Baltarusijos prezidentas Lukašenko atsisakė pasirašyti TVF reikalavimus

Autorius: Sarmatas.lt Šaltinis: http://www.sarmatas.lt/11/balt... 2016-11-26 12:41:04, skaitė 3593, komentavo 0

Baltarusijos prezidentas Lukašenko atsisakė pasirašyti TVF reikalavimus


Pasitarimo metu | BELTA nuotrauka

Baltarusijos prezidentas Aleksandras Lukašenko, Tarptautinio valiutos fondo (TVF) reikalavimus pateiktus Baltarusijai, norinčiai gauti 3 mlrd dolerių kreditą, pavadino nepakeliamais, žeminančiais ir neteisingais, cituoja Baltarusijos lyderį agentūra BELTA.

„Mane verčia pasirašyti dokumentą, kuris nubraukia viską, ką aš žadėjau savo tautai. Tai žemina ne tik mane asmeniškai, bet ir tautą. Aš jo nepasirašysiu. Aš noriu jus įspėti, vyručiai, tuos, kurie veda šias derybas: mes neturime teisės paversti baltarusių tautos skurdžiais“, – pasakė Lukašenko.

Jeigu kalbėtume apie socialinius klausimus, tai TVF sąlygos – jokio atlyginimo augimo, nedelsiant padidinti tarifus ir visa kita. Komunistai pasakytų, toks kursas – tai neatidėliotinas liaudies smaugimas“, – pareiškė Baltarusijos prezidentas.

Lukašenko pabrėžė, jog TVF sprendimus priima labai įtakojant JAV ir Europos Sąjungai.

„Man susidarė aiškus įspūdis, ko nori TVF steigėjai ir akcininkai iš valstybių, su kuriomis veda derybas. Taip, norisi gauti trijų milijardų pigų kreditą. Aš irgi už tai. Bet jo kaina visiškai nubraukia visą politiką, kurią mes vykdėme iki šiol. Nuskurdinti baltarusių tautos mes neturime jokios teisės“, – padėjo tašką Baltarusijos prezidentas.

Jis papildė, jog kreditoriai reikalauja, kad Minskas atsisakytų atlyginimo augimo piliečiams, padidinti komunalinių paslaugų tarifus, įvykdyti plataus masto valstybės nuosavybės privatizaciją.

Po pasitarimo Baltarusijos Nacionalinio banko valdybos pirmininkas Pavel Kallaur pranešė, jog konsultacijos su TVF atstovais bus tęsiamos artimiausiu metu Vašingtone.

2015 metų pavasarį Baltarusija pilnai išmokėjo Tarptautiniam valiutos fondui kreditą 3,5 mlrd dolerių sumai. Minskas gavo pinigus 2009-2010 metais. Dabar kalba eina apie 3 mlrd dolerių kreditą 10 metų, už 2,8 procentų metinių palūkanų. TVF misija lankėsi Baltarusijoje nuo rugsėjo 19 iki spalio1-osios.