Europoje gyvenančių ukrainiečių laukia labai liūdnos naujienos

Autorius: BūkimeVieningi.lt Šaltinis: https://bukimevieningi.lt/euro... 2023-12-23 23:39:00, skaitė 930, komentavo 3

Europoje gyvenančių ukrainiečių laukia labai liūdnos naujienos

Ukrainos gynybos ministerija į Ukrainos ginkluotųjų pajėgų gretas kviečia iš Ukrainos į Vakarus pabėgusius ukrainiečius, apie tai skelbia Vokietijos leidinys Stern.de. Pabrėžiama, jog norima šaukti vyrus nuo 25 iki 60 metų.

Ukrainos gynybos ministras Rustemas Umerovas kviečia ateinančiais metais savo piliečius, šiuo metu esančius užsienyje, atlikti privalomąją karo tarnybą, įskaitant ir tuos ukrainiečius, kurie jau ilgą laiką gyvena Vokietijoje (kaip bus elgiamasi su ukrainiečiais, gyvenančiais kitose Europos šalyse, Vokietijos leidinys nerašo). Tai taip pat taikoma ir vyresnio amžiaus žmonėms. Visi ukrainiečiai nuo 25 iki 60 metų turi gauti šaukimus tose vietose, kur jie gyvena užsienyje ir privalo atvykti į „Ukrainos smogiamųjų pajėgų verbavimo centrus“. Apie tai, kaip vyks šaukimas užsienyje, ministras Umerovas kalbėjo interviu užsienio žiniasklaidai „Bild“, „Welt TV“ ir „Politico“.

Umerovas aiškina, kad nori padrąsinti ir vyresnio amžiaus žmones, nes „kalbame apie savo šalį“. Taigi, jis sako: „Mes atsiųsime jums šaukimą, kuris suteiks jums teisę ateiti ir tarnauti“. Kartu ministras aiškino, kad nepasirodžiusiems pasinaudoti teise tarnauti gresia bausmė. Tačiau ministras tikisi didelio savanorių aktyvumo: “Ėjimas kovoti už savo šalį nėra bausmė, tai yra garbė, garbingas dalykas”.

Umerovas pasakė kalbą po to, kai prezidentas Vladimiras Zelenskis antradienį pareiškė, kad kariuomenės vadovybė išreiškė pasiūlymą mesti „dar 450 000–500 000 šauktinių į kovą su rusais, greitai mobilizuojant juos iš civilių tarpo“. Pats Zelenskis nusprendė išsakyti šį kariuomenės norą po to, kai nuvyko į daugelį Vakarų šalių, įskaitant JAV, kur ne visada sėkmingai sekėsi skatinti idėją skubiai siųsti ginklus ir kitą karinę-politinę pagalbą Ukrainai.

Vokietijos statistikos tarnybos duomenimis, rugsėjo 30 d. Vokietijoje gyvena 1 milijonas 133 tūkstančiai Ukrainos piliečių.

SN inf.