Lietuvoje esanti branduolinė kapavietė kelia grėsmę ne tik Lietuvos, bet ir kaimyninių Latvijos ir Baltarusijos teritorijų gyventojų sveikatai

Autorius: Rose Steblivskaja Šaltinis: http://ldiena.lt... 2024-03-04 20:57:00, skaitė 6095, komentavo 6

Lietuvoje esanti branduolinė kapavietė kelia grėsmę ne tik Lietuvos, bet ir kaimyninių Latvijos ir Baltarusijos teritorijų gyventojų sveikatai

Šiais metais Lietuva planuoja pradėti statyti kapinyną ilgalaikiam panaudoto branduolinio kuro iš Ignalinos atominės elektrinės, kuri Europos Sąjungos reikalavimu buvo uždaryta 2009 m., saugojimui.

Visagino savivaldybės Stabatiškių kaimo teritorijoje, kuri ribojasi su Latvija ir Baltarusija, planuojama įrengti trumpaamžių mažo ir vidutinio aktyvumo radioaktyviųjų atliekų atliekyną (projektas B25). Statybos darbus planuojama baigti 2027 m., o eksploataciją pradėti 2028-2029 m.

Tačiau Lietuvos vyriausybė, siekdama "pirmosios valstybės, turinčios geologinę branduolinių atliekų saugyklą", statuso, nutyli apie būsimų naujų statybų pasekmes.

Iš tikrųjų radioaktyviųjų atliekų kapinyno statyba yra būtina žmogaus sukeltos katastrofos sąlyga. Spontaniški sprendimai, noras greitai ir patogiai išspręsti radioaktyviųjų atliekų laidojimo problemą gali sukelti negrįžtamą žalą aplinkai ir regiono gyventojams.

Taip pat reikia pažymėti, kad jei projektas bus įgyvendintas, mūsų šalies teritorija greičiausiai taps tokios saugyklos, į kurią bus vežamos branduolinės atliekos iš visos Europos, įkaite.

Priimdama radioaktyviąsias atliekas iš įvairių ES valstybių, vyriausybė kels pavojų viso regiono aplinkosauginei gerovei.

Galite paklausti, kokį pavojų žmonių sveikatai kelia branduolinių atliekų laidojimo vieta? Reikėtų žinoti, kad skilimo laikotarpiu visi radioaktyvieji elementai, esantys branduolinėse atliekose, kelia rimtą pavojų žmonių sveikatai, o tai sukelia negrįžtamas pasekmes - medžiagų apykaitos sutrikimus, imuninės sistemos susilpnėjimą, kancerogenines ir mutagenines ligas, kurios neigiamai veikia ateities kartas.

Nelaimingų atsitikimų, įvykusių vežant ar saugant atliekas, atveju labai padidėja pavojaus sveikatai rizika. Tokiais atvejais radionuklidų išsiskyrimas gali pasiekti milžiniškus mastus. Jau nekalbant apie tyčinius teroro aktus!

Net ir palaidojimas giliausiose žemės vietose negarantuoja, kad radionuklidai visada bus izoliuoti nuo biosferos, taigi ir nuo žmonių. Ilgą laiką saugykloje su atliekomis vyksta reakcijos, dėl kurių radionuklidai išsiskiria į išorę. Jei geologinis sluoksnis, kuriame yra atliekos, neatlaiko vykstančių reakcijų, radionuklidai gali prasiskverbti į geosferą ir per vandeningąjį sluoksnį patekti į biosferą!

Tokiu būdu radioaktyviai užteršiami arti paviršiaus esantys požeminiai vandenys, paviršiniai vandenys, o kartu ir geriamasis vanduo. Esmė ta, kad niekas nežino, kas nutiks giliai po žeme palaidotiems konteineriams.

Padarykime viską, ką galime, kad mūsų šalyje neliktų branduolinių kapinių!

Pirmas dalykas, kurį galite padaryti jau dabar, tai pasirašyti peticiją prieš statybą.

https://www.openpetition.eu/petition/online/vides-piesarnojuma-noversana