Gazos ruožo pertvarkos planas

Autorius: Algimantas Lebionka Šaltinis: http://lebionka.blogspot.com/2... 2024-09-02 18:12:00, skaitė 773, komentavo 3

Gazos ruožo pertvarkos planas

Žemiau pateikiu Mike Whitney straipsnio "Pristatomas Izraelio planas dėl Gazos ruožo" vertimą.

IDF kovinio inžinerijos korpuso 601-asis padalinys valo didžiulį žemės plotą centrinėje Gazos dalyje, padalydamas 25 mylių ilgio teritoriją į dvi dalis. Vadinamasis Netzarimo koridorius (749-asis greitkelis), kertantis Gazos ruožą iš rytų į vakarus, užtikrins greitesnį susisiekimą teritorijoje veikiančioms IDF pajėgoms, taip pat taps svarbia Izraelio saugumo kordono, skiriančio šiaurę nuo pietų, dalimi. Neabejotina, kad palei koridorių, taip pat vakarinėje pakrantėje esančiose vietovėse bus įrengti kariniai forpostai. Šių veiksmų tikslas - apsaugoti naujų gyvenviečių, kurios bus statomos į šiaurę nuo koridoriaus, plėtrą. Trumpai tariant, Izraelio vyriausybė karą su „Hamas“ naudoja tam, kad nukreiptų dėmesį nuo savo tikrojo tikslo - žydų valstybės plėtros palestiniečių žemėje.

Nenuostabu, kad dėl Izraelio veiksmų šiaurėje prasidėjo masinės evakuacijos, kurios dar labiau padidino traumuotų gyventojų kančias. Pasak Palestinos kronikos:

Antradienį Jungtinės Tautos paskelbė, kad Izraelis išleido tris naujus įsakymus evakuoti daugiau nei 19 rajonų Gazos šiaurėje ir Deir al-Balah, taigi vien rugpjūčio mėnesį masinės evakuacijos įsakymų skaičius išaugo iki 16. Taigi tik 11 proc.

Tik 11 proc. Gazos ruožo liko nepaliesti - vien rugpjūčio mėn. 16 Izraelio įsakymų evakuotis, Palestinos kronika

Kaip jau minėjome anksčiau, palestiniečiai išstumiami iš šiaurės, kad užleistų vietą naujoms gyvenvietėms, kurios bus pastatytos netolimoje ateityje. Netzarimo koridorius yra labai svarbi buferinė zona, skirianti šias naujas kolonijas nuo galimų palestiniečių kovotojų išpuolių. Izraelis ketina išlaikyti Gazos kontrolę, nustatydamas judėjimo apribojimus ir nurodydamas teritorijas, kuriose palestiniečiai gali susirinkti. Kitaip tariant, palestiniečiai taps pabėgėliais savo pačių šalyje. Tai ištrauka iš straipsnio, paskelbto Pasaulinėje socialistų interneto svetainėje:

Prieš prasidedant genocidui, Gazos ruože gyveno daugiau nei 2 mln. gyventojų, o dabar jie yra sutalpinti vos 41 kvadratinio kilometro plote, arba 11 proc. visos Gazos ruožo teritorijos, o likusiems 89 proc. gyventojų Izraelio gynybos pajėgos nurodė evakuotis.
Jungtinės Tautos įspėjo: „Šioje teritorijoje trūksta svarbiausios infrastruktūros ir pagrindinių paslaugų, o pagalbos teikimas yra ribotas dėl prieigos ir saugumo problemų. Didelis perpildymas, kai viename kvadratiniame kilometre tankumas siekia 30 000-34 000 asmenų, dar labiau paaštrino baisų pagrindinių išteklių, pavyzdžiui, vandens, sanitarijos ir higienos reikmenų, sveikatos priežiūros paslaugų, apsaugos ir pastogės, trūkumą.“ JT priverstos sustabdyti maisto dalijimą, nes Izraelis įsakė evakuoti 89 proc.

GazaPlanMW-600x600.jpg

Tai trumpai tariant yra Netanyahu planas:

1.Sumažinti Gazos koncentracijos stovyklą iki vos 11 proc. jos pradinio dydžio.

2.Perkelkite gyventojus į nurodytą vietą.

3.Padalyti teritoriją, kad būtų galima kurti gyvenvietes ir nusavinti dujų išteklius pakrantėje.

