Lietuva demonstruoja lyderystę dirbtinio intelekto technologijos vystymo srityje

Autorius: Ekspertai.eu Šaltinis: https://ekspertai.eu/lietuva-d... 2024-09-02 18:27:00, skaitė 775, komentavo 1

Lietuva demonstruoja lyderystę dirbtinio intelekto technologijos vystymo srityje

Ekonomikos ir inovacijų ministrė Aušrinė Armonaitė pranešė, kad „Lietuva yra pasirengusi spartesnei dirbtinio intelekto plėtrai viešajame ir privačiame sektoriuose“.

Apie tai moteris papasakojo forumo, vykusio Danijos sostinėje Kopenhagoje, ministrų lygmens diskusijoje.

„Dirbtinio intelekto technologijų vystymas per ateinantį dešimtmetį paskatins ženklų šalies ekonomikos augimą ir padidins Lietuvos BVP 5 proc. Tad Lietuva turi į tai investuoti. Per pastaruosius dvejus metus šių technologijų produktams kurti ir lietuvių kalbai skaitmeninti jau skyrėme 35 mln. eurų, taigi svarbu nesustoti ir toliau didinti dirbtinio intelekto panaudojimą. Todėl matome galimybių stiprinti bendradarbiavimą su Šiaurės ir Baltijos šalių valstybėmis dirbtinio intelekto srityje, nes tai leistų siekti dar greitesnio progreso“, - atskleidė A. Armonaitė.

Diskusijos metu buvo pristatytos Lietuvoje įgyvendinamos priemonės, kurios galėtų būti naudingos stiprinant dirbtinio intelekto ekosistemą regiono lygmeniu.

Viena jų – tai Inovacijų agentūroje pradėta kurti dirbtinio intelekto „smėliadėžė“ verslui, kurioje įmonės galės gauti ekspertinę ir teisinę pagalbą dėl jų kuriamų sprendimų atitikties Europos Sąjungos dirbtinio intelekto aktui.

Šiaurės ir Baltijos šalių forume, kuris buvo skirtas dirbtinio intelekto pokyčiams aptarti, dalyvavo apie 100 viešojo sektoriaus, įvairių įmonių, verslo asociacijų ir mokslo įstaigų atstovų.

Lietuva jau sulaukė ir tarptautinio įvertinimo dirbtinio intelekto srityje, ji, pagal valdžios pasirengimo taikyti dirbtinį, laikoma viena iš pasaulio lyderių.