Buvę Facebook darbuotojai: tinkle nuolat ribojama konservatyvių naujienų sklaida

Autorius: Versijos.lt Šaltinis: http://versijos.lt/buve-facebo... 2016-05-23 10:28:20, skaitė 2307, komentavo 0

Buvę Facebook darbuotojai: tinkle nuolat ribojama konservatyvių naujienų sklaida

Keli buvę socialinio tinklo Facebook darbuotojai neseniai pareiškė, jog jie dirbdami tinkle pastebėjo, jog jame sąmoningai ribojama naujienų iš konservatyvių JAV portalų ar politikų sklaida. Pasak buvusių darbuotojų, Facebook blokuodavo Mitto Romney, Rando Paulo, Tedo Cruzo ir kitų JAV Respublikonų partijos politikų naujienas ir neleisdavo joms atsirasti skiltyje, kur rodomos populiariausios tinklo naujienos, net jei šios ir atitinkdavo šiai skilčiai keliamus populiarumo tarp Facebook vartotojų kriterijus.

Buvę „naujienų kuratoriai“ (taip socialiniame tinkle vadinami žurnalistai, dirbantys su minėta populiariausių naujienų skiltimi) portalui Gizmodo.com taip pat teigė, kad vadovai jiems liepdavo dirbtinai įkelti kai kurias naujienas į populiariausių naujienų skiltį, net jei jos nebuvo pakankamai populiarios, kad ten patektų pačios.

Jei tai tiesa, tuomet yra pagrindo teigti, kad Facebook populiariausių naujienų skiltis nėra visiškai neutrali ir išorinio redagavimo pagalba atspindi socialiniame tinkle dirbančių darbuotojų poziciją tam tikrais politiniais ar socialiniais klausimais. Tame nebūtų nieko neįprasto, jei pats Facebook neskelbtų šios srities neutralumo.

Vadinamieji naujienų kuratoriai turi prieigą prie algoritmo, atrenkančio, kurios naujienos yra populiariausios tarp Facebook vartotojų ir turėtų atsidurti populiariausių naujienų skiltyje. Kuratoriai sukuria šioms naujienos atraštes bei santraukas ir šalia patalpina nuorodas į pagrindinius internetinius portalus, rašančius apie šią naujieną. Ši skiltis buvo sukurta 2014 metais ir yra viena iš įtakingiausių skilčių internete, darantį itin didelę įtaką, kokias naujienas skaito Facebook vartotojai, kurių vien JAV yra 167 milijonai.

Vienas iš buvusių kuratorių sako buvęs vienas iš nedaugelio Facebook darbuotojų, turinčių tradicines pažiūras. „Atėjęs į darbą pamatydavau, kad įvairios populiarios konservatyvios temos yra blokuojamos ir neatsiduria populiariausių naujienų skiltyje tik todėl, kad prieš mane dirbusiam kuratoriui ta naujiena nepatikdavo ar jie būdavo nusistatę prieš Tedą Cruzą. Manau, kad tai sumažindavo konservatyvių naujienų populiarumą.“

Su tuo sutiko ir kitas buvęs naujienų kuratorius, teigdamas, jog tokie veiksmai turėjo įtakos konservatyvių naujienų sklaidai: „Tai buvo absoliučiai šališka. Mes tai darydavome remdamiesi subjektyviomis nuostatomis. Naujienos sklaida priklauso nuo to, kas tuo metu yra kuratorius.“

Kai kurios naujienos, praneštos konservatyvių šaltinių, tokių kaip Breitbart, Washington Examiner ar Newsmax, buvo pakankamai populiarios, kad patektų į Facebook algoritmą, tačiau kuratorių būdavo atmetamos ir vietoje to būdavo talpinamos liberalesnių naujienų portalų, tokių kaip New York Times, BBC ar CNN, naujienos.

Kalbinti kuratoriai socialiniame tinke Facebook dirbo laikotarpyje nuo skilties sukūrimo 2014 metais iki 2015 metų gruodžio.

Pasirodžius šiai informacijai, Facebook viceprezidentas Tomas Stocky išplatino pareiškimą, kuriame neigia šiuos kaltinimus ir teigia neturįs įrodymų, jog socialinio tinklo darbuotojai elgtųsi kaip nors panašiai.

„Facebook yra platforma žmonėms ir įvairiems politinio spektro požiūriams. Kad būtų užtikrinamas neutralumas ir nuoseklumas, darbuotojams egzistuoja griežtos gairės. Šios gairės neleidžia užgniaužti kažkurio politinio požiūrio“, – teigė T. Stocky.