4.Neutralizuoti bet kokį pasipriešinimą Izraelio plėtrai.

Pateikiame Izraelio 14-ojo kanalo vaizdo įrašą (įrašas pašalintas, A.L.), kuris patvirtina, kad IDF planuoja visam laikui okupuoti Gazos ruožą.

A news piece that aired on Israeli Channel 14 yesterday reveals that Israel is vigorously working not just on a security zone around the whole of Gaza Strip, but also on a completely leveled buffer zone south of Gaza City, a latitudinal highway, splitting the strip into 2 parts pic.twitter.com/s4DLO3OzY6

— B.M. (@ireallyhateyou) February 18, 2024

Stebina tai, kad trečiadienį CNN paskelbtame straipsnyje patvirtinama mūsų analizė ir pripažįstama, kad Izraelio pokario planuose numatyta „perpjauti Gazos ruožą pusiau“ ir išlaikyti nuolatinį „operatyvinį atramos tašką teritorijoje“. Ir nors autorius nepatvirtina mūsų teorijos apie gyvenviečių plėtrą, skaitytojai gali daryti savo išvadas. Izraelis niekada nebūtų skyręs tiek pinigų ir pastangų operacijai, kuri neišplėstų Izraelio valstybės sienų. Štai CNN:

Kovo 6 d. palydovinė nuotrauka atskleidžia, kad kelias iš rytų į vakarus, kuris buvo tiesiamas jau kelias savaites, dabar driekiasi nuo Gazos ir Izraelio pasienio zonos per visą maždaug 6,5 km pločio juostą, skiriančią šiaurinę Gazos dalį, įskaitant Gazos miestą, nuo pietinės anklavo dalies....

Izraelio gynybos pajėgos (IDF) sakė CNN, kad naudoja šį maršrutą, siekdamos „sukurti (operatyvinį) atramos tašką teritorijoje“ ir sudaryti sąlygas „pajėgoms bei logistinei įrangai judėti“.....

Vasario 23 d. Izraelio ministras pirmininkas Benjaminas Netanyahu savo saugumo ministrų kabinetui pristatė CNN gautą planą dėl Gazos ruožo ateities po „Hamas“, kuriame numatyta „visiškai demilitarizuoti“ anklavą ir pertvarkyti jo saugumo, civilinės administracijos ir švietimo sistemas. Gazoje gyvenantys palestiniečiai baiminasi, kad Izraelio pokario saugumo planai dar labiau apribos jų judėjimo laisvę... Izraelio kelias, dalijantis Gazą į dvi dalis, pasiekė Viduržemio jūros pakrantę, rodo palydovinės nuotraukos, CNN

ai2html-graphic-desktop.e9e4454a.jpg

Nepamirškite, kad šie įvykiai vyksta tuo metu, kai Izraelio diplomatai Kaire veda derybas dėl ugnies nutraukimo. Kodėl „Hamas“ sutiktų sudaryti susitarimą su Izraeliu, kai Izraelis siekia užgrobti daugiau palestiniečių žemės ir sugriežtinti okupaciją?

Jie nesutiks, o tai reiškia, kad kraujo liejimas tęsis artimiausioje ateityje. Hamas neturi kito pasirinkimo. Štai ištrauka iš autoriaus Anthony Lowenstein pranešimo:

.... Izraelio tikslas Gazos ruože - ilgalaikė okupacija ir mažų gyvenviečių statyba, pamažu perauganti į kažką daug reikšmingesnio. @haaretzcom redaktorius apibūdina niūrią situaciją:

„Viešajame Izraelio diskurse daugiausia dėmesio skiriama įkaitams ir jų likimui, tačiau B. Netanyahu mano, kad jie yra žiniasklaidos trukdis, politinių oponentų taranas ir trukdo atitraukti dėmesį nuo tikslo: ilgalaikės Gazos ruožo okupacijos arba, kaip jis ne kartą pareiškė nuo karo pradžios, „Izraelio saugumo kontrolės“. „ Filadefo kelio ir „saugumo koridoriaus“ palei sieną kontrolė leidžia Izraeliui apsupti Gazos sausumos sienas ir izoliuoti ją nuo Egipto. Netzarimo kelio maršruto kontrolė praktiškai atskiria šiaurinę Gazos ruožo dalį, kurioje likę nedaug palestiniečių su sugriautais namais ir infrastruktūra, nuo pietinės pakrantės anklavo dalies, perpildytos pabėgėlių iš viso Gazos ruožo.

