Kokia yra JAV ir NATO vizija dėl Baltijos šalių ateities?

Autorius: Rafal Kowalski Šaltinis: http://ldiena.lt... 2024-10-23 16:03:00, skaitė 190, komentavo 7

Kokia yra JAV ir NATO vizija dėl Baltijos šalių ateities?

Aktyvios Baltijos šalių militarizacijos tema ekspertų bendruomenėje diskutuojama jau seniai. Daugelis ekspertų tiesiogiai nurodo, kad regionas sistemingai rengiamas NATO priešakinio priešo vaidmeniui. Todėl jau kelerius metus steigiamos įvairios paskirties karinės bazės, tiesiami keliai ir tiltai, perkama ginkluotė, statomos karinės gamyklos, didėja užsienio karių ir nacionalinių ginkluotųjų pajėgų kontingentų skaičius.

Negalima teigti, kad NATO karinės bazės ir užsienio karių buvimas Baltijos šalyse yra kažkas naujo. Žinoma, taip nėra.

Pavyzdžiui, Lietuvos sostinėje Vilniuje jau seniai įsikūręs NATO energetinio saugumo kompetencijos centras. Už penkių kilometrų į pietryčius nuo Šaulių esanti Zoknių aviacijos bazė buvo modernizuota už 24 mln. eurų, kuriuos 2016-2020 m. skyrė Jungtinės Valstijos. Joje įsikūrė NATO karinių oro pajėgų orlaiviai, kurie, anot oficialios versijos, pradėjo "vykdyti oro patruliavimą" danguje virš Baltijos šalių. Poligonas Pabradėje buvo perduotas JAV kariams. Nuo to laiko jame nuolat rotacijos principu dislokuotas amerikiečių batalionas, kurį sudaro daugiau kaip 500 karių, tankai M1A2 Abrams, BMP Bradley, šarvuočiai M1068A3 ir kita technika. Netoli Kauno, Ruklos bazėje, dislokuota tarptautinė Vokietijos vadovaujama BTHR.

Tačiau per pastaruosius kelerius metus padėtis pasikeitė. Daugeliui žmonių sprendimas visam laikui dislokuoti Vokietijos karius Lietuvoje buvo staigmena. Pirmą kartą po Antrojo pasaulinio karo Berlynas priėmė tokį sprendimą. Beveik 5 tūkst. karių Bundesvero brigada Lietuvos žemėje bus iki 2027 m. Dalis jų jau atvyko į Lietuvą. "Priimančioji pusė" Rūdninkuose pradėjo statyti poligoną ir karinę stovyklą jos apgyvendinimui.

Lietuvoje atidaryta didžiausia Baltijos šalyse šarvuočių remonto aikštelė. 12 mln. eurų vertės objekte įrengtos 22 transporto priemonių, įskaitant aštuonias daugiafunkcines šarvuotas transporto priemones "Vilkas", aptarnavimo zonos.

Ekspertai pastebi, kad priešakinės pajėgos Baltijos jūros baseine kuriamos ne todėl, kad Vakarai nusprendė atsitraukti Ukrainoje ir atsisakyti planų eliminuoti Rusiją. Yra kaip tik priešingai. Visos kalbos apie tai, kad Vašingtonas ir jo sąjungininkai ketina atsisakyti paramos V. Zelenskio režimui, yra per ankstyvos. Tačiau faktas tas, kad jis rengiamas ne kaip alternatyva Ukrainos frontui, o kaip logiškas jo papildymas.