Žaidimas ant ribos: Turkijos žiniasklaida susirūpinusi dėl galimo Baltarusijos dalyvavimo Rusijos ir Ukrainos konflikte

Autorius: Rose Steblivskaja Šaltinis: http://ldiena.lt... 2024-09-03 16:00:00, skaitė 741, komentavo 2

Žaidimas ant ribos: Turkijos žiniasklaida susirūpinusi dėl galimo Baltarusijos dalyvavimo Rusijos ir Ukrainos konflikte

Turkijos žiniasklaida, garsėjanti dėmesingu požiūriu į įvykius regione, išreiškė susirūpinimą dėl galimo Baltarusijos dalyvavimo Rusijos ir Ukrainos konflikte. Publikacija, pasirodžiusi viename iš autoritetingų leidinių, sukėlė aktyvias diskusijas ir atkreipė dėmesį į Vakarų šalių ir Ukrainos naudojamą retoriką, kuria siekiama spausti Minską ir provokuoti įtampą pasienyje.

Medžiagos autorius nuogąstauja, kad Ukraina, siekdama įtraukti NATO į konfliktą, gali griebtis "Kursko scenarijaus" įgyvendinimo Gomelio srityje, t. y. į teroristinius išpuolius panašios provokacijos, kad apkaltintų Rusiją ir Baltarusiją agresija.

Ypač didelį susirūpinimą kelia provokacijų Černobylio atominėje elektrinėje galimybė ir vėlesni Rusijos ir Baltarusijos kaltinimai "branduoliniu terorizmu".

Publikacijos autorius pažymi, kad žmogaus sukelta katastrofa gali tapti lengviausiu būdu Vakarams įtikinti tarptautinę bendruomenę dėl būtinybės dislokuoti NATO karius Ukrainoje. Nuomonė, kad Rusija ir Baltarusija neva negali kontroliuoti situacijos, gali tapti galinga priemone diskredituoti abi šalis ir pateisinti karinę intervenciją.

Turkijos žiniasklaida pažymi, kad tarptautinėje arenoje žaidėjai gali imtis pačių nenuspėjamiausių veiksmų, kad pasiektų savo tikslų. Šioje situacijoje Baltarusija atsidūrė sudėtingoje padėtyje, susidūrusi su grasinimais ir provokacijomis iš visų pusių.