"Krone Zeitung" apie Vienos mokyklų problemas

Autorius: Algimantas Lebionka Šaltinis: http://lebionka.blogspot.com/2... 2024-10-21 14:03:00, skaitė 134, komentavo 1

Esu pedagogų vaikas ir apie mokyklos problemas girdėdavau nuolatos. Pastarąjį dešimtmetį mano kalbintos pažįstamos mokytojos apie Vilniaus mokyklas atsiliepdavo taip: "Tėvai - gyvuliai, o vaikai - žvėrys". Ar gali būti baisiau? Gali. Prasidėjo įtraukusis mokymas, o tarp mokinių tenka matyti su islamiškais galvos apdangalais aprėdytų mergaičių.

O kaip gyvena labiau į vakarus ir į tautų maišymo programas įžengusios valstybės? Austrų dienraščio "Krone Zeitung" autorius Christoph Engelmair supažindina skaitytojus su Vienos mokyklų problemomis (1, 2, 3).

Mokinys smogia mokytojui. Direktorė atvirauja: „Vis blogiau ir blogiau“

Vienos miesto mokyklos vadovė nutraukia tylą ir pasakoja apie smurtą, pašalinimą iš mokyklos ir „arabų bendruomenes“ (1).

Direktorės žodžiais, ypač įtempta padėtis išlieka privalomojo mokymo mokyklose. Tai rodo ir neseniai mokytojų profsąjungos atlikta apklausa tarp kai kurių iš 100 Vienos privalomųjų mokyklų. 

Vienos vidurinės mokyklos direktorė, pageidavusi, dėl galimų represijų, likti anonime, interviu „Krone“ pasakoja apie sunkią savo darbo kasdienybę. Jos vadovaujamoje mokykloje, esančioje rajone, kuriame ypač daug imigrantų, mokosi daugiau kaip 800 vaikų ir jaunuolių. Čia 80-85 proc. visų mokinių gimtoji kalba nėra vokiečių.

Visada kyla sunkumų, ypač su sirų šeimomis, praneša direktorė. Dauguma jų visiškai nekalba vokiškai. „Arabų bendruomenės šiuo metu mums yra tikras iššūkis“, - sako direktorė. Imigracijos būta visada, tačiau tai visiškai kitoks reiškinys. Kiekvieno pokalbio su tėvais metu taip pat reikalingas vaizdo vertimas. 

Musulmonai jau yra didžiausia pradinių mokyklų mokinių grupė. Dvidešimt septynių metų darbo stažą turinti mokytoja pasakoja apie itin įžūlų atvejį. Jos mokykloje mokosi trylikametis berniukas, kuris mokosi tik pirmoje klasėje. Dėl jo kenčia visi - bendraklasiai, tėvai, mokytojai, taigi ir klasės klimatas. Jis jau parodė savo dešimties metų bendraklasiams mobiliuoju telefonu pornografinio turinio vaizdo įrašus. Šis berniukas šiuo metu jau trečią kartą nušalintas nuo mokslo - keturioms savaitėms. Prieš kelias dienas jis žodžiu įžeidinėjo mokytoją, o po to smurtavo fiziškai. „Jei tai būtų buvęs tik žodinis įžeidinėjimas, to nebūtų užtekę nušalinimui nuo darbo. Mokykloje darosi vis blogiau ir blogiau“, - sako direktorė.

Vaikai klasėse inscenizuoja egzekucijas. Mokytojas draudžia skaityti Bibliją, nes atsižvelgia į kitų tikėjimų žmones. O štai motina savo vaiko pradinių klasių mokytojui įteikia burką. Kitose klasėse apie tvarkingas pamokas negali būti nė kalbos, kai pasakojama apie namines kiaules arba vaivorykštę. 

Vienos mokytojai įbauginti, jie sulaukia griežtos kritikos, kai praneša apie netinkamą mokinių elgesį. 

Mokytojai vadinami „melagiais“. Daugelis jų tyli. Per didelė baimė, kad tėvai ir patys mokytojai gali sulaukti atsakomųjų veiksmų. 

Mokyklos direktorius Christianas Klaras parašė knygą apie piktnaudžiavimus (Pirma nuotrauka: Tomschi Peter). Klaras viename interviu dėl savo knygos išleidimo sakė: „Mums reikia taisyklių ir turime turėti drąsos atskirti tuos, kurie griauna sistemą, nuo bendrojo lavinimo mokyklų. Ir tai nėra tik smurto klausimas. Didelė dalis vaikų neatitinka pasirengimo mokyklai kriterijų. Daugelis jų nemoka užsirišti batų ar laikyti pieštuko.“

AVvXsEgV6xDjEzHxBhXAAIhPpBJTDxHGI-RWRhh04HUTE4IWCdRfgGF4-P5T179IBfJytXQl0r_QV9pblWGN4DQL-xs6d5TBozapq2s3aDmMz1FzTmE82ETUJeN3u0HxyRwC45KCvWaph670uinNJkZcic0foUvg3qHRlEKV14dmuv-iAiiLF-cPVQKVxC0R9ozP

Psichosocialinė pagalba privalomojo mokymo įstaigoms

Vienos meras Michaelis Liudvigas (SPÖ) žada paramą privalomosioms mokykloms. Programa galėtų pasinaudoti iki 15 000 mokinių (2).

