Lietuvai ir lietuviams ateities viziją koordinuojantis Hämäläinenas, pasidalino savo patirtimi

Autorius: Ekspertai.eu Šaltinis: https://ekspertai.eu/lietuvai-... 2024-08-12 19:33:00, skaitė 880, komentavo 2

Lietuvai ir lietuviams ateities viziją koordinuojantis Hämäläinenas, pasidalino savo patirtimi

Lietuvos ateities vizijos koordinatorius Aleksis Hämäläinenas.

Kokia Lietuvos saugumo ateitis? Specialistų dirbtuvėse apibrėžtos galimos grėsmės ir galimybės

Valstybės ateities vizija „Lietuva 2050“ yra vienas svarbiausių valstybės dokumentų, kuris nubrėžia kryptį, kur link norime judėti ir apie kokią Lietuvą svajojame.

Seimo narės Ingridos Šimonytės vadovaujama Vyriausybė visuomenei pranešė, kad šią savaitę įvyko ateities vizijos „Lietuva 2050“ rengėjų dirbtuvės „Juodosios gulbės: kokius signalus matome Lietuvos saugumo horizonte?“, organizuotos nuotoliniu būdu.

Informuojama, kad dirbtuvėse ateities įžvalgų metodu siekta identifikuoti įvykius, kurie yra mažiausiai nuspėjami, bet turėtų didžiausią įtaką Lietuvos saugumui, – juodąsias gulbes.

Atskleista, kad bendrakūrybos būdu taip pat buvo apibrėžtos tokių įvykių grėsmės, galimybės ir kalbėta apie tai, kaip jiems geriausiai pasirengti.

Renginys organizuotas drauge su Krašto apsaugos ministerija, suomių ateities įžvalgų įrankio „Futures Platform“ kūrėjais, Vyriausybės strateginės analizės centru STRATA ir GovTech laboratorija.

Dirbtuves koordinavo „Futures Platform“ futuristai Marianna Mäki-Teeri ir Aleksis Hämäläinenas bei Vyriausybės kanceliarijos Strateginio valdymo grupės patarėja Modesta Kairytė.

Kaip teigė Aleksis Hämäläinenas, ateities numatymas, žvilgsnis į priekį ir šiandien priimami sprendimai padeda priimti geresnius sprendimus ateityje.

„Negalima vieną kartą nusimatyti vieno ar kelių ateities scenarijų ir jų nekoreguoti – tai nuolatinis, vėl ir vėl peržiūrimas procesas“, - pasakė A. Hämäläinenas.

Išklausę moderatorių pristatymų ir prisijungę prie „Futures Platform“ sistemos, dalyviai vertino įvairius Lietuvos saugumui 2024–2050 m. įtaką galinčius turėti veiksnius, tokius kaip visuomenės senėjimas, perversmas Rusijoje, klimato sukelta migracija, dirbtinio intelekto sukelta dezinformacija ir kt.

Renginio metu dalyviai nurodė įvykius, į kuriuos taip pat reiktų atkreipti dėmesį, – tai depopuliacija, tarša, kvantiniai kompiuteriai, kibernetinis bioterorizmas, lyčių nelygybė.

Bendrakūrybos būdu surinkta medžiaga bus panaudota rengiant ateities scenarijus ir prevencinių veiksmų planus.

Įžvalgų pagrindu bus kuriama ateities vizijoje „Lietuva 2050“ numatyta visuotinio atgrasymo sukūrimo ir įtvirtinimo koncepcija.

Su vizijos dokumentu galima susipažinti ČIA.

Susiję:

Tankų projekto finalizacija – reikšmingas etapas mūsų šalies atgrasymo stiprinime