Interpolas perspėja apie narkotiko fentanilio epidemijos grėsmę Lietuvoje

Autorius: Algimantas Lebionka Šaltinis: http://lebionka.blogspot.com/2... 2024-02-12 02:54:00, skaitė 1068, komentavo 7

Interpolas perspėja apie narkotiko fentanilio epidemijos grėsmę Lietuvoje

Niekada anksčiau JAV nuo narkotikų nėra mirę tiek žmonių, kiek nuo fentanilio. Dabar jis plinta ir Europoje, rašoma vokiečių leidinyje Welt.

Europos narkotikų ir narkomanijos stebėsenos centras (EMCDDA), atsakydamas į "Welt" užklausą, teigia, kad Estijoje, Latvijoje ir Lietuvoje daugėja mirčių nuo perdozavimo atvejų, kurie, atrodo, iš dalies susiję su stipriaisiais opioidais, įskaitant fentanilį, darinius, taip pat įvairius nitrazinus. Pavyzdžiui, 2023 m. gegužės mėn. Latvijos policija konfiskavo didelį kiekį fentanilio - apie penkis kilogramus - kartu su cheminiais pirmtakais, o tai rodo, kad fentanilis galėjo būti pagamintas Latvijoje.

AVvXsEgJ7S2iwydDIlZQ78tRegyXdMN549tpDkR_Eb1ssexz4KF1HlrP-J5XLZyCG9ESWBB-PhdMbXU3u47yuJUXqLjHAjAnE36uhTCeg_osdNtSrFQS7sxJedgsCdVjtqf7tHzjMAnH5J_fnvA5VBHQNarRn9F2dslsbllixAqI7iNpova4bX_nv1ICkM2WxlG3

Benamis Amerikos fentanilio tvirtovėje Portlande, Oregono valstijoje. Welt nuotr. 1-oje nuotraukoje Filadelfija, JAV.

Vikipedijoje apie šį narkotiką rašoma

Fentanilis (C₂₂H₂₈N₂O) – sintetinis opioidas, naudojamas malšinti itin stiprų skausmą, tačiau veikiantis trumpą laiką. Šis vaistas yra stiprus µ-opioidinių receptorių agonistas. Istoriškai fentanilis buvo naudojamas staigaus ir intensyvaus, įvairių ligų sukeltam skausmui malšinti bei kaip analgetikas prieš operacines procedūras ar anestetikas (kartu su benzodiazipinu). Fentanilis yra maždaug 100 kartų stipresnis analgetikas lyginant su morfinu ir 50 kartų stipresnis lyginant su heroinu. Fentanilis ir kiti opioidai neretai naudojami svaiginimuisi kartu su kokainu, heroinu, metamfetaminu. 2020–2021 m. JAV nuo šio narkotiko perdozavimo žuvo 64 000 žmonių.

Visoje Europoje nuolat auga narkotikų vartojimas. Ypač šiuo metu "karšta tema" yra labai stiprus opioidas fentanilis. Net tarptautinė policijos organizacija Interpolas dabar įspėja apie šią medžiagą kaip apie "tiesioginę grėsmę" ES gyventojams dėl sparčiai didėjančio vartojimo. "Faktas yra tas, kad fentanilio jau yra Europoje, jis yra labai stiprus ir turi būti traktuojamas kaip neišvengiama grėsmė", - "Welt am Sonntag" cituoja Interpolo generalinį sekretorių Jürgeną Stocką.

Pasak J. Stocko, kuris pasisako už tai, kad didelio masto šios medžiagos konfiskavimas taptų taisykle, sistemingai tikrinti, ar nėra fentanilio, yra "viena iš pamokų", kurias Europa gali pasimokyti iš JAV. Taip yra todėl, kad net ir nedideli fentanilio kiekiai gali būti mirtini vartotojams - "bet kartu labai pelningi nusikalstamiems tinklams, užsiimantiems jo platinimu", sako Stockas. Šie tinklai taip pat neišvengiamai auga dėl anksčiau neteisėtų rinkų, pavyzdžiui, prekybos kanapėmis, žlugimo, pereinant prie pavojingesnių, sunkesnių ir pelningesnių narkotikų.

Interpolas neseniai atliko pirmąją pasaulinę teisėsaugos institucijų apklausą dėl fentanilio; pirminiai rezultatai parodė, kad šis narkotikas ir panašios medžiagos "platinamos arba gaminamos visuose pasaulio regionuose, įskaitant Europą". Tai apėmė nelegalų ir medicininį fentanilą miltelių, pleistrų, tablečių ir skysčių pavidalu, kaip pranešė "dts". Net jei dabartiniai konfiskavimo atvejai Europoje "nė iš tolo neprilygsta" Šiaurės Amerikoje konfiskuotiems kiekiams, jie turėtų "kelti teisėsaugos ir sveikatos apsaugos institucijų susirūpinimą dėl didelio priklausomybės potencialo", teigė Stockas.

