Apie kvailio vaidmenį istorijoje

Autorius: TV3 Šaltinis: http://ldiena.lt... 2024-10-01 18:32:00, skaitė 310, komentavo 3

Apie kvailio vaidmenį istorijoje

Kvailys... Jis neištirtas ir didžiulis. Kol valdžios struktūra yra piramidė ir netoleruoja kitų geometrinių figūrų, kvailiai išliks viena iš pagrindinių grėsmių žmonijai.

Pavyzdžiui, Michailas Sergejevičius Gorbačiovas, geras landzber draugas. O juk jis niekada nebuvo blogio demonas. Tiesiog jis buvo labai ribotas pareigūnas, vienas iš tų, kuriuos bet koks galios sietas visada persijoja, perleidžia ir išstumia į viršų dėl jų atitikties tam tikram standartui.

Kol tikrieji „perestroikos“ architektai, tokie kaip Jakovlevas ir Ševardnadzė, „Vakarų partnerių“ remiami, sėkmingai išardė Tarybų Sąjungą, Michailas Sergejevičius, kaip pavasarinis žvirblis baloje, maudėsi žmonių meilėje. Ši trumpalaikė meilė buvo tarsi buvimas su dresuota beždžione – jis tapo pirmuoju generaliniu sekretoriumi, išmokusiu kalbėti banalybes be popieriaus lapo. Šiandien kaltinti jį dėl mūsų tėvynės, TSRS sunaikinimo – tai kaip kaltinti veidrodį.

Jei mūsų visuomenei būtų užtekę kritinės minties, pilietinės brandos ir supratimo apie tai, kas vyksta pasaulyje, bent jau pačių pagrindų supratimo, nei CŽV, nei Gorbačiovai nebūtų jos sunaikinę. Kvailiai valdžioje pasiekia savo tikslus tik turėdami tvirtą socialinį pagrindą visuomenėje.

Ir čia iškyla labai svarbus klausimas. Idėjų kovoje ar derintis prie masių, savo vertybes supakuoti į šviesų masėms pažįstamų plataus vartojimo prekių celofaną, ar nuoširdžiai pripažinti, kad šiuo dabartiniu sąmonės lygiu teigiami pokyčiai iš esmės neįmanomi ir rinkodaros metodai tik padidins visuomenės idiotizmą?

Man atrodo, kad vienintelis galimas atsakymas yra išskirtinai kultūros srityje.