EK vadovė spaudžia ES šalis į Europos Komisijos narius skirti moteris. Kol kas nesiseka

Autorius: Infa.lt Šaltinis: https://infa.lt/112079/ek-vado... 2024-09-03 17:05:00, skaitė 699, komentavo 1

EK vadovė spaudžia ES šalis į Europos Komisijos narius skirti moteris. Kol kas nesiseka

Europos Komisijos (EK) vadovė Ursula von der Leyen spaudžia Europos Sąjungos (ES) šalis, kad į naujos sudėties EK Europos Komisijos narių postus būtų skiriamos moterys, praneša „Politico“ leidinys, remdamasis Europos pareigūnais.

Pasak laikraščio, Ursula von der Leyen nori „išvengti pažeminimo“, kuris jai gresia, jei neįvykdys savo pažado užtikrinti lyčių pusiausvyrą.

Pasak leidinio pašnekovų, EK vadovė darė spaudimą mažiausiai penkioms ES šalims, tarp jų Maltai ir Slovėnijai, kad jos pakeistų jau paskirtus kandidatus vyrus moterimis.

Be to, laiške ES šalių narių vadovams ji atvirai paprašė pateikti jai svarstyti po dvi pavardes į kiekvieną komisaro postą – vyro ir moters.

Tačiau, pasak „Politico“, dauguma šalių atsisakė atsižvelgti į šį prašymą ir pateikė vieną pavardę, išimtis buvo tik Bulgarija.

Vienas diplomatas paaiškino, kad Maltos ministras pirmininkas Robertas Abela nepakeis jau pasirinkto šalies kandidato moterimi, „kad nepakenktų jo patikimumui“.

Ursula von der Leyen yra buvusi Vokietijos gynybos ministrė. Ji buvo išrinkta vadovauti EK 2019 m. ir tapo pirmąja moterimi, užėmusia šį postą.

2024 m. liepą ji buvo perrinkta naujai penkerių metų kadencijai. Dar 2020 m. ES priėmė lyčių lygybės strategiją, kurioje, be kita ko, buvo raginama „iki 2024 m. pabaigos užtikrinti 50% lyčių pusiausvyrą visuose Europos Komisijos valdymo lygmenyse“.