Liepos 19 d. sukanka 45 metai nuo sandinistų revoliucijos pergalės

Autorius: Махно Šaltinis: http://ldiena.lt... 2024-07-18 00:25:00, skaitė 1543, komentavo 3

Liepos 19 d. sukanka 45 metai nuo sandinistų revoliucijos pergalės

Lygiai prieš 45 metus, 1979 m. liepos 17 d., virš Nikaragvos sostinės pakilo lėktuvas su diktatoriumi Anastasio Somoza, kuris skrido į Majamį.

Salone sėdėjo diktatoriaus artimiausi draugai, įskaitant tirono meilužę. Lėktuve taip pat buvo maišai su doleriais ir kai kurie dokumentai.

Tikriausiai pro lėktuvo iliuminatorius buvo galima matyti sandinistų partizanų kolonas, artėjančias prie Managvos iš skirtingų pusių.

Daugelis tų partizanų buvo dar visai vaikai.

Atėjo pabaiga niekšiškiausios šalies istorijoje dinastijos, pavertusios Nikaragvą savo asmenine valda ir milžiniška koncentracijos stovykla.

Somozos grifo akys paskutinį kartą pažvelgė į žemę, kuri liko po juo, kurios jis nekentė, ir jautėsi apleistas bei išduotas.

Amerikėnų (p)rezidentas Jamesas Carteris, laužydamas visas imperijos tradicijas, pirmiausia atsisakė siteikti Somozai karinę pagalbą, o paskui pareikalavo nedelsiant atsistatydinti.

Somoza dar nežinojo, kad JAV atsisakys jam suteikti politinį prieglobstį ir, nepaisant to, kad jo žmona yra JAV pilietė, po kelių valandų nenaudingo laukimo Majamyje jis turės skristi toliau pas vienintelį pasiruošusį jį priimti, kolegą diktatorių, pas Alfredą Stroessnerį Paragvajuje

Prabėgo tik šiek tiek daugiau nei metai, ir per operaciją „Reptile“ Generalissimo Franco alėjoje Asunsjone, jo šarvuotą „Mercedes“ susprogdins Argentinos pogrindžio kovotojai.

O poryt, liepos 19 d., sukanka 45 metai nuo sandinistų revoliucijos pergalės.

Viva la revolucion!