragaukite šviežio natūralaus naminio jogurto! Galite pagardinti jį mėgstamais priedais:  uogiene, džiovintais vaisiais, medum, dribsniais ar riešutais.  Laikykite šaldytuve ir suvartokite per savaitę. Kitam jogurto gaminimui pasilikite 4-5 šaukštus šio naminio jogurto, kad nebereiktų naudoti pirktinio. Skanaus!