Putinas vyksta į šalį, kur jį turėtų areštuoti, bet „Kremlius nepergyvena“. Tačiau pergyvena TBT

Autorius: Infa.lt Šaltinis: https://infa.lt/111997/putinas... 2024-09-01 00:04:00, skaitė 787, komentavo 4

Putinas vyksta į šalį, kur jį turėtų areštuoti, bet „Kremlius nepergyvena“. Tačiau pergyvena TBT

Vakar Kremlius paskelbė apie Vladimiro Putino vizitą į Mongoliją – šalį, kuri ratifikavo Hagoje įsikūrusio Tarptautinio baudžiamojo teismo (TBT) Romos statutą ir privalo vykdyti jo nurodymus.

Visų pirma vykdyti 2023 m. kovo mėnesį išduotą V. Putino arešto orderį ir jį sulaikyti.

Tačiau Mongolija atsisakė tai padaryti, o Vladimiras Putinas buvo patikintas, kad nebus suimtas pagal TBT orderį, rašo „Bloomberg“ agentūra.

Rusijos valstybinė žiniasklaida taip pat citavo prezidento atstovo spaudai Dmitrijaus Peskovo šiandien pasakytus žodžius, kad Kremlius „nepergyvena“ dėl būsimos kelionės, o Kremliaus administracija „neturi jokių rūpesčių“.

„Mes palaikome puikų dialogą su savo draugais iš Mongolijos“, – sakė jis. „Žinoma, visi vizito aspektai buvo kruopščiai parengti“, – pareiškė Dmitrijus Peskovas.

V. Putinas Mongolijoje lankysis rugsėjo 3 d. šalies prezidento Uchnaagiino Churelsucho kvietimu ir dalyvaus iškilmėse, skirtose bendros sovietų ir mongolų karių pergalės prieš Japonijos pajėgas prie Chalchino-Golo upės 85-osioms metinėms paminėti.

Tuo tarpu Tarptautinis baudžiamasis teismas (TBT) pareiškė, kad Mongolija, kaip ir kitos Romos statutą ratifikavusios šalys, privalo bendradarbiauti su teismu ir vykdyti jo reikalavimus.

Tai apima ir Vladimiro Putino areštą pagal 2023 m. kovo 17 d. TBT orderį. Apie tai tarptautinio baudžiamojo teismo (TBT) atstovas spaudai Fadi El-Abdallah aiškino BBC žurnalistams.

Tačiau jis paminėjo, kad yra išimtys, kai valstybės narės gali būti atleistos nuo įsipareigojimų, jei jų vykdymas jas priverstų:

  • pažeisti jau esamą sutartinį įsipareigojimą kitai valstybei;
  • pažeisti atstovų diplomatinę ar turto neliečiamybę.

Vis dėlto El-Abdallah pažymėjo, kad pasirašiusiųjų valstybių nebendradarbiavimo atvejai bus išsamiai išnagrinėti, o po to visų dalyvaujančių šalių asamblėja galės „imtis bet kokių, jos nuomone, reikalingų priemonių“.

„BBC“ primena, kad Tarptautinis Baudžiamasis Teismas neturi teisėsaugos institucijų, – įtariamųjų areštus turi vykdyti šalys narės savo teritorijoje. BBC žurnalistai kreipėsi į Mongolijos ambasadą dėl komentaro ir laukia atsakymo.