Nuliniais metais gimę amerikiečiai – labiausiai nevykusi karta pasaulyje

Autorius: Versijos.lt Šaltinis: http://versijos.lt/nuliniais-m... 2016-12-20 08:48:22, skaitė 2444, komentavo 0

Nuliniais metais gimę amerikiečiai – labiausiai nevykusi karta pasaulyje

Tyrimas byloja: gimę nuliniais metais amerikiečiai pasirodė esantys labiausiai nevykusia karta. Tyrimo tikslas buvo įvertinti bendrą konkrečių amžiaus grupių visame pasaulyje kompetenciją. Rezultatai byloja, kad dutūkstantųjų karta Amerikoje yra mažiausiai kvalifikuota pasaulyje.

Kompanijos „Testavimo švietimo srityje tarnyba“ (ETS) tyrimas vertino raštingumą, mokėjimą naudotis matematiniais įgūdžiais ir sugebėjimą spręsti problemas aukštųjų technologijų erdvėje. Tiriami buvo 16-65 metų amžiaus žmonės iš 23 šalių. Amerikiečių nulinių metų karta parodė pačius silpniausius kompetencijos rezultatus, lyginant su užsienio bendraamžiais. Paaiškėjo, kad 16-34 metų amžiaus amerikiečiai, kurie buvo laikomi labiausiai pasikausčiusiais technologijų srityje ir labiausiai išsilavinusia karta per visą istoriją, netgi nesugeba pademonstruoti elementariausių įgūdžių, kuriuos tikrina darbdavys, kai priima į darbą.

Štai kelios esminės ETS tyrimo išvados:

– pagal raštingumą „nulinė“ karta surinko mažiausiai balų. Tik bendraamžiai iš Ispanijos ir Italijos parodė blogesnius rezultatus.

– pagal sugebėjimą taikyti matematiką kasdieniniame gyvenime, amerikiečiai užėmė paskutinę vietą, drauge su italais ir ispanais.

– sprendžiant problemas aukštų technologijų srityje, amerikiečiai vėlgi užėmė paskutinę vietą kartu su slovakais, airiais ir lenkais.

– pati jauniausia nulinių metų kartos dalis (16-24 metai), kuri taps pagrindiniu darbo resursu per 50 ateinančių metų, užėmė paskutinę vietą matematikoje, drauge su italais. Raštingumo sferoje jie gavo šiek tiek daugiau balų nei bendraamžiai italai ir ispanai.

– dutūkstantųjų kartos amerikiečiai, kurie parodė pačius aukščiausius rezultatus, surinko mažiausiai balų iš 22 šalių, blogiau pasirodė tik ispanai.

– amerikiečiai su pačiais prasčiausiais rezultatais balų skaičiumi atsidūrė tarp blogiausių, užėmę paskutinę vietą drauge su italais, anglais, ir šiaurės airiais.

– nors nuo 2003 metų dauguma JAV jaunimo gavo geresnį išsilavinimą, tačiau matematiniai įgūdžiai pas tuos, kurie baigė vidurinę mokyklą, suprastėjo.

– amerikiečiai, baigę 4 metų bakalauratą, pranoko matematiniais įgūdžiais tik bendraamžius lenkus ir ispanus.

Išvada: gimę nuliniais metais amerikiečiai tapo pačia prasčiausia karta pasaulyje pagal naudingų įgūdžių įvaldymo lygį.