„Tokie dalykai neatleidžiami“. Kas Jungtinėse Valstijose ruošiama Ukrainai

Autorius: Sarmatas.lt Šaltinis: http://www.sarmatas.lt/12/toki... 2016-12-09 22:44:34, skaitė 2325, komentavo 0

„Tokie dalykai neatleidžiami“. Kas Jungtinėse Valstijose ruošiama Ukrainai

Jungtinės Valstijos nepatenkintos ukrainiečių valdžia ir ieško alternatyvaus elito, ruošdamosi perduoti Ukrainą į ES ar netgi Rusijos interesų sferą, rašo vesti-ukr.com.

Vidinių politinių skandalų krečiančių Ukrainą fone, blunka užsienio politikos vektorius. O ukrainietiškojo kompaso rodyklė šiandien sukasi, patekusi į geomagnetinę anomaliją: Vašingtone Petro Porošenkos atžvilgiu pasitikėjimo nėra, ten vyksta „alternatyvių kandidatų“ žvalgytuvės. Kartu su tuo, „Vesti“ šaltiniai sako apie didžiulį susierzinimą Kijevo atžvilgiu ir, tikėtina, visišku politinio žemėlapio keitimu jau iki 2017-ųjų vasaros.

Su Jungtinėmis Valstijomis kontakto nėra

Ukrainos pasiuntiniui JAV Valerijui Čalomui pavesta organizuoti Petro Porošenkos vizitą į Vašingtomną 2017-ųjų vasarį. Čia aiškiai bus problemų. Pirmasis Donaldo Trampo (Donald Trump) kontaktas įvyko tik praėjus savaitei po pergalės rinkimuose, lapkričio 15-ąją (diena į dieną, lapkričio 9 Porošenko pavyko „pasveikinti“ tik JAV ambasadorę Marie Yovanovitch), o tai galingas signalas.

„Ukraina žaidė Klinton lauke, o pas Polą Manafortą (Paul Manafort) (JAV prezidento politechnologas – aut) gera atmintis – ir kur kas geresnė ji pas patį Donaldą Trampą. Tokie dalykai neatleidžiami“, – pranešė „Vesti“ šaltinis politechnologo patarėjo žodžius.

Prezidento (Ukrainos) administracija bando taisyti padėtį – praėjusią savaitę į Vašingtoną vyko delegatas nuo prezidento administracijos. Kas nutarta – nežinoma. „Donaldas Trampas kol kas neapsisprendė Ukrainos klausimu – jis neturi žmonių, kurie užsiimtų Ukraina, – mano politologas Vladimir Fesenko. – Rizika – jo derybos su Rusija, netgi galimas sandėris Ukrainos atžvilgiu: gali būti kažkas nuspręsta už mus pačius“.

Svarbus momentas: „pasak „Vesti“ šaltinio JAV daugiau nebeturi tiesioginių interesų Ukrainoje. „Nei Kijeve, nei Odesoje, nei Lvove. Jiems net skalūnų dujos daugiau nebereikalingos“, – užsiminė pašnekovas apie dujas išgaunančią kompaniją Burisma Holdings, kurios direktorių taryboje yra Hanteris Baidenas (Hunter Biden), dabartinio JAV vice-prezidento sūnus. Tą patvirtina Trampo pareiškimas apie “nuosavos naftos gavybos vystymą ir skalūnų dujų gavybą”. “Bet kuriuo atveju, nes daugiau nebūsime pirmose pozicijose JAV prioritetų sąrašuose – geriausių atveju būsime atiduoti Europai, – mano politologas Vadim Karasev.

Alternatyvus elitas

Šių įvykių fone opozicija aktyviai ieško kontaktų būsimajame JAV valstybės Departamente. Į Vašingtoną išskrido Timošenko ryšininkas, buvęs UST (СБУ) vadovas Valentin Nalivaičenko (jis ypač patikslino: susitinka su „senatoriais ir kongresmenais, kuriuos pažįsta daugelį metų ir gali pavadinti draugais“). Neatmestina, jog kontaktus derina ir Michailas Saakašvilis, ir Rinatas Achmetovas (būtent jis samdė Polą Manafortą organizuoti regionų Partijos rinkimų kampaniją)

Savus kontaktus gali turėti netgi bėglys deputatas Aleksandras Oniščenko (per grožio konkursus, kuriuos prodiusavo abu politikai). „Opozicijos tarpe vyksta kastingas pagrindinio kandidato vardui į įpėdinius, tam atvejui, jeigu valdžia pateks į didelę krizę.

Bet derybas jie veda kongreso linijoje. Dar anksti kalbėti apie tai, kad jiems pavyko rasti išėjimą į Trampą, į šaltinius Pentagone ar valstybės Departamente. Šis klausimas paliktas iki to meto, kol bus pilnai suformuota Trampo komanda“, – mano Karasevas.

Kaulu gerklėje stovi vidinės Ukrainos krizės klausimas. „Vesti“ duomenimis, Jungtinėse Valstijose Ukrainos klausimo bus imtasi ne anksčiau 2017-ųjų vasaros – be to, lygtai planuojama jį išspręsti vienareikšmiškai, nusileidus Rusijai.

„Pagrindinis užsienio politikos klausimas šiandien – Sirija. Beje, manau tiesioginių mainų, Ukrainos į Siriją, nebus – Trampas atėjo kaip stiprus lyderis ir tiesiogiai nenusileis svarbiais klausimais, – mano politikos ekspertas Ruslanas Bortnikas. – O štai žvalgytuvės opozicijos tarpe sako, jog pasitikėjimo Porošenkos atžvilgiu nėra ir nebus – vyksta alternatyvaus elito paieškos“.

infa.lt