A. Stankūnas dėl valstybinio turto valdymo kreipėsi į STT ir Valstybės Kontrolę

Autorius: ProPatria.lt Šaltinis: https://www.propatria.lt/2024/... 2024-09-03 17:40:00, skaitė 689, komentavo 1

A. Stankūnas dėl valstybinio turto valdymo kreipėsi į STT ir Valstybės Kontrolę

Vilniaus miesto savivaldybės tarybos narys Almantas Stankūnas rugsėjo 2 dieną kreipėsi į Specialiųjų tyrimų tarnybą ir Valstybės kontrolę dėl galimai neefektyvaus valstybės nekilnojamojo turto valdymo ir įgaliojimų viršijimo. Susipažinus su 2024-08-23 įregistruotu Vyriausybės nutarimo projektu dėl apytikriai 100 mln. eurų vertės taip vadinamo Ministerijų miestelio statybos A. Goštauto g., Vilniuje, kyla įtarimų dėl padarytų pažeidimų ir teisės aktais suteiktų įgaliojimų viršijimo.

Nors ketinama priimti minėtą nutarimą, tačiau iki šiol nėra atliktas realus ir pagrįstas valstybės nekilnojamojo turto poreikio vertinimas bei neatlikta kaštų ir naudos analizė. Nors anksčiau buvo tikinama, kad šiam projektui nereikės valstybės lėšų, nes jas užtikrins įplaukos iš parduotų pastatų, tačiau dabar planuojama pasiskolinti beveik 60 mln. eurų ir dėl to išaugs pastatų išlaikymo išlaidos.

Stankūno teigimu, planuojama padaryti vieną grubiausių pažeidimų – už valstybės bei skolintas lėšas įrenginėti komercines patalpas. Remiantis projektine dokumentacija, Ministerijų miestelyje neplanuojama įrengti jokių slėptuvių, kurios reikalingas miestelio darbuotojams apsaugoti tiesioginio oro pavojaus atveju.

„Minėtu Vyriausybės nutarimo projektu siekiama „pridengti“ Turto banko galimai jau viršytus įgaliojimus, kai neturint tam teisinio pagrindo Turto bankas jau pasirašė sutartį už 4,3 mln. eurų su UAB „Studija Archispektras“ Ministerijų miestelio projektavimui. Taip pat Vyriausybės nutarimo projekte pateikiama informacija, kad pastatai A. Jakšto g. 4, A. Vivulskio g. 11, Gedimino pr. 38, Lukiškių g. 2 yra netinkami remontuoti. Tuo tarpu Vyriausybė yra jau pritarusi pastato Gedimino pr. 38 atnaujinimui, pastato A. Jakšto g. 4 atnaujinimui Turto bankas yra pasirašęs sutartį dėl subsidijų, pastato A. Vivulskio g. 11 atnaujinimas jau užbaigtas, o Finansų ministerijos pastatas Lukiškių g. 2 buvo intensyviai remontuojamas keletą metų. Tai galima traktuoti kaip dokumentų klastojimą“, - priduria A. Stankūnas.

Nacionalinio Susivienijimo atstovas prašo įvertinti ar vykdant minėtus veiksmus nebuvo padaryti teisės aktų pažeidimai ir ar nebuvo viršyti Turto banko įgaliojimai. Taip pat jis prašo nustatyti ar rengiant minėtą Vyriausybės nutarimo projektą nebuvo klastojami dokumentai. Nustačius įgaliojimo viršijimo ar dokumentų klastojimo faktą A. Stankūnas prašo inicijuoti ikiteisminį tyrimą ir patraukti kaltus asmenis baudžiamojon atsakomybėn.