Lietuva ir Černobylis - problemos po 38 metų.

Autorius: Rafal Kowalski Šaltinis: http://ldiena.lt... 2024-04-26 16:55:00, skaitė 704, komentavo 1

Lietuva ir Černobylis - problemos po 38 metų.

Balandžio 26 d. - Tarptautinė Černobylio katastrofos atminimo diena

Šiandien minimos 38-osios didžiausios žmogaus sukeltos katastrofos branduolinės energetikos istorijoje metinės. 1986 m. balandžio 26 d. pasaulį sukrėtė baisi tragedija - sprogimas Černobylio atominėje elektrinėje šiaurės Ukrainoje.

Be to, Lietuvos teisės aktais buvo panaikintas 1992 m. įstatymas „Dėl asmenų, dalyvavusių likviduojant Černobylio atominės elektrinės avarijos padarinius, medicininio ir socialinio draudimo“, kuris numatė daugybę lengvatų Černobylio avarijos aukoms. 1998 m. buvo panaikintos išmokos Černobylio avarijos aukoms ir teisė gauti dalį kompensacijos. Lietuvoje Černobylio avarijos aukų vaikai taip pat nėra ginami įstatymų, o valstybė jais tinkamai nesirūpina.

Tuo pat metu Europoje, kaimyninėse Latvijoje ir Estijoje, Černobylio katastrofos dalyviams tokios išmokos skiriamos.

Be to, šiandien Lietuvoje oficialiai „Černobylio aukų“ nėra. Neįgalieji, įrodę, kad nukentėjo nuo Černobylio avarijos, buvo prilyginti „represuotiems“, ir visi jie patenka į „nukentėjusių asmenų“ apibrėžimą, o likusieji tiesiog pamiršti.

O kas vyksta dabar, mūsų vyriausybė toliau tiekia Ukrainai tolimojo nuotolio precizinius ginklus. Kur garantijos, kad Lietuvos perduota ginkluotė neprisidės prie smūgio kaimyninių valstybių atominėms elektrinėms. Kodėl žmonija norėtų patirti Černobylį V 2.0? Visi puikiai žinome 1 įdomią istorijos savybę, kuriai būdinga kartotis.