Globalistinė Vokietijos vyriausybė praktiškai patyrė nesėkmę (spaudos apžvalga)

Autorius: Algimantas Lebionka Šaltinis: http://lebionka.blogspot.com/2... 2024-09-02 18:04:00, skaitė 624, komentavo 0

Globalistinė Vokietijos vyriausybė praktiškai patyrė nesėkmę (spaudos apžvalga)

Vokietijos dešinioji partija „Alternatyva Vokietijai“ (AfD) laimėjo rinkimus Tiuringijos žemėje, gavusi 32 iš 88 vietų vietos vietos parlamente (Landtage), rodo oficialūs vietos rinkimų komisijos paskelbti rezultatai. AfD gavo dešimčia vietų daugiau nei iki šiol.

Antrąją vietą užima Krikščionių demokratų sąjungos (CDU) partija, kuri gaus 23 mandatus (+2). Trečioje vietoje sėdi naujai susikūrusi Sarah Wagenknecht partija „Sąjunga už protą ir teisingumą“ (SSV) su 15 vietų Landtage.

Be to, į vietos parlamentą pateko dar dvi partijos: kairiųjų partija su 12 vietų (-17) ir kanclerio Olafo Scholzo socialdemokratai su 6 vietomis (-2).

Dvi federalinės valdančiosios koalicijos partijos - žalieji ir laisvieji liberalai (FDP) - į Landtagą nepateko. Rinkimuose dalyvavo 73,6 proc. rinkėjų.

Tai pirmoji AfD pergalė regioniniuose rinkimuose Vokietijoje.

Vengrų "Magyar hirlap" rašoma, kad globalistinė federalinė vyriausybė patyrė nesėkmę, net jei dėl didžiulio prarasto pasitikėjimo ministrų kabinetu ji išliks valdžioje praktiškai iki po metų vyksiančių parlamento rinkimų.

Dabartiniai žemių rinkimai gali nulemti kanclerio Olafo Scholzo ir jo vyriausybės likimą. Vokietijos politinėje istorijoje yra buvęs ne vienas toks pavyzdys, kai dėl žemių rinkimų rezultatų buvo nuversta federalinė vyriausybė Berlyne.

2005 m. socialdemokratams ir žaliesiems pralaimėjus Šiaurės Reino-Vestfalijos federalinei vyriausybei, tuometinis kairiųjų kancleris Gerhardas Šrioderis (Gerhard Schröder) pareiškė norįs pirmalaikių rinkimų ir paragino surengti balsavimą dėl pasitikėjimo parlamentu. Šrioderiui nepavykus laimėti balsavimo dėl pasitikėjimo, buvo surengti pirmalaikiai rinkimai. Per visuotinius rinkimus G. Šrioderis neteko valdžios, o CDU lyderė Angela Merkel tapo kanclere.

2018 m. A. Merkel paskelbė, kad nebekandidatuos į CDU vadovus ir kanclerio postą visuotiniuose rinkimuose po to, kai jos partija 2018 m. Heseno žemėje vykusiame konkurse prarado daug balsų.

Taip baigėsi 16 metų trukęs tuometinės kanclerės A. Merkel valdymo laikotarpis, ji daugiau nekandidatavo 2021 m. visuotiniuose rinkimuose. Dabar visi laukia, ką darys Scholzas, nes jei jis paseks Schröderio pavyzdžiu, pirmiausia turės pralaimėti balsavimą dėl pasitikėjimo parlamente.

Gali būti, kad Vokietijos kancleris dėl įvairių priežasčių nuspręs likti valdžioje, nors labiau tikėtina, kad iki kitų metų rugsėjį vyksiančių parlamento rinkimų jis daugiau blaškysis nei valdys, taip dar labiau pakurstydamas AFD ugnį.

Valstybės prezidentas Frankas Valteris Šteinmejeris (Frank-Walter Steinmeier) paragino 2025 m. rugsėjo 28 d. surengti visuotinius rinkimus. Tai mažina pirmalaikių rinkimų tikimybę.

