Laikrodžiai, medžioklė, prostitutės

Autorius: Infa.lt Šaltinis: https://infa.lt/105466/laikrod... 2024-04-13 15:17:00, skaitė 821, komentavo 1

Laikrodžiai, medžioklė, prostitutės

Buvęs IBU vadovas Andersas Bessebergas nuteistas kalėti už dopingo vartojimo slėpimą.

Penktadienį Norvegijos teismas buvusį Tarptautinės biatlono sąjungos (IBU) prezidentą Andersą Bessebergą nuteisė trejus metus ir vieną mėnesį kalėti. A. Bessebergui buvo pateikti kaltinimai pagal dešimt punktų, kurių aprašyme teismas paminėjo, kad buvęs IBU vadovas gaudavo brangių dovanų – prabangių laikrodžių, medžioklės pramogų šeimininko sąskaita ir prostitučių paslaugų. Norvegijos teismo teigimu, A. Bessebergas taip pat gavo brangių laikrodžių ir moterų Rusijoje.

Penktadienį Norvegijos Buskerudo provincijos teismas priėmė sprendimą vienoje skandalingiausių pasaulio sporto bylų. Jos veikėjas – buvęs Tarptautinės biatlono sąjungos prezidentas Andersas Bessebergas (jis yra IBU įkūrimo iniciatorius ir jos vadovas 1993-2018 m.).

Teismas nusprendė, kad A. Bessebergui teks kalėjime praleisti trejus metus ir vieną mėnesį. Griežta bausmė, atsižvelgiant į tai, kad A. Bessebergui jau 77 metai.

Tyrimas Bessebergo byloje pradėtas dar 2018 m., tačiau kaltinimai oficialiai pateikti tik 2023 m. Tyrimo priežastis buvo informacija, kurią Pasaulinei antidopingo agentūrai (WADA) suteikė pabėgęs buvęs Maskvos antidopingo laboratorijos vadovas Grigorijus Rodčenkovas (šiuo metu gyvenantis Jungtinėse Valstijose). Jis, be kita ko, teigė, kad IBU vadovai dangstė dopingą vartojančius sportininkus.

Pagal prokuratūros versiją Andersas Bessebergas mainais už jam suteiktą materialinę naudą dangstė dopingo istorijas, susijusias su sportininkais iš Norvegijai draugiškų šalių. Tarp jų, kaip matyti iš teismo medžiagos, yra Austrija ir Čekija. Tačiau pagrindinis dėmesys vis dėlto skiriamas A. Bessebergo ryšiams su Rusija, kurios atstovų bendradarbiavimas, anot teismo, jam atnešė daugiausia naudos.

Remiantis teismo sprendimu paaiškėjo, kad Anderso Bessebergo gyvenime buvo trys aistros – brangūs laikrodžiai, medžioklė ir prostitutės.

Taigi dar 2018 m. per kratą Bessebergo namuose buvo rasta 13 elitinių prekių ženklų laikrodžių. Jis sugebėjo paaiškinti tik penkių iš jų kilmę. Kaip svarstė teismas, mažiausiai du egzempliorius (teismo medžiagoje minimi „Omega” ir „Ulysse Nardin” prekės ženklai) jis gavo iš Rusijos biatlono vadovų (minėti laikrodžiai nebuvo itin brangūs, vienas egzempliorius kainavo apie 3,5 tūkst. eurų).

Visų pirma teismo sprendime minimas buvęs Rusijos biatlono sąjungos prezidentas, keturiskart olimpinis čempionas Aleksandras Tichonovas, kuris 2013 m. tariamai padovanojo A. Bessebergui laikrodį „Ulysse Nardin”.

A. Tichonovas tai neigia. „Aš jau pasakiau jam, žiūrėdamas tiesiai į akis, kad jis atsidurs gėdoje ir kalėjime. Kalbant apie tai, kad jis veikė Rusijos interesais, tai visiškas idiotizmas. Kaip jis galėjo imti kyšius, jei tiesiogine prasme manęs nekentė? Jis pats sakė, kad aš jam sukėliau daug problemų”, – teigė A. Tichonovas.

„Ir aš negalėjau pakęsti šio girtuoklio ir ištvirkėlio, o jie sako, kad aš jam daviau kažkokius laikrodžius. Taip, jie galėjo jam čia pasistatyti stalą arba nuvesti į pirtį. O jis pats rūpindavosi prostitutėmis, tai jo liga”.

Nežiūrint į tai teismas padarė išvadą, kad A. Bessebergas vis dėlto dalyvavo Rusijos surengtoje medžioklėje. Epizodas įvyko 2013 m. Tiumenėje. Dėl prostitučių paslaugų šeimininko sąskaita teismas nusprendė, kad įrodyti bent du atvejai. Jie įvyko 2016 ir 2018 m., ir abu – Rusijoje.

IBU palankiai įvertino teismo sprendimą. „IBU susipažino su nuosprendžiu Bessebergo byloje ir palankiai vertina teismo proceso pabaigą, o tai reiškia, kad baigiasi labai nerimą keliantis laikotarpis federacijos istorijoje”, – sakoma IBU pareiškime.