Lenkija iškovojo pergalę, ES pritarus uždrausti suteikti prieglobstį migrantams, atvykstantiems per Rusiją ir Baltarusiją

Autorius: Infa.lt Šaltinis: https://infa.lt/114143/lenkija... 2024-10-19 10:15:00, skaitė 189, komentavo 1

Lenkija iškovojo pergalę, ES pritarus uždrausti suteikti prieglobstį migrantams, atvykstantiems per Rusiją ir Baltarusiją

„Ką norėjau pasiekti, tą pasiekiau“, – pareiškė Lenkijos Ministras Pirmininkas Donaldas Tuskas, cituoja jį „Politico“ leidinys.

ES lyderiai ketvirtadienį palaikė Lenkijos Ministro Pirmininko Donaldo Tusko grasinimą laikinai uždrausti prieglobstį asmenims, atvykstantiems iš Rusijos ar Baltarusijos, ir perspėjo Maskvą, kad ji nesinaudotų migrantų srautais, siekdama destabilizuoti Europos šalis.

„Negalima leisti, kad Rusija ir Baltarusija ar bet kuri kita šalis piktnaudžiautų mūsų vertybėmis, įskaitant teisę į prieglobstį, ir kenktų mūsų demokratijoms“, – sakoma 27 Europos Sąjungos vadovų pareiškime po jų susitikimo Briuselyje.

Šis pareiškimas buvo laimėjimas D. Tuskui, praėjusią savaitę paskelbusiam, kad Lenkija laikinai sustabdys prieglobsčio teisių taikymą migrantams, vykstantiems į jo šalį per sieną su Baltarusija. Pasak jo, migrantų antplūdį organizavo Rusija, taikydama „hibridinio karo“ taktiką, kuria siekiama destabilizuoti Lenkiją.

„Išskirtinės situacijos reikalauja atitinkamų priemonių“, – sakoma toliau pareiškime.

D. Tuskas norėjo, kad ES paremtų idėją, jog šalis gali remtis saugumo sumetimais, kad pateisintų prieglobsčio teisių sustabdymą – ir jis tai gavo.

„Ką tik grįžau iš susitikimo su visais svarbiausiais vadovais ir tai, ką norėjau pasiekti, pasiekiau“, – teigė Donaldas Tuskas žurnalistams.

Galutiniame pareiškime, kuriame atsirado griežtesnis ES vadovų požiūris į migraciją po to, kai padidėjo parama dešiniojo sparno partijoms, taip pat raginama „imtis ryžtingų veiksmų visais lygmenimis siekiant palengvinti, padidinti ir paspartinti migrantų išsiuntimą iš Europos Sąjungos, pasitelkiant visas atitinkamas ES politikos sritis, priemones ir įrankius, įskaitant diplomatiją, vystymąsi, prekybą ir vizas“.

Galutinėse išvadose neminimas ES migracijos ir prieglobsčio paktas, kuris buvo baigtas rengti anksčiau šiais metais, bet kurį kritikuoja kelios šalys, įskaitant Lenkiją. Tai buvo dar viena D. Tusko, kuris priešinosi, kad apie tai būtų užsiminta, pergalė.

infa.lt: dešiniųjų ES partijų pergalės rinkimuose privertė kairiuosius „keisti savo vertybes“, kalbant apie „žmogaus teises“. Ką tai galėtų reikšti ateičiai?