Antroji priežastis yra ta, kad valdančiosios partijos mato, jog per pirmalaikius visuotinius rinkimus negalės pasiekti 2021 m. rinkėjų balsų dalies, todėl nori palaukti.

Daugelis parlamento narių nerimauja, kad nebus perrinkti, todėl nenori pirmalaikių rinkimų. Todėl valdančiosios partijos gali siekti išsilaikyti valdžioje iki visuotinių rinkimų ir pakreipti padėtį savo naudai.

Kaip jau buvo matyti per birželio mėn. vykusius Europos Parlamento rinkimus, AfD ir radikali kairiųjų partija Sahros Wagenknecht aljansas (BSW) įgauna didelę jėgą rytinėse provincijose.

AfD gali pretenduoti į istorinę sėkmę, nes tai pirmas kartas, kai vienoje iš provincijų laimėjo radikalūs dešinieji. Tačiau, kadangi kitos partijos abiejose provincijose pareiškė, kad nebendradarbiaus su AfD, Tiuringijoje ir Saksonijoje sunku suformuoti vietos valdžią.

Labiausiai tikėtina, kad Krikščionių demokratų sąjunga (CDU), kuri skelbiasi esanti centro dešinioji, bet iš tikrųjų tapo balliberali, nepaisant visų abejonių, sudarys koaliciją su radikalia kairiąja BSW ir laimės daugumą abiejų žemių parlamentuose. Tai vienintelis būdas CDU užkirsti kelią politiniame karantine atsidūrusiai AfD Tiuringijoje ir Saksonijoje tapti vietos valdžios dalimi. Tai padaryti bus sunku, nes BSW, kaip ir AfD, kritikuoja vyriausybės migracijos politiką ir sankcijas Rusijai, taip pat karinę pagalbą Ukrainai. Abi radikalios partijos nori, kad Rusija būtų Europos saugumo architektūros dalis, ir priešinasi nelegaliai migracijai.

Migracijos klausimu BSW ragina nutraukti nelegalią migraciją ir deportuoti nusikaltimus įvykdžiusius migrantus, o AfD nori apriboti prieglobsčio prašytojų galimybes naudotis gerovės sistema ir nutraukti nelegalią migraciją. Tokiomis aplinkybėmis bus labai sunku sudaryti valdančiąją daugumą abiejose žemėse.

S. Wagenknecht kol kas atmetė galimybę bendradarbiauti su dešiniąja partija, o šią savaitę apkaltino AfD pagrindinį kandidatą Tiuringijoje Bjorną Höcke, kad jis laikosi „nacistinės ideologijos“.

S. Wagenknecht pradedančios partijos rezultatai greičiausiai leis jai mesti rimtesnį iššūkį kitais metais vyksiančiuose federaliniuose rinkimuose. Vos kelis mėnesius gyvuojanti jos partija jau aplenkė kanclerio Olafo Scholzo socialdemokratus, kuriems, kaip prognozuojama, pavyko surinkti tik 7 proc. balsų Tiuringijoje ir 8,5 proc. balsų Saksonijoje.

"Berliner Zeitung" apie AfD sėkmę: „Rytinės Vokietijos rinkėjų elgesys yra Europos norma“

AfD iškilimas rodo, kad Vokietija pasivijo europinę tendenciją, sako Manèsas Weisskircheris. Antiimigracinių partijų populiarumas auga. 

Rinkimų rezultatai patvirtina pastarųjų metų partinę-politinę raidą rytinėse Vokietijos žemėse, ypač didžiules problemas, su kuriomis susiduria federalinės vyriausybės partijos, norėdamos įtikinti daugumą. AfD jau anksčiau buvo stipri Saksonijoje ir Tiuringijoje. Dėl pirmosios vietos Tiuringijoje ir naujos blokuojančios mažumos AfD iššūkis Tiuringijoje tampa dar didesnis.