Informacinis vegetarizmas (2)

Autorius: Versijos.lt Šaltinis: http://versijos.lt/informacini... 2017-02-06 08:53:30, skaitė 2323, komentavo 0

Informacinis vegetarizmas (2)

PENKTASIS PRINCIPAS. LAIKYKIS MAITINIMOSI REŽIMO

Kas nutiks pilvui, jeigu nuo ryto iki vakaro mes be paliovos valgysime? Kava su sumuštiniais, kebabai gatvėje, pietūs, čipsai, tortukas… Akivaizdu, kad susilauksime problemų, iš kurių pati mažiausia – virškinimo sutrikimai.

Kartais sutinku žmonių su nevirškinimo simptomais galvose, ir jas galima išskaityti iš jų veidų. Jie tiesiog išpurtę nuo informacijos pertekliaus, jie negali su ja susitvarkyti, nesugeba mąstyti aiškiai ir tiksliai.

Kaip ir su įprastu maitinimusi, informacinėje dietoje svarbu laikytis maitinimosi režimo.

Nes net pats naudingiausias maistas, suvalgytas ne laiku, tampa nuodais.

O klausytis nakčiai negatyvių naujienų – tai tas pats, kas prisiryti riebaus maisto. Vietoje to, kad leistume smegenims pailsėti, mes visą naktį verčiame savo pasąmonę virškinti negatyvą.

ŠEŠTASIS PRINCIPAS. INFORMACINĖ DETOKSIKACIJA

Chroniškas maitinimosi režimo nesilaikymas ir informacinis apsirijimas sukelia problemas – nevirškinimą ir vidurių užkietėjimą. Čia kai jūs netgi penkių minučių negalite išsėdėti ramiai – jus įveikia įkyrių minčių spiečiai, skubiai reikia kažko griebtis, tačiau ne visai aišku – ko.

Kad išsaugotume sveikatą, svarbu reguliariai surengti sau informacinę detoksikaciją.

Informacinė detoksikacija – tai sąmoningas savęs atribojimas nuo informacijos. Ir nesvarbu kokios, netgi nuo kokybiškos. Tai savotiškas iškrovos dienų analogas.

Šiandien vis madingesnė tampa digital detox – skaitmeninė detoksikacija: laikinas atsisakymas nuo interneto ir elektroninių įrengimų. Jūs galite skirti tam vieną dieną per savaitę, tarkime, sekmadienį, praleisti be interneto ir išmaniųjų įrengimų. Įsivaizduojate – ištisą dieną netikrinti pašto ir socialinių tinklų?

Arba galima nusistatyti laiką be interneto dienos bėgyje. Pavyzdžiui aš linkęs kelias rytmetines valandas praleisti be interneto. Man tai – pats produktyviausias laikas ir man visai nesinori, kad kas nors iš interneto jį iš manęs vogtų.

Patirtis byloja, kad buvimas be interneto neįtikėtinai stimuliuoja kūrybą ir produktyvumą – vis per kelias valandas be interneto galima pasiekti stebėtinų rezultatų. Turiu prisipažinti, kad vargu ar būčiau parašęs šį straipsnį, jeigu ne taisyklė „rytas be interneto“.

Pamėginkite.

SEPTINTASIS PRINCIPAS. MENTALINĖ KLIZMA

Plėtojame temą toliau – o ką, jeigu norisi efektyvesnio instrumento protui pravalyti?

Jums padės meditacija.

Meditacija – tai gydomasis badavimas, arba, jeigu norite – mentalinė klizma, kuri leidžia greitai ir efektyviai išvalyti smegenis nuo prisikaupusių ir nesuvirškintų minčių, pergyvenimų, prisiminimų klodų.

Kompiuteriuose esama specialių programų, kurios išvalo visus šiukšlinius failus, dėl ko išsilaisvina atmintis ir kompiuterio darbas pastebimai paspartėja. Meditacija – tai tokia pati programa, pravalanti smegenis.

Kasdienės trumpos meditacijos visiškai pakanka, kad išlaikytume švarius protus.

