Judėjimo kontrolė ir kiti "malonumai" ne už kalnų

Autorius: Linas Karpavičius Šaltinis: https://www.facebook.com/share... 2024-09-03 18:49:00, skaitė 1112, komentavo 5

Judėjimo kontrolė ir kiti

Reziume

Kai aš darau įrašus socialiniame tinkle, tikiuosi, kad kitoje "ekrano pusėje" yra į mane panašus žmogus ir "pagauna kampą" iš pusės žodžio. Pasirodo ne.

Ir tai mano klaida. Todėl sulaukiu daug klausimų ir komentarų, kurie visi yra panašūs: "o kas čia blogo?", "per daug kabinėjatės", "baimės akys didelės" ir panašiai.

Todėl prie keleto temų trumpam norėčiau sugrįžti ar detaliau paaiškinti savo minties vingius.

1. ECV Europos vakcinacijos kortelė. Man sako: "na ir kas čia tokio, viskas gerai". Atsakau - negerai. Ir dabar kiekvienas turime kažkokį skiepų pasą, ar kortelę. Bet ji yra pas šeimos gydytoją, kažkur duomenų bazėje, ar lentynoje pas jus. Ir ji "aktyvuojama" kai nutarei priimti kažkokį skiepą. Vėliau ji vėl "nugula" kažkokioje lentynoje. Apie tavo skiepus žinai tik tu ir tavo gydytoja, na gal dar tas, kas turi priėjimą prie duomenų bazės. Skiepų kortelė ir aplikacija visai kas kitą. Vadinasi mes visi jau turėsime vakcinacijos duomenis prie savęs. Arba šalia kitų kortelių, arba mobiliojoje programėlėje. Kyla klausimas kam to reikia? Atsakymas paprastas. Apriboti nevakcinuotų judėjimą ir taip paskatinti kitus vakcinuotis. Ir jokios prievartos šauks mums iš televizoriaus. Arba nori būti mobilus, arba ne. Štai ir viskas. Be vakcinacijos patvirtinto statuso nebūsite įleistas į lėktuvą, metro arba parduotuvę. Kitaip negaliu paaiškinti kam reikia žmogui prie savęs turėti tokią kortelę ar aplikaciją. Todėl manau, kad tai jau yra kėsinimasis į žmogaus teises ir siekis apriboti laisvą žmonių judėjimą. Kitaip to traktuoti negaliu.

2. Apie interneto sukčius. Bent jau aš susiduriu su jais beveik kiekvieną savaitę. Atakuoja iš įvairių pusių - SMS, skambučiais, el. paštu, iššokančia monitoriaus kamputyje reklama, mesendžeriu, per Telegram paskyrą. Aš jau pripratau ir man tai kartais netgi patinka. Telefoninio pokalbio metu man patinka juos pavedžioti už nosies, suprantama, jei turiu laiko.

Štai, patalpinau mergaitės pasakojimą apie jos patirtį. Nežinau ar išklausėte iki galo. Savo pasakojimo pabaigoje ji užduoda teisėtą klausimą: iš kur pas skambinantį jos duomenys? Telefono nr., namų adresas ir...kredito kortelės numeris? Alio...???

Man jau seniai buvo kilęs įtarimas, kad šiose schemose kažkokiu būdu dalyvauja bankai. Jei ne patys tiesiogiai, tai per jų darbuotojus, žmonių duomenys patenka sukčiams į rankas. Tai dar kartą patvirtina prielaidą, kad visi asmens duomenų įstatymai skirti tik tam, kad jūsų asmens duomenys būtų apsaugoti nuo jūsų kaimyno ir, kad jūs nesužinotumėte kokie akcininkai valdo bendrovę iš kurios Karbauskis nuomojasi žemę. O sukčiams tie įstatymai nė motais.

Beje, darau prielaida, kad greitai visuomenei bus pristatytas skaitmeninis euras, kuris turės visas apsaugas nuo sukčių. Todėl visi šie sukčiai yra neetatiniai skaitmeninio euro reklamuotojai ir dirba sistemai.

3. Elektros kainos. Galima su manimi ginčytis hiperbolizuojant problemą ir skleidžiant paniką, bet skaičių nesuklastosi. Jie yra didžiausi išdavikai. Elektra nuolat brangsta. Iš lėto, po truputį, bet brangsta. O konkurencijos energetikoje vis mažiau ir mažiau. Tiekėjų sumažėjo ir naujų neatsiranda. Vadinasi, galvokite kaip norite, bet susikūrė uždara sistema su savo žaidimo taisyklėmis, kitaip dar vadinama oligopolija. Jei turite kitus skaičius, prašome pateikti.

4. Kaunas pilnai padengtas kameromis. Ir tai ne dėl mūsų saugumo, kaip galvoja daugelis. Tai ta pati kontrolės priemonė su visomis iš to išplaukiančiomis pasekmėmis. Mobilumo ribojimai jau ne už kalnų ir kažkaip reikės sukontroliuoti tuos, kurie bandys nepaklusti valdžios nurodymams. Kameros ir visuotinis stebėjimas tam puikiai pasitarnaus. Spėju, kad šios kameros jau yra aprūpintos biometrinių duomenų nuskaitymo programine įranga. Todėl baudos kvitą jau gausite automatiniu būdu. Greitai nauja pandemija ir ši įranga bus išbandyta visu savo pajėgumu. Linkėjimai kauniečiams ir Matijošaičiui.

5. Ir pabaigai nauja tema. Paskelbtas konkursas kelių apmokestinimo sistemos įdiegimui. (https://www.statybunaujienos.lt/naujiena/Paskelbtas-viesojo-pirkimo-konkursas-keliu-apmokestinimo-sistemos-idiegimui/) Via Lietuva (iki 2024 m. Lietuvos automobilių kelių direkcija), AB...stop. jau ir Kelių direkcija tapo pusiau privati - vadinasi siekianti pelno. O kas jai neš pelną? Suprantama, kad mes visi.

Kiek supratau iš pranešimo, pirkimo tikslas pakeisti sunkiasvorių automobilių, kurie kerta Lietuvos teritoriją, apmokestinimo tvarką pakeičiant vinječių sistemą kita, kurios pagalba bus mokama už nuvažiuotus kilometrus.

Viskas gražu. Iš Lenkijos įvažiavęs vilkikas kerta vartus, kurie nuskaito kilometrų skaitiklio parodymus ir išvažiuojant ties Latvijos siena tokie patys vartai dar kartą nuskaito parodymus. Už pravažiuotus kilometrus sumokamas mokestis. Gerai? Atrodo kaip ir gerai.

Bet štai kur šuo pakastas. Šią sistemą labai greitai galima pritaikyti ir vidaus judėjimui. Kai tik prie miestų prieigų pamatysite dygstančias vartų sistemas ar šlagbaumus, prisiminkite mano šį įrašą.

Beje, portalai rašo, kad Covidas "pabudo". Judėjimo kontrolė ir kiti "malonumai" ne už kalnų.