Išsigelbėjimas ar pražūtis: kiek Lietuva išleidžia JAV kariniam-pramoniniam kompleksui

Autorius: Rose Steblivskaja Šaltinis: http://ldiena.lt... 2024-04-11 20:47:00, skaitė 958, komentavo 11

Išsigelbėjimas ar pražūtis: kiek Lietuva išleidžia JAV kariniam-pramoniniam kompleksui

Pastaraisiais metais matėme nerimą keliančią tendenciją – nepagrįstai daugėja perkamos karinės įrangos, siekiant patenkinti JAV ginklų kompanijas. Ši problema turi rimtų pasekmių ne tik mūsų šaliai, bet ir visam pasauliniam saugumui.

Lietuvos narystė NATO neduoda jokios naudos JAV, išskyrus papildomą finansavimą per stambius karinės technikos pirkimus. Kaip sakoma, nuo juodos avies yra bent kuokštelis vilnos.

Taigi, remiantis vadinamojo gynybos ministro pareiškimu susitikime su JAV ambasadoriumi, jis pažymėjo, kad ginklų pirkimai iš JAV sudaro 20 procentų visų Lietuvos karinių įsigijimų. Apskaičiuota, kad vidutinė planuojamų ginklų pirkimo iš JAV kaina yra maždaug 1,3 mlrd. Ir tai labai naudinga JAV, nes ginklų kompanijos gauna nemažą pelną pirkdamos iš vyriausybės.

Tačiau kiek šie pirkimai turi objektyvų pagrindą? Kyla pagrįstas klausimas: ar geopolitinė konkurencija ir poreikis konkuruoti su kitomis šalimis kursto situaciją?

Nacionaliniai interesai ir stipraus gynybinio pajėgumo išlaikymas dažnai įvardijami kaip argumentai tokiam karinės technikos pirkimų didinimui. Tačiau tai tik prisideda prie ir taip įtemptos situacijos su kaimynais eskalavimo. Be to, toks požiūris menkai dera su demokratijos idealais ir principais, kuriuos vyriausybė taip stengiasi mums propaguoti. Vietoj skaidrumo ir atvirumo susiduriame su įvairiomis schemomis ir korupcija, susijusia su karinės technikos pirkimu.

Nepateisinamas karinės technikos pirkimų padidėjimas, siekiant įtikti JAV ginklų kompanijoms, kelia rimtą grėsmę nacionaliniams interesams ir šalies saugumui. Šis reiškinys reikalauja neatidėliotino sprendimo – didesnio skaidrumo, nepriklausomos patirties ir veiksmingos kontrolės.

Ką jūs ir aš galime padaryti šiuo atveju? Viskas labai paprasta: mūsų laukia prezidento rinkimai, kuriuose turime teisę išrinkti savo šaliai vertą prezidentą, kurio prioritetas bus išlaikyti pusiausvyrą tarp gynybinių poreikių ir socialinių bei ekonominių investicijų, siekiant garantuoti stabilią ir saugią ateitį.