Atšaukti Magelaną

Autorius: Махно Šaltinis: http://ldiena.lt... 2023-11-15 01:48:00, skaitė 612, komentavo 2

Atšaukti Magelaną

Grupė išprotėjusių jankyno astronomų reikalauja, kad iš kosminių objektų pavadinimų būtų pašalintas portugalų ir ispanų navigatoriaus Ferdinando Magelano, atlikusio pirmą kelionę aplink pasaulį, pavardė, nes jis buvo „žudikas ir vergų savininkas“, praneša „The Guardian“.

Laikraštis cituoja vieną iš iniciatyvos autorių, astronomės Mia del los Reyes, iš Masačusetso Amhersto koledžo, straipsnį.

Keletas kosminių objektų turi Magelano vardą. Keliaudamas aplink pasaulį 1519–1522 m., vienas iš Magelano komandos narių aprašė iš senovės žinomus žvaigždžių objektus, kurie tapo žinomi kaip Magelano debesys – didysis ir mažasis. Tai dvi didžiausios Paukščių Tako palydovinės galaktikos, kurias jungia Magelano tiltas (dujų ir žvaigždžių struktūra), iš jų sklinda dujų srautas, vadinamas Magelano srautu, o visa tai kartu vadinama Magelano sistema.

Pagrindinis aktyvistų astronomų priekaištas Magelanui yra tas, kad jis savo ekspedicijų metu padarė „baisių dalykų“.

Dabartinio Guamo ir Filipinų salose „jis ir jo vyrai sudegino ištisus kaimus ir žudė jų gyventojus“, o dabartinės Argentinos teritorijoje jis pavergė jaunus vyrus ir surakino juos antrankiais.

Tyrėjai mano, kad astronominiai objektai neturėtų būti pavadinti žmonių, susijusių su „žiauriu kolonijiniu palikimu“, vardais, ir ragina Tarptautinę astronomų sąjungą pervadinti Magelano debesis.

Diskusija apie pervadinimą mokslo bendruomenėje neapsiriboja žvaigždėmis.

Neseniai buvo diskutuojama apie biologinių rūšių, kurios buvo pavadintos, pavyzdžiui, Hitlerio ar Mussolini vardais, pervadinimą. Dabar du vabzdžiai turi Trečiojo Reicho vado vardą. Tiesa, yra viena smulkmena. Rochlingia hitleri, anot mokslininkų, išnyko prieš milijonus metų. Antrasis, Anophthalmus hitleri, laikomas retu. Drugelis Hypopta mussolinii yra pavadintas Italijos diktatoriaus vardu.

Prašymai dėl pavadinimo jau išsiųsti atsakingoms organizacijoms.

P.S.

Beprotybė ir šizofrenija pas vakaroidus tik stiprėja. Kas nežino, tai su Kolumbu jau iš dalies išsiaiškino taip vadinamose „Kolumbofalo“ rėmuose; dabar atėjo Magelano eilė. Tik neaišku, kodėl jie pradėjo nuo kosminių kūnų, kai vis dar nėra iki galo išsiaiškinę su paminklais. Ir Magelano sąsiauris dar nepervadintas. Apskritai, darbo dar yra daug.

P.P.S.

Kuomet jokių esminių pasiekimų mokslo srityse vakaroidai neturi, tuomet jie imituoja audringą veiklą. Taip visuomet buvo yra ir bus.