Rusija kontroliuoja ne tik valdžios institucijas, bet ir kriminalinį pasaulį

Autorius: Ekspertai.eu Šaltinis: http://www.ekspertai.eu/rusija... 2017-03-06 20:07:48, skaitė 2702, komentavo 0

Rusija kontroliuoja ne tik valdžios institucijas, bet ir kriminalinį pasaulį


Kadras iš LRT reportažo apie hibridines grėsmes.

Gynybos ekspertai sako, kad Lietuva turi būti pasirengusi hibridinėms grėsmėms, apie tai kalbėta su JAV profesionalais, ieškota kontaktų su Pentagono specialistais, kovo 3 d. pranešė valstybinio transliuotojo laida „Panorama“.

Skelbiama, kad ypatingą dėmesį reikia skirti švietimui ir aiškinti žmonėms apie nacionalinį saugumą.

„Kibernetinės atakos, dezinformacija, melo skleidimas, valstybės ir kariuomenės prestižo žlugdymas – tai hibridinės grėsmės. Būtent kovai su jomis Lietuva turi skirti ypatingą dėmesį“, - cituojami gynybos ekspertai.

Pasak tų gynybos ekspertų, Rusija kontroliuoja ne tik valdžios institucijas, bet ir kriminalinį pasaulį – tai nauji įrankiai naudojami tikslams pasiekti, skelbia valstybinis transliuotojas reportaže „Hibridinės grėsmės“. Pasak LRT, į tai turėtų atkreipti dėmesį ir Lietuva.


NSGK pirmininkas V. Bakas.

Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) vadovas Vytautas Bakas informavo, kad Lietuva nesėdi sudėjusi rankų – didina finansavimą gynybai. O kovojant su hibridinėmis grėsmėmis taip pat numatyti nauji žingsniai.

„Šioje pavasario sesijoje Seimui yra iššūkis švietimo reforma, viešojo sektoriaus reforma. Mes turime padaryti savo universitetus konkurencingus. Mūsų uždavinys ugdyti kritiškai mąstančias asmenybes. Taip, tai yra iššūkis, bet yra planas“, - paskelbė V. Bakas.

Tame pačiame „Panoromos“ reportaže dar kartą priminta, kad „prieš kelias savaites Lietuvoje buvo paskleista dezinformacija, neva čia dislokuoti Vokietijos kariai išprievartavo nepilnamatę“.

„Kai kurie politikai neatmetė galimybės, kad šią informaciją galėjo paskleisti Rusija, siekdama diskredituoti NATO pajėgas“, - sakoma valstybinio transliuotojo reportaže.

Tiesa, to paties transliuotojo vasario 22 d. reportaže užtikrintai buvo teigiama, kad dezinformacija apie Vokietijos karių išprievartautą paauglę yra Rusijos darbas.

Todėl ekspertai.eu vasario 27 d. kreipėsi į NSGK pirmininką, prašydami paviešinti visą sąrašą, kuriame matytųsi, kiek šiame vykstančiame kibernetiniame kare Lietuvos priešui pavyko pralaužti mūsų gynybą ir kiek kartų šiame kare lietuviams pavyko smogti rusams.

Rašte V. Bakui buvo teigiama, kad „matydama visą kruopščiai surinktą ir susistemintą statistiką, tauta galėtų dar labiau susitelkti šiam naujųjų laikų karui, vykstančiam kiekvieną sekundę kompiuteriuose, telefonuose, kino ir koncertų salėse, prekybos centruose, turguose, virtuvėse ir t. t.“


Kadras iš LRT reportažo apie hibridines grėsmes.

„Toks paviešintas Rusijos hibridinių-informacinių-kibernetinių atakų sąrašas padėtų paneigti sklandančius gandus, kad Rusijos, nors ir kaip provokuojamos, priversti pulti tradicinio karo ginklais nepavyksta, tai reikia kažką susifantazuoti, kad puola bent jau kibernetiniais-hibridiniais“, - buvo sakoma kreipimesi į V. Baką.

Kadangi Lietuvos saugumu kiekvieną dieną besirūpinantis žaliasis valstietis į klausimus vis dar neatsakė ir atakų sąrašo nepaviešino, prie buvusių klausimų ekspertai.eu prideda dar vieną naują klausimą.

„Kovo 3 dienos LRT „Panormos“ reportaže „Hibridinės grėsmės“ pranešama, kad Rusija kontroliuoja ne tik valdžios institucijas, bet ir kriminalinį pasaulį. Įvardinkite prašau, kokias valdžios institucijas Lietuvoje kontroliuoja Rusija? Ar tai tik Prezidentūra, ar yra ir daugiau valstybės institucijų, kurias kontroliuoja Rusija? Išvardinkite tas Rusijos kontroliuojamas Lietuvos valdžios institucijas, apie kurias kalbama LRT reportaže“, - rašoma ekspertai.eu rašte NSGK pirmimininkui.