AŠTUNTASIS PRINCIPAS. KONTROLIUOTI INTERNETO NARŠYMĄ

99% naršymo internete – tai judėjimas spirale žemyn, smunkant link vis beprasmiškesnio šiukšlinio kontento.

Paprastas testas – stebėkite, kur jūs paprastai atsiduriate naršydami?

Mano asmeniniai stebėjimai rodo, kad po pusvalandžio nekontroliuojamo naršymo, dažniausiai atsiduriu kokiame nors internetiniame šiukšlių konteineryje su video apie kačiukus ir „bajerių“ rinkiniais. Sutikite, kur kas rečiau naršymas atveda mus į BhavatGitos puslapius, tiesa?

Jeigu man į akis kris nuoroda „10 ženklių trečiojo tūkstantmečio architektūros pasiekimų“, tai klausimai, kuriuos verta sau užduoti, bus tokie:

– aš šiuo metu projektuoju sau namą ir ieškau įkvėpimo? NE.

– esu architektas ir man ši informacija reikalinga profesionaliam tobulėjimui? NE.

– ar planavau šiandien užsiimti saviugda architektūros srityje? NE.

Na ir kam tada užkimšti galvą šita neaktualia bent jau šiuo metu informacija, tegu ir kokybiška? Kam nukreipti dėmesį į nesvarbius dalykus ir sabotuoti išties svarbius man reikalus?

Žinoma, visiškai atsisakyti naršymo internete nerealu, o ir nereikia. Kur kas produktyvesnis būdas – susitarti su savimi dėl tokio naršymo taisyklių ir tokiu būdu pradėti jį kontroliuoti.

Aš labai mėgstu paklaidžioti po internetą, bet kad paskui nebūtų pačiam prieš save gėda dėl tuščiai iššvaistyto laiko, nusistačiau sau konkrečias taisykles, kurių laikausi. Tokiu būdu naršymas tampa kontroliuojamas.

Štai, pavyzdžiui, kelios tokios taisyklės.

Jokio naršymo, kol nepadariau svarbiausio šios dienos darbo.

Jokio naršymo pertraukose tarp kūrybiško darbo etapų – tai numuša darbo ūpą ir užteršia galvą.

Aš iš anksto nusistatau laiką, kurį pasirengęs paaukoti naršymui. Pavyzdžiui, 15 minučių. Tuo metu aš leidžiu sau begėdiškai naršyti Feisbuką ir žiūrinėti juokingus video su katinais, tačiau po 15 minučių persijungiu prie savų reikalų.

DEVINTAS PRINCIPAS. PROAKTYVI INFORMACINĖ UŽKLAUSA

Jeigu lėktuve, kai dalinamas maistas, paklausite, ar yra kažko vegetariško, tai labai didelė tikimybė, kad jums kažką suieškos, netgi jeigu iš anksto specialaus maitinimo neužsakėte.

O jeigu nepaprašysite, tai gausite standartinę vištieną ar kitą mėsą.

Proaktyvumas visada apdovanojamas.

Pastebėjau, kad proaktyvios užklausos principas labai puikiai veikia dirbant su informacija.

Kad sėkmingai ieškotume reikalingos informacijos, reikia mokėti korektiškai formuluoti informacinę užklausą. Korektiškai – reiškia tiksliai, aiškiai ir į temą. Pavyzdžiui, jeigu aš susiduriu su kažkokiais sunkumais darbe, aš savęs klausiu: kokia būtent informacija man reikalinga, kad išspręsčiau šią problemą?

Pastebėjau, kad jeigu yra aiški užklausa, tai reikiamas atsakymas ateina žaibiškai. Ir kuo konkretesnė užklausa, tuo geriau.

Gerų užklausų pavyzdžiai:

– kaip įstatyti java-skriptą į laišką?

– kokių reikia dokumentų, kad gaučiau vienkartinę 3 mėnesių vizą į Tailandą konsulate Delyje?

Protingai suformuluota užklausa – tai 99% visų pastangų ieškant reikalingos informacijos.

Google žino viską, ar beveik viską, tačiau problema slypi tame, kad mažai kas moka užduoti jam teisingus klausimus. Labai gaila, bet dauguma domisi įvairiausiomis kvailystėmis.