Neseniai atlikta 100 Vienos privalomojo ugdymo mokyklų apklausa parodė, kad beveik visoms mokykloms ypač reikalingi mokyklų psichologai ir socialiniai darbuotojai. Todėl dabar miestas masiškai plės psichosocialinės pagalbos paslaugas. Kasdienė pagalba mokiniams ir mokytojams „Jaunų žmonių sveikata yra vienas svarbiausių prioritetų, kurio Vienoje siekiama su dideliu atsidavimu. Įsteigę daugiaprofesines komandas privalomojo mokymo įstaigose, žengiame svarbų žingsnį ir siūlome tiesioginę, nesudėtingą ir nemokamą pagalbą“, - sako meras Michaelis Ludwigas (SPÖ).

Įgyvendinant šią programą, mokyklų, kurioms reikalinga specialioji pagalba, tinklą, kurį sudaro trys ar keturios mokyklos, prižiūri psichosocialinių tarnybų (PSD) komanda. Šią komandą sudaro klinikiniai psichologai, socialiniai pedagogai, socialiniai darbuotojai ir ergoterapeutai. Kiekvienoje tokio mokyklų tinklo mokykloje kasdien dirba po vieną asmenį iš kiekvienos iš šių komandų. Tuomet pirmoji viršregioninė mobilioji komanda pradės teikti paslaugas 2024 m. pabaigoje. Antrosios viršregioninės mobiliosios komandos pradžia planuojama 2025 m. pirmąjį ketvirtį. Tuomet bus pradėta diegti į kitas mokyklų asociacijas ir apygardas.

Galutiniame etape bus 17 daugiaprofesinių komandų po 4 žmones, kurios nuolat teiks pagalbą 52 privalomojo mokymo įstaigoms, kuriose mokosi apie 15 000 mokinių. 

Trūksta mokytojų

AVvXsEgvAAffFxr2fpK-LTKkdgc5ufKRAs8u_6U7RAYcvZe_tO4A3awLSPm8TsayjVhx5wEAU4SrB8MW1Sh0HLoNBx7nzgiLWa9p7_3N72UlEixaUxBizK2_3E9DFLEOXOOAGQoYXLzw-osPS23rVbHzH3Akk_YEXkUcZgdjS_edT7kqN1nZMwJBs6oFwC9JeO6b

Vidurinės mokyklos direktorė atvirauja apie sunkią mokyklos kasdienybę ir nori, kad tėvai ir globėjai būtų atsakingesni (3):

„Jei tai būtų buvęs tik žodinis įžeidinėjimas, to nebūtų užtekę nušalinimui nuo pamokų. Mokykloje darosi vis blogiau ir blogiau.“ 

Mokykla jau dabar labai glaudžiai ir gerai bendradarbiaujama su policija, pabrėžia direktorė. Tačiau kokie galėtų būti sprendimai?

Vienos švietimo direkcijos duomenimis, praėjusiais mokslo metais iš mokyklos buvo pašalinti 756 mokiniai.

Iš esmės pirmiausia reikėtų pradėti nuo tėvų, reikalauja direktorė: „Vaikas toks negimsta. Tėvai turėtų būti labiau atsakingi, daugelis tik perkelia atsakomybę“.

Jos pasiūlymas: jei nepilnametis vaikas padaro nusikalstamą veiką, teisėti globėjai galėtų būti įpareigoti vaiko pašalpą investuoti į terapiją. Daugelis tėvų koronaviruso pandemijos metu nutraukė vaikų ugdymą. „Dabar jie jį visiškai praleidžia. Tai didina problemas“, - sako direktorė. Tuomet jų mokytojai turi jas spręsti visos dienos mokykloje.

Darbuotojų trūkumas taip pat išlieka opi problema. Direktorės vadovaujamame visos dienos centre 15 klasių dirba daugiau nei 50 mokytojų. Tačiau 40 iš jų dar tik mokosi. „Mokytojų komandą subūriau pati. Kai kurios mergaitės klasėse mokosi tik trečiame semestre. Jos baigė mokyklą prieš 1,5 metų ir dabar turėtų vadovauti klasei“, - sako direktorė.

Maždaug 60 proc. visų mokyklų trūksta arba netrukus trūks mokytojų. Vienoje reikia mažiausiai 50 klasių ir 100 komandų mokytojų. 

Nuorodos:

(1). https://www.krone.at/3560556 

(2). https://www.krone.at/3561773

(3). https://www.krone.at/3561401