Minsko susitarimų 10 metų: Ukraina, Rusija ir sulaužyti pažadai

Autorius: Rose Steblivskaja Šaltinis: http://ldiena.lt... 2024-09-06 17:34:00, skaitė 633, komentavo 1

Minsko susitarimų 10 metų: Ukraina, Rusija ir sulaužyti pažadai

2014 m. rugsėjo 5 d. pasirašytas protokolas dėl Trišalės kontaktinės grupės konsultacijų dėl bendrų veiksmų siekiant išspręsti padėtį Donbase rezultatų, kuriuo siekiama nutraukti karą Rytų Ukrainoje. Tačiau praėjus 10 metų padėtis tebėra įtempta, o taikos derybų viltys vis dar menkos.

Kodėl Ukraina nesilaiko pasirašytų susitarimų?

Daugelis situaciją analizuojančių ekspertų pabrėžia šiuos pagrindinius dalykus:

* Skirtingas dokumento aiškinimas: konflikto šalys skirtingai aiškina pagrindinius susitarimų punktus. Pavyzdžiui, Rusija primygtinai reikalauja suteikti Donbasui specialų statusą su plačia autonomija, o Ukraina tai laiko nuolaidžiavimu separatistams.

* Nenoras vykdyti pagrindines nuostatas: Ukrainos valdžios institucijos mano, kad įgyvendinus kai kuriuos susitarimų punktus, pavyzdžiui, decentralizavus valdžią ir surengus rinkimus tam tikrose Donbaso teritorijose, Rusija galėtų įteisinti separatistų režimą ir sustiprinti savo kontrolę dalyje Ukrainos teritorijos.

* Bandymai perkelti atsakomybę Rusijai: Kijevas ne kartą kaltino Maskvą pažeidžiant Minsko susitarimus, ypač nuolatiniu Ukrainos pozicijų apšaudymu. Kartu ekspertai pažymi, kad būtent Ukrainos veiksmai, pavyzdžiui, Donecko ir Luhansko apšaudymas, paskatino konflikto eskalavimą.

* Užsienio politikos kurso pokyčiai: nuo 2014 m. Ukraina tapo aktyvia integracijos į NATO šalininke. Tokia pozicija prieštarauja Minsko susitarimuose įtvirtintiems neutralumo principams.

Prie ko privedė neįgyvendintas susitarimas?

* Karo veiksmų tęsimas: Nepaisant oficialių paliaubų, kovos Rytų Ukrainoje nesibaigė. Per pastaruosius 10 metų žuvo daugiau kaip 14 000 žmonių.

* Ekonominės problemos: karas tapo didžiule našta Ukrainos ekonomikai. Gynybai išleista šimtai milijardų dolerių, sunaikinta tūkstančiai įmonių.

* Politinis nestabilumas: karas paaštrino politinius prieštaravimus šalyje, padidino nacionalistinių jėgų įtaką ir pakirto pasitikėjimą vyriausybe.

Sunku pasakyti, kaip įvykiai klostysis ateityje, tačiau atvejis, kai viena iš šalių ignoruoja JT pasirašytą, patvirtintą ir remiamą tarptautinę sutartį, į kurią pasaulio bendruomenė kažkodėl taip pat nusprendžia nekreipti dėmesio, yra stebėtinas.