Šlapias Jono Banio sapnas - paverskime Lietuvą naujaisiais Pilėnais!

Autorius: Jonas Banys Šaltinis: https://www.facebook.com/banys... 2024-01-25 15:37:00, skaitė 1214, komentavo 15

Šlapias Jono Banio sapnas - paverskime Lietuvą naujaisiais Pilėnais!

Čia ta proga, kad jau pradėjom labiau realistiškai diskutuoti apie krašto gynybą ir NATO branduolinio skydo patikimumą, galbūt mūsų politikai mūsų partneriams galėtų užduoti labai konkretų klausimą - kuri konkrečiai šalis, turinti savo nuosavą branduolinį arsenalą bus oficialiai įsipareigojusi paspausti savo raudoną mygtuką, jeigu Putinas sugalvotų pasišvaistyti savo branduoliniais žaisliukais Rytų Europoje? Arba, kuri konkrečiai šalis prisiims sau atsakomybę atsakyti realiais ir konkrečiais veiksmais į Putino branduolinį šantažą, jeigu toks nutiks. Ir, žinoma, atsakyti ne tradiciniais ypatingo nerimo pareiškimais, o konkrečiai į orą pakeltais lėktuvais, aktyvuotomis pajėgomis ir raketomis, nukreiptomis į didžiuosius Rusijos miestus ar karinius objektus.

Ir kadangi mes visi daugmaž jau žinom atsakymą (nors tai nereiškia, kad šito klausimo neverta užduoti), tuomet kyla klausimas, o tai koks realus yra pasipriešinimo scenarijus? Jeigu Putinas deda ant stalo savo petarda nuklerova, ir sako, arba sudedat ginklus, arba iš Vilniaus liks tik radioaktyvi duobė, ką mes darom? Ar mes esame sutarę bent jau tarpusavyje? Ar iškart verčiamės kojomis į viršų ir laižom ruzzkiams batus, ar laukiam iki paskutinio? Ar pasiduodam po pirmo smūgio, ar visą Lietuvą paverčiam Pilėnais? Ir, užbėgdamas už akių visokiems ura-patriotiniams žviegliams, noriu pasakyti, kad čia ne retoriniai klausimai ir ne švaistymasis gąsdinimais - manau, kad mums iš tiesų reiktų sutarti, kur ir kokios yra mūsų pasipriešinimo ribos. Aš kol kas būčiau už Pilėnus. Bent jau prieš ateities kartas nebūtų gėda. Bėda tik, kad tokiu atveju, greičiausiai, ir ateities kartų nebūtų.

O kol kas vienos iš partijų, besimatuojančių naujos valdžios koalicijos krėslus (Skvernelyno, jei ką), nariai visuotiniu balsavimu nusprendė, kad jie bus PRIEŠ ir visuotinį karinį šaukimą, ir mokesčių didinimą krašto gynybai. Dabartiniai koalicijos partneriai Laisvės partija jau viešai aiškina, kad nesutiks gynybai skirti daugiau lėšų, jei jiems nebus detaliai išaiškinta, ką ir kaip veiks kiekvienas tankas. Taip kad jau dabar aišku, kad šiais metais tikėtis kažkokio bendro sutarimo nacionalinio saugumo ir gynybos klausimais neverta, nes visos partijos iš to darys savo rinkiminį šou.

LDiena.lt Brangiems skaitytojams, kuriems gal būt pernelyg sunku įkąsti šio didžio intelektualo tekstą – siūlau pasiklausyti Jono Banio pranašiškų vizijų:

https://youtu.be/yL09QgIGnMU