Aš pastebėjau, kad žmonės negali rasti atsakymo į savo klausimą ne dėl to, kad tai sudėtinga, o dėl to, kad jie paprasčiausiai tingi pagalvoti ir suformuluoti teisingą klausimą.

DEŠIMTAS PRINCIPAS. VISKĄ TIKRINK, REMDAMASIS SAVO PATIRTIMI

Galbūt tai, ką dabar rašau, kai kam iš jūsų atrodys keista. Atseit, „kokia kvailystė, visada žiūrėjau teliką ir skaičiau laikraščius, ir pas mane viskas normalu!“

Aš neliepiu jums aklai tikėti žodžiais. Tiesiog atlikite nedidelį eksperimentą.

Pirmasis rytas

Pasižiūrėkite rytines žinias ir paskaitykite pakeliui į darbą kokį nors laikraštį, kuris rašo apie tai, kad viskas blogai, visi mirė, viską išvogė ir t.t.

Patyrinėkite, kaip pasikeitė jūsų sąmonė ir nuotaika po tokios informacinės atakos. Kaip praėjo jūsų diena?

Kai tokios informacinės šiukšlės patenka į mano smegenis, kyla pojūtis, tartum per mano pačias šviesiausias ir švelniausias svajones kažkas pervažiavo surūdijusiu plentvoliu, suplodamas mano protą į pilką asfaltą.

Antrasis rytas

O sekantį rytą padarykite atvirkščiai. Surenkite sau rytinę informacinę detoksikaciją – jokio televizoriaus ir interneto. Skirkite laiko saviugdai – užsiimkite fiziniais pratimais ar meditacija, išsivirkite aromatingos arbatos, paimkite švarų popieriaus lapą, užsirašykite ant jo, ką svajojate – kaip norite gyventi lygiai po metų nuo šios dienos.

Kur jūs gyvensite? Kuo užsiimsite? Kaip praleisite savo dieną? Koks bus jūsų bendravimo ratas? Kuo padėsite žmonėms?

Pamirškite visus apribojimus – ar tai būtų pinigai, ar laikas – kurkite popieriuje savo gyvenimą, o fone užsileiskite gražią įkvepiančią muziką.

O po to, kai baigsite rašyti, užduokite klausimą savo visagaliui protui: „Ką turiu padaryti šiandien, kad priartėčiau prie savo svajonių gyvenimo?“

Rašykitės ant popieriaus visas idėjas, kurios ateina į galvą. Daugumoje atvejų jūsų viduje jau yra atsakymai į šias užklausas.

Mes žinome, ką reikia daryti ir kokia kryptimi žengti. Reikia tik atverti duris savo intuicijai ir kūrybiniam potencialui – ir ištrykš idėjų ir įkvėpimo fontanas.

O jeigu iš pirmo karto jis neištryško, tai nieko baisaus – išsaugokite savo viduje užklausą (atsiminkite Devintąjį principą) – atsakymas būtinai ateis.

Visos dienos bėgyje turėkite galvoje, kad pas jus yra svajonė ir kad šiandien jūs žengiate tegu ir mikroskopinį, tačiau tvirtą žingsnį jos linkui. Visą dieną atidžiai filtruokite informaciją ir apsupkite save tik tais dalykais, kurie įkvepia, kažko pamoko, teikia pagalbą.

PRAKTIŠKI PATARIMAI

Svarbiausias pritingo žmogaus bruožas – sugebėjimas atskirti. Šis sugebėjimas tobulėja didėjant sąmoningumui ir dėmesingumui. Dėl to reikia tikslingai treniruoti sugebėjimą atskirti, kas yra kas mentalinio maitinimosi srityje.

Tai nėra sudėtinga. Pakanka viso labo kaip galima dažniau užduoti sau du klausimus:

– kuo aš šiuo metu maitinu savo protą?

– ar reikalingas man šiuo momentu toks „maistas“?

Jeigu ne – tuojau pat išspjaukite.

Išjunkite televizorių, išmeskite laikraštį, perjunkite radijo stotį, nutraukite pašnekovo niurzgėjimą…

Šaltinis