Po Kinijos ir JAV vadovų susitikimo šalių santykiai pakrypo dar blogesne linkme?

Autorius: BūkimeVieningi.lt Šaltinis: https://bukimevieningi.lt/po-k... 2023-11-16 20:01:00, skaitė 715, komentavo 6

Po Kinijos ir JAV vadovų susitikimo šalių santykiai pakrypo dar blogesne linkme?

Kinijos užsienio reikalų ministerija aštriai sureagavo į JAV prezidento Džo Baideno žodžius, kuris Kinijos prezidentą Xi Jinpingą ir vėl pavadino diktatoriumi.

Po derybų su Kinijos lyderiu Baidenas žurnalistams sakė, kad jo požiūris į Kinijos vadovą nepasikeitė ir vėl jį pavadino diktatoriumi.

„Paklausykite, juk jis tikrai yra diktatorius, ar ne? Jis yra diktatorius ta prasme, kad vadovauja komunistinei šaliai, kurios valdžia visiškai skiriasi nuo mūsų. Negalima to paneigti ar su tuo ginčytis”, – po susitikimo su Xi Jinpingu žurnalistams sakė Džo Baidenas.

Pirmą kartą Baidenas Kinijos lyderį diktatoriumi pavadino birželį, praėjus mažiau nei 24 valandoms po valstybės sekretoriaus Antony Blinken vizito Pekine, kurio metu Vašingtonas labai tikėjosi pagerinti dvišalius santykius. Tuomet Kinijos užsienio reikalų ministerija amerikiečių pareiškimą įvertino kaip itin absurdišką, neatsakingą, prieštaraujantį faktams, šiurkščiai pažeidžiantį diplomatinį etiketą ir reiškiantį rimtą Kinijos politinio orumo puolimą bei atvirą politinę provokaciją.

Agresija ir ekspansija nėra Kinijos genuose, Kinijos žmonės nusiteikę prieš karą, jie nori stabilumo visame pasaulyje, sakė Kinijos prezidentas Xi Jinpingas.”Taika, draugiškumas ir harmonija yra vertybės, būdingos Kinijos civilizacijai. Agresija ir ekspansija nėra mūsų genuose”, – sakė Kinijos vadovas, cituojamas Kinijos užsienio reikalų ministerijos pranešime.

“Dažnai sakau, kad Kinijos žmonės priešinasi karui, jie nori stabilumo, o ko jie tikisi – ilgalaikės taikos pasaulyje. Didelis Kinijos tautos atgimimas negali būti pasiektas be taikios ir stabilios tarptautinės aplinkos”, – sakė jis. .

Modernizacijos kelyje Kinija niekada nesiims karo, kolonizacijos, plėšimų ar prievartos, pabrėžė jis.

SN inf.