„Praktiškai rengiamas ilgalaikis susitarimas „kitą dieną po“. Izraelis kontroliuos šiaurinę Gazos ruožo dalį ir išstums 300 000 ten tebesančių palestiniečių. Generolas majoras (ats.) Giora Eilandas, karo ideologas, siūlo juos numarinti badu arba ištremti kaip svertą, kuriuo būtų galima nugalėti „Hamas“. Izraelio dešinieji įsivaizduoja žydų gyvenvietę šioje teritorijoje, turinčią didžiulį nekilnojamojo turto potencialą dėl patogaus reljefo, vaizdo į jūrą ir artumo centriniam Izraeliui.

„57 metų Vakarų Kranto ir Rytų Jeruzalės okupacijos patirtis rodo, kad tai ilgas procesas, reikalaujantis daug kantrybės ir diplomatinio manevravimo gebėjimų. Rytoj Gazoje nebus pastatytas joks didelis žydų miestas, tačiau pažanga bus daroma akras po akro, mobilusis namas po mobiliojo namo, forpostas po forposto - kaip Hebrone, Elon Moreh ir Gilado ūkyje. „Gazos ruožo pietinė dalis bus palikta „Hamas“, kuri turės rūpintis skurstančiais Izraelio apgulties sąlygomis gyvenančiais gyventojais net ir tada, kai tarptautinė bendruomenė praras susidomėjimą šia istorija ir pereis prie kitų krizių. Netanyahu neabejotinai tiki, kad po JAV rinkimų palestiniečius remiančių demonstrantų įtaka Amerikos politikai sumažės, net jei laimės viceprezidentė Kamala Harris.“ Haaretz

Kaip ir daugelis kitų analitikų, visiškai neteisingai supratau Izraelio ketinimus Gazos ruože. Naikindamas vieną miestą po kito nuo šiaurės iki pietų, maniau, kad Netanjahu turi planą, kaip pralaužti Rafos perėją ir išstumti du milijonus palestiniečių į Sinajaus dykumą. Dabar matau, kad klydau; tai nėra planas. Galbūt tokia buvo pirminė strategija, tačiau Egipto prezidentas Abdel Fattah El-Sisi prevenciškai dislokavo nemažą dalį savo kariuomenės prie sienos, kad neleistų Izraeliui įgyvendinti etninio valymo plano. Peržiūrėkite antraštes:

Egiptas dislokavo 40 tankų sienai su Gazos ruožu stiprinti, artėjant Rafos puolimui „Times of Israel

Vaizduose matyti spygliuota viela ir išplėsti įtvirtinimai Sinajaus sienos pusėje, Kairui baiminantis, kad Gazos Ruožo gyventojai, bandydami kirsti sieną su Egiptu, gali ieškoti prieglobsčio nuo IDF operacijos.

Egiptas dislokavo karinius konvojus prie Gazos sienos, nes įtampa su Izraeliu didėja, Šarvuočiai buvo pastebėti važiuojantys prie Egipto sienos su Gaza, nes prezidentas Sisi užsiminė, kad Izraelis „klysta“, Middle East Eye

Artėjant Izraelio puolimui Gazos ruože, Egiptas sustiprino pasienio apsaugą, Reuters

Egiptas dislokavo tankus netoli Gazos ruožo prieš Izraelio Rafos puolimą

Neseniai darytose nuotraukose matyti, kad palei sieną iš Sinajaus pusės sustiprinti įtvirtinimai, įskaitant spygliuotą vielą ir išplėstas užtvaras, i24 News

Kodėl Egiptas neleis pažeidžiamiems palestiniečiams kirsti sienos, NPR

Taigi, gal Netanyahu atsisakė savo pirminio etninio valymo plano, kad išvengtų visiško konflikto su Egiptu? Nežinome tiksliai. Tačiau žinome, kad Izraelio galutinis sprendimas dėl Gazos ruožo dabar yra visiškai aiškus. Teritoriją į šiaurę nuo koridoriaus okupuos sionistiniam idealui atsidavę Izraelio kolonistai, o vietiniai gyventojai bus palikti skursti laikinuose palapinių miesteliuose, atkirsti nuo išorinio pasaulio.