A. Medalinskas. Strategiškai apgalvota Ukrainos operacija Kurske

Autorius: Alkas.lt Šaltinis: https://alkas.lt/2024/08/08/a-... 2024-08-08 20:28:00, skaitė 1270, komentavo 25

A. Medalinskas. Strategiškai apgalvota Ukrainos operacija Kurske

Ukrainos armija atėjo iki gyvenvietės Kursko srityje Rusijoje, per kur Maskva eksportuoja dujas į Europą.

Bet tai dar ne viskas. Po 2 dienas vykstančios Ukrainos karinės operacijos RF Kursko srityje aiškėja daug naujų įdomių detalių, kokiame svarbiame strateginiame taške kirstas šis smūgis.

Per Sudža gyvenvietę, dėl kurios dabar vyksta pagrindiniai mūšiai, eina Rusijos dujų tranzitas į Europą. Įskaitant ir Vengriją ir Slovakiją. Rusai turės daug labiau atsargiai atakuoti prie Sudžos įsitvirtinusius Ukrainos karius ir elgtis visai kitaip, nei elgiasi puldami Ukrainoje. Kitaip sudaužys savo dujų transporto infrastruktūrą, kuri neša didelius pinigus.

Per tą teritoriją, kur dabar vyksta mūšiai Kursko srityje, eina labai svarbus dar ir geležinkelio kelias, kuriuo aprūpinamas Rusijos karinis kontingentas, puolantis Charkovo srityje ir dar toliau į pietus.

Be to, teritorijoje, kurią jau užėmė Ukraina Kursko srityje, yra pastotė, užtikrinanti elektros energijos tiekimą Belgorodui ir einanti iš Kursko atominės stoties. Apie Kursko AES kalba dabar daugelis, bet iki jos yra 60-70 km. nuo Ukrainos sienos. Tiek nueiti bus nelengva.

Aišku, sėkmingiau pasisukus įvykiams, galima bandyti užimti ir ją arba blokuoti, bet aiškėja, kad dar neužėmus, galima blokuoti elektros energijos pateikimą Belgorodo miestui.

Taigi, strategiškai apgalvota operacija.

Ne veltui Ukrainos žvalgybos vadas Kirilas Budanovas sakė: laukia siurprizas, kurio niekas nesitiki.

Nemažiau svarbu tai, kad Ukraina parodė, jog sėkmingiau pasisukus įvykiams, Rusijos žemės už Ukrainos 1991 m. sienų nėra neliečiamos taip pat ir sausumos karinių operacijų metu. Tai signalas ne tik Rusijai, bet ir kai kam Vakaruose, kas į Rusijos, pradėjusios karą prieš Ukrainą teritoriją, žiūri, kaip į šventą ir neliečiamą Ukrainos armijai.

Neatmetu varianto, kad vienas iš galimų desperatiškų Putino atsakų bus Ukrainos teritorijos masinis apšaudymas raketomis.

FB nuotr.

FB nuotr.

Suprantu, kad tokį puolimą yra labai ir labai sunku įvykdyti, bet skamba gražiai: nuo mūšių vietos prie Sudža (Kursko sritis) iki Maskvos – 641 km.
Motorizuota technika: apie 8 val., pėsčiomis: apie 6 paras.

Ir, vis dėlto, Rusijoje panika: kas gins Kurską? Juk viskas, žvelgiant Rusijos mastais, vyksta gan netoli nuo Maskvos. Prigožinas parodė, kad panašų atstumą galima nuvažiuoti, esant didelei panikai ir nebuvo, kas jį stabdo.

Generolas Surovikinas, kurio gynybos linija sulaikė prieš metus Ukrainos kontrpuolimą, išsiųstas į Afriką, 58-os armijos vadas generolas Popovas, kurio armija priėmė lemiantį smūgį tada, atsidūrė namų arešte. Abu didelėje Putino nemalonėje. Taip Putiną išgąsdino Prigožino maištas ir generolai.

O čia dar ir naujiena apie žinomo Rusijos karo reporterio, propagandisto J. Podubnyj žūtį. Tiesa, vėliau paaiškėjo, kad jis Kursko srityje buvo labai sunkiai sužeistas ir yra prie mirties.