Galimas JAV pasiuntinys ES: euras gali išnykti po pusantrų metų

Autorius: Sarmatas.lt Šaltinis: http://www.sarmatas.lt/01/gali... 2017-01-27 08:47:34, skaitė 2733, komentavo 0

Galimas JAV pasiuntinys ES: euras gali išnykti po pusantrų metų

Galimas JAV pasiuntinys ES: euras gali išnykti po pusantrų metų
Ted’as Malloch’as, ekonomistas ir buvęs vykdantysis JT sekretorius Ženevoje | BBC nuotrauka

Profesorius Tedas Malloch’as (Ted Malloch), kurį Donaldas Trampas (Donald Trump) nori paskirti JAV pasiuntiniu Europos Sąjungoje, savo interviu BBC pasakė, jog laukia „euro griūties“ artimiausių pusantrų metų eigoje. Taip pat jis pasakė, jog Didžioji Britanija galėtų sudaryti su JAV „tenkinantį abi puses“ prekybinį susitarimą trijų mėnesių bėgyje.

Mallocho nuomone, taip vadinamas „švarus“ ar „kietas“ „brexit“ būtų geriausias variantas Britanijai. Kai tik Britanija pasitrauks iš bendros rinkos ir muitų sąjungos, ji galės ignoruoti „Briuselio biurokratiją“ ir sudaryti prekybinį susitarimą pati.

Pasak Malloch’o, bet koks Briuselio bandymas užblokuoti derybas tarp Londono ir Vašingtono būtų absurdiška, kaip jei vyras „bandytų uždrausti žmonai susirasti meilužį“.

„Teisinga energetika“

Britanijos premjerė Teresa Mei gali tapti pirmąja užsienio lydere, kuri susitiks su naujuoju amerikiečių prezidentu. Ji vyks į Vašingtoną penktadienį. Tarp viso kito, abu lyderiai aptars galimybę sudaryti prekybos sutartį tarp Britanijos ir JAV.

„Tie iš mūsų, kas dirbo Volstrite ar Londono Sityje, žino, jog, jeigu jūs pasodinsite į vieną teisingą kambarį teisingus žmones, turinčius pakankamai geros informacijos ir daug energijos, – o Trampas, neabejotinai, turi jos daug, – tai galima pasiekti rezultatų“, – sako Malloch’as.

„Mano nuomone, jei [nuo šio proceso] atskirtume biurokratus, tai tam neprireiks nei dviejų nei septynių metų“.

„Žinoma, reikės išspręsti prieštaravimus ir leistis į tam tikrus kompromisus, tačiau tai įmanoma“, – papildė Ted’as Malloch’as.

„Susitarimas nebus pasirašytas Vašingtone šį penktadienį, bet gali būti sudarytas ketinimų susitarimas, kuris sudarys galimybę paskirtiems žmonėms pradėti derybas už uždarų durų, ir tam gali prireikti, viso 90 dienų“.

Briuselio vaidmuo

Nors tai dar nepatvirtinta oficialiai, praktiškai visi apžvalgininkai yra įsitikinę, jog Donaldas Trampas nori paskirti Malloch’ą ambasadoriumi į Europos Sąjungą. Sausio pradžioje Malloch’as, ekonomistas ir ir buvęs vykdomasis JT sekretorius Ženevoje, susitiko su Trampu jo dangoraižyje Niujorke. Jeigu Trampas patvirtins jo kandidatūrą, tai ji bus iškelta valstybės sekretoriaus Rex’o Tillersono patvirtinti Senate.

ES jau ne kartą davė aiškiai suprasti, jog pagal ES įstatymus, Britanija negali vykdyti derybų dėl prekybos susitarimų su kitomis šalimis, kol ji yra ES sudėtyje. Dauguma specialistų prekybos susitarimų klausimais mano, jog tokių susitarimų neįmanoma sudaryti per tris mėnesius, kadangi reikia išspręsti tokius pakankamai sudėtingus klausmus, kaip, pavyzdžiui, produktų importas, o taip pat klausimus, susijusius su finansų sektoriumi ir farmacijos industrija.

Netarifiniai barjerai, tokie, kaip sanitarinės ir darbo apsaugos normos, o taip pat profesinių diplomų ir kvalifikacijų pripažinimą tarpusavyje taip pat pakankamai sudėtinga suderinti. Be to, prireiks kažkokio susitarimo imigracijos klausimu. Dar daugiau, Britanija dar netapo savarankiška PPO nare, kuri išlieka arbitru laisvos prekybos susitarimų klausimais.

Iš savo pusės, Ted’as Malloch’as mano, jog Britanija gali sudaryti sutarti su JAV dėl laisvos prekybos kur kas anksčiau, nei tą pavyks padaryti ES. Be to, jis sako, jog artėjantys rinkimai šiais metais Nyderlanduose, Prancūzijoje ir Vokietijoje gali suduoti rimtą smūgį Europos Sąjungai.

„Asmeniškai aš nesu įsitikinęs, kad pasaulyje egzistuos Europos Sąjunga, su kuria galima būtų vesti derybas dėl prekybos susitarimų“, – sako jis.

„Aš manau, Donaldas Trampas aiškiai negatyviai nusiteikęs nacionalinių organizacijų atžvilgiu. Jis bevelija dvipusius santykius su suvereniomis valstybėmis“.

Derybos tarp JAV ir ES Transatlantinės prekybos ir investicinės partnerystės (TPIP) klausimu, profesoriaus Malloch’o nuomone, „bevaisės“.

infa.lt