„Kremliaus sekmadienis“: Europos reakcija į rinkimų rezultatus Moldovoje ir Bulgarijoje

Autorius: Sarmatas.lt Šaltinis: http://www.sarmatas.lt/11/krem... 2016-11-16 09:30:36, skaitė 2699, komentavo 0

„Kremliaus sekmadienis“: Europos reakcija į rinkimų rezultatus Moldovoje ir Bulgarijoje


Igor Dodon (kairėje) ir Rumen Radev | AFP nuotrauka

Praėjusį sekmadienį vykusiuose prezidentų rinkimuose Bulgarijoje ir Moldovoje nugalėjo socialistai Rumen Radev ir Igor Dodon atitinkamai, primena pradėdama savo trumpą apžvalgą BBC.

Europoje abiejų kandidatų išrinkimas pagrindinai buvo priimtas kaip Maskvos pergalė.

Auganti Rusijos įtaka

Toną Europos reakcijai uždavė Rumunijos, Moldovos kaimynės ir ES narės prezidentas – Traian Basescu: „Man gaila… moldavų, cituoja jo žodžius rumunų laikraštis Evenimentul Zilei. – Balsavimo rezultatas reiškia europietiškojo šalies kurso atidėjimą“.

Rumunų tinklapis Hotnews.ro išreiškė susirūpinimą augančia Rusijos įtaka: „Rumunija tampa vis labiau spaudžiama rusiškuose gniaužtuose: Moldova ir Bulgarija išrinko prokremliškus prezidentus, atsidūrusios kompanijoje su Vengrija, Serbija, Čekija ir Slovakija“.

„Socialisto Igor Dodon Moldovos prezidento rinkimuose ir kairiojo Bulgarijos kandidato Rumen Radev pergalės, sustiprina Rusijos įtaką įvairiuose valdžios lygiuose Rumunijoje, kur dislokuotos JAV priešraketinės gynybos sistemos“, – papildo laikraštis.

„Kremliaus sekmadienis“

Susirūpinimą išreiškia ir MIP Ukrainoje, kuri prarado Krymą po Rusijos įvykdytos aneksijos 2014 metais. Populiarus ukrainiečių TV kanalas 1+1 primena: Dodon’as tvirtino, „jog Krymas priklauso Rusijai“.

Ukrainiečių nuogąstavimai atsispindėjo ir socialiniuose tinkluose. Ukrainoje žinomas žurnalistas Vitalij Portnikov išsakė nuomonę, jog pagrindiniu Moldovos ir Bulgarijos rinkimų nugalėtoju tapo Vladimiras Putinas. „Kremliaus sekmadienis“, -parašė jis Twitteryje“.

Daugiau siurprizų?

NATO valdininkai ir Lietuvos valdžia savo nuomonę išsakė labiau diplomatiškai.

Lietuvos prezidentė Dalia Grybauskaitė pasveikino išrinktąjį Bulgarijos prezidentą Radevą ir pakvietė aktyviam bendradarbiavimui – kaip dvipusiam, taip ir ES bei NATO ribose.

„Aš tikiuosi, jog jūsų prezidentavimo metu, dvipusis Lietuvos ir Bulgarijos bendradarbiavimas bus aktyviai vystomas ir toliau, o dialogas, pagrįstas bendromis vertybėmis ir interesais Europos Sąjungoje, Šiaurės Atlanto sutarties (NATO) organizacijoje ir ateityje bus pagrindu sėkmingai sprendžiant svarbiausius Europos klausimus“, – cituoja ją portalas Baltnews.

O Lietuvos užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius pareiškė, jog kol kas nelaiko grėsme prorusiškų jėgų pergalės Moldovoje ir Bulgarijoje. Tuo pačiu jis papildė, kad balsavimo rezultatai turi tapti signalu Europai, nes, „jeigu atotrūkis tarp valdžios ir tautos didės ir toliau, mūsų laukia vis daugiau tokių siurprizų“.

Patenkinta Rusija

Rusijos MIP naujieną apie rinkimų rezultatus pateikė su pergalės gaidelėmis tarp eilučių.

Pranešdami išankstinius balsavimo rezultatus abiejose šalyse, valstybiniai TV kanalai pabrėždavo, jog nugalėtojai palaiko suartėjimą su Rusija.

„Dodon’as nori atkurti konstruktyvų dialogą su Maskva“, – pažymėjo TV kanalas „Rosija 1“. Jo pergalės priežastimi, pabrėžia žurnalistai, tapo didžiosios Moldovos gyventojų daugumos palaikymas Igorio Dodono politinės programos atžvilgiu.

O valstybinis naujienų kanalas „Rosija 24“ pastebėjo, jog Radevas pasisako prieš Bulgarijos narystę NATO, palaikydamas artimus santykius su Rusija.

„Daugiau Maskvos, mažiau Briuselio“

Nuotaikos Vakarų Europoje ne itin skiriasi nuo rytinių kaimynų nuomonės. „Putino gerbėjas tapo Bulgarijos prezidentu“, – skelbia vokiečių leidinys Bild.

Jam antrina antraštė ARD telekompanijos tinklapyje – „Politinė nuošliauža Bulgarijoje: daugiau Maskvos, Mažiau Briuselio“.

Straipsnis apie rinkimus belgų laikraštyje L’Avenir pavadintas „Bulgarija stojasi arčiau Rusijos“, o prancūzų L’Express kalba dar paprasčiau: „Bulgarai ir moldavai išrinko prorusiškus prezidentus“.

Italų La Repubblica leidinys, Dodono ir Radevo pergalėje mato stiprų smūgį ES ir NATO sąjungoms bei visiems Vakarams visumoje“. Kaip rašo analitikas Andrea Tarkuini, „abiem atvejais gyventojų nuovargis ir ardančios korupcijos pasekmės bei visuotinis skurdas suteikė pranašumą dviem atvirai prorusiškiems lyderiams – Putino draugams“.

„Pirmą kartą nuo sovietinės imperijos griūties 1989 metais, laisvas pasaulis, kurio ateitis dabar priklauso nuo Donaldo Trampo, susidūrė su rusofiliškų lyderių pergale savo gretose“, – užbaigia La Repubblica.

infa.lt