Blienertas pripažįsta, kad kitų narkotikų vartotojai, pavyzdžiui, heroino vartotojai, "vis dažniau pereina prie pigesnio ir daug pavojingesnio fentanilio". Todėl neabejotinai reikia pasirengti fentanilio "epidemijos" atvejui. 

AVvXsEhMV6Hz4wYYS2fzJhJjNYDtFz7_39sqFuKLcsFaYUnBe-geT2qkoW3Ks6DV82EtrGuOfFNKm77GFkf93PFZijNp5dxBA8lCH2PrXfyXDBCuvisq5ylh0unLT5Z05k5ckIMqtHIKAK95-jcTmSYEqvrTUwmElSf0znmPQKaqTLCt4Xl-ZgRfDqemHOHd4Q9A

Fentanilo epidemija JAV

Amerikos NCHS (The National Center for Health Statistics) analitikų nurodomi duomenys šokiruoja. Nuo 2020 m. iki 2022 m. fentanilio perdozavimo atvejų skaičius išaugo daugiau nei dvigubai - nuo 35 000 iki 80 000 žmonių, o tai yra dažniausia mirties priežastis Jungtinėse Valstijose. 18-45 metų amžiaus jaunuoliai žūsta dažniau nei per eismo įvykius, nužudymus ginklu ir savižudybes. 

Fentanilis yra sintetinis opioidas, kuris, kaip teigiama, yra 50 kartų stipresnis už heroiną. Jį galima susintetinti iš vaistinėse laisvai prieinamų medžiagų. Perdozavimo mechanizmas yra toks: didėjant tolerancijai, didėja ir dozė. Kartu fentanilis absorbuojamas labai lėtai ir taip pat pasišalina iš organizmo. Taigi asmuo, kuris po kurio laiko, norėdamas palengvinti abstinencijos priepuolį, jį vartoja antrą kartą, gauna dviejų dozių derinį. Rezultatas - perdozavimas ir tikėtina mirtis.

2023 m. kovo mėnesį JAV Maisto ir vaistų administracija (DEA) paskelbė pareiškimą, kuriame įspėjo apie "mirtiną grėsmę" - fentanilio ir ksilazino, dažnai veterinarijoje naudojamo raminamojo vaisto, derinį. DEA teigia, kad "zombių narkotikų" (pavadintų dėl negyjančių žaizdų ant kūno) vartojimas auga reaktyviu tempu. Apie atvejus pranešta 48 iš 50 JAV valstijų.

Devintojo dešimtmečio pradžioje rinkoje pirmą kartą pasirodė opioidiniai analgetikai. Didžiosios farmacijos kompanijos įtikino pacientus ir gydytojus šių vaistų nauda nuo visų įmanomų (įskaitant lėtinį) skausmo rūšių. Šios kampanijos rezultatas buvo fantastiškai išaugę pardavimai. Per 20 metų opioidinių analgetikų receptų skaičius išaugo iki 255 mln. Jei tikėtume Ligų kontrolės ir prevencijos centro statistiniais duomenimis, 2013 m. 100 žmonių teko 78 receptai. 

Šalį ištikusios narkotikų epidemijos algoritmas yra toks. Baigus sintetinių narkotikų turinčių vaistų kursą, pacientui pasireiškia abstinencijos sindromas. Patiriamas sielvartas pastūmėja jį į juodąją rinką, kur jam bus pasiūlyta fentanilio už labai mažus pinigus. Dėl šios priežasties JAV kariuomenėje būna tiek daug perdozavimų: psichologinės problemos sumuojasi su fiziologine priklausomybe.

Narkotikų rinkos pasaulinė apyvarta siekia siekia 500 mlrd. JAV dolerių. Pasak "MarketWatch", jos "fentanilio segmentas" per ateinančius 12 metų padvigubės iki 35 mlrd. dolerių.

Pagrindinis fentanilio gamybos centras iš Kinijos, sugriežtinus šiai kontrolę, persikėlė į Meksiką. Dabar Meksikos narkotikų gamintojai gali teisėtai gauti komponentų (prekursorių) iš Kinijos ir pasigaminti fentanilio namuose. RAND apskaičiavo, kad jų pelnas siekia 10 mlrd. dolerių, tačiau tikėtina, kad ši suma yra gerokai didesnė. Atvira siena su Meksika užtikrina fentanilio tiekimą į JAV.

P.S.: Narkomanų partija turėtų džiaugtis dėl sklandžiai vykstančios Lietuvos narkotizacijos. Ji savo programą įgyvendino, o prieš rinkimus nutarė kiek patylėti.

LDiena.lt Mieliems skaitytojams primenu, kad Oregono valstija pasiekė tiesiog stulbinančių rezultatų kovoje už narkomafijos laisvę legaliai nuodyti JAV piliečius:

https://youtu.be/gfmiS17uByE