Harvardo universitetas nuo knygos viršelio pašalino žmogaus odą

Autorius: Infa.lt Šaltinis: https://infa.lt/104848/harvard... 2024-03-30 18:02:00, skaitė 850, komentavo 3

Harvardo universitetas nuo knygos viršelio pašalino žmogaus odą

Harvardo universiteto bibliotekos administracija paskelbė, kad nuo prancūzų rašytojo romantiko Arsène Houssaye knygos „Apie Sielos likimą” (Des destinées de l’âme – 1880) pirmojo leidimo viršelio pašalino žmogaus odą.

Pranešama, kad pirmasis knygos egzemplioriaus, bibliotekoje saugomo nuo 1934 m., savininkas buvo paryžietis gydytojas Ludovic Boulant, kuris, atsižvelgdamas į knygos turinį, sugalvojo ją apvilkti žmogaus oda.

Į knygos įrišimui naudotą medžiagą biblioteka dėmesį atkreipė dar 2014 m. Tačiau prieš dešimtmetį universiteto ir bibliotekos reakcija buvo beveik entuziastinga.

Tuomet pats radinys buvo pavadintas „gera žinia antropoderminės bibliopedijos entuziastams, bibliomanams ir kanibalams”.

Dabar biblioteka teigia, kad apgailestauja dėl anuometinio naujienos traktavimo.

Sprendimas nuimti viršelį buvo priimtas, kaip teigiama bibliotekos pranešime, po specialaus tyrimo, kuris, be kita ko, atskleidė, kad daktaras Bulanas, pjaustydamas odą nuo savo mirusios pacientės kūno, negavo jos ar jos artimųjų leidimo tai daryti.

Dabar, sakoma pareiškime, universitetas glaudžiai bendradarbiauja su valdžios institucijomis, kad rastų būdą, kaip „pagarbiai išsaugoti… žmogaus palaikus”.