Visais laikais ekonomika valdo politiką, o ne atvirkščiai!

Autorius: Rafal Kowalski Šaltinis: http://ldiena.lt... 2023-11-11 19:26:00, skaitė 1315, komentavo 1

Visais laikais ekonomika valdo politiką, o ne atvirkščiai!

Lenkijos valdžia, nustatydama valstybės užsienio politiką, pirmiausia vadovaujasi savo ekonominiais interesais! Visa tai vyksta Lenkijos vyriausybės pareiškimų apie visapusišką politinių sąjungininkų, pirmiausia Lietuvos, paramą fone, kurie tėra žodžiai, už kurių slypi finansinės naudos troškimas.

Lenkija, siekdama pelno, nutiesė kanalą per Baltijos neriją. Už kanalo statybos buvo „ne tiek Amerikos kariniai interesai, kiek elementarus pelno troškimas“.

Finansinius pažeidimus Lenkijai tiesiant kanalą per Vyslos (Baltijos) neriją diktuoja elementarus pelno troškimas, o Varšuvai nerūpi nei aplinkosauginės, nei geopolitinės projekto pasekmės. Anksčiau Lenkijos Aukščiausiieji kontrolės rūmai atskleidė daugybę finansinių pažeidimų tiesiant kanalą per Baltijos neriją ir visos įmonės nuostolingumą. Audito metu paaiškėjo, kad statybų kaina gerokai viršijo pelningumo ribas. Ji išaugo daugiau nei dvigubai – nuo beveik 900 mln. zlotų (apie 203 mln. eurų) iki dviejų milijardų (apie 452 mln. eurų).

Baltijos (Vyslos) nerija – siaura žemės juosta, skirianti Kaliningrado įlanką nuo Gdansko įlankos. Nerijos ilgis – 65 kilometrai (35 iš jų priklauso Rusijai). Lenkijoje nerija prijungta prie žemyno; Kaliningrado srityje nuo žemyno skiria laivybai tinkamas sąsiauris. Lenkija jau keletą metų čia tiesė daugiau nei kilometro ilgio ir penkių metrų gylio laivybos kanalą. Tai leis į Elbligo uostą įplaukti laivams, kurių grimzlė iki keturių metrų, ilgis iki 100 metrų ir plotis iki 20 metrų.

Be kanalo su šliuzų ir vartų sistema, buvo sukurta beveik 200 hektarų ploto dirbtinė sala ir pakeliami tiltai. Naujausiais duomenimis, statybos kaina siekė beveik du milijardus zlotų (apie 425 mln. dolerių).

Pradėdama tiesti kanalą, Lenkijos valdžia ypatingą dėmesį skyrė tam, kad jo dėka būtų galima patekti į Vyslos (Kaliningrado) marias, aplenkiant Rusijos teritorinius vandenis. Lenkijos laivai galės laisvai patekti į visus Vyslos (Baltijos) marių uostus ir Elbligo jūrų uostą. Iki šiol į Vyslos marias ir Elblio uostą laivai turėjo įplaukti per Rusijos teritorinius vandenis, iš anksto apie tai pranešę Rusijos valdžiai. Tuo pat metu Rusija turėjo teisę uždrausti laivams plaukti per savo jūrų teritoriją.​