Laiko pjautynėms nebėra. Metas vienytis

Autorius: Alkas.lt Šaltinis: https://alkas.lt/2023/10/19/la... 2023-10-20 15:04:00, skaitė 511, komentavo 3

Laiko pjautynėms nebėra. Metas vienytis

Geopolitinė padėtis

Nors vakar virš Tel Avivo griaudėjo sprogimai, tai nesutrukdė JAV prezidento Džo Baideno vizito Izraelyje. Jis sakė remiantis Izraelį, tačiau šalies vadovams kalbėjo ir ne visai priimtinas tiesas.

„Jūs esate žydų valstybė, bet kartu ir demokratinė valstybė. Kaip ir Jungtinės Valstijos, jūs negyvenate pagal teroristų taisykles. Jūs gyvenate pagal teisinės valstybės … Negalite atsisakyti to, kas jus daro tokius, kokie esate“.

Šie žodžiai reiškia, jog Izraelis privalo laikytis Vakaruose pripažintų žmogaus teisių normų ir deklaruojamų vertybių, nepaisant komplikuotos padėties po „Hamas“ puolimo. Kitaip tariant, Vašingtonas perspėja Tel Avivą nepasiduoti „įniršiui“ ir neperžengti ribos, kuri civilizuotą šalį skiria nuo teroristų. Priešingu atveju, abi konfliktuojančios pusės tampa panašios.

JAV prezidentas prisiminė amerikiečių „įniršį“ po 2001 m. rugsėjo 11 d. išpuolių prieš Valstijas ir paminėjo, kad jo vyriausybė „padarė klaidų“ reaguodama į juos. Nepaprastai geopolitiškai teisingas, išmintingas žingsnis, suvokiant, pripažįstant klaidas ir raginant partnerius nelipti ant to paties grėblio. Tokios savivokos ir savikritikos ypatingai trūksta mūsų šalies politikams.

Izraelio premjero Benjamino Netanyahu biuras paskelbė, jog „nesutrukdys“ Egipto teikiamai pagalbai Gazos ruožui. Šis sprendimas priimtas atsižvelgiant į JAV viešinčio prezidento prašymą. Izraelio vyriausybė teigia, kad „netrukdys“ maisto, vandens ir medikamentų tiekimui, jei šios prekės nebus skirtos „Hamas“.

Neįsivaizduojame, kaip tokioje mėsmalėje įmanoma atskirti, kas yra kas, ir kas kam turi būti tiekiama.

Mums labai liūdna ir pikta, kad ne tik eiliniai socialinių tinklų vartotojai, bet ir valstybių vadovai nesivadovauja išmintimi, nesinaudoja istorine patirtimi, o remiasi emocijomis, kuomet žmogus yra nepajėgus priimti jokio racionalaus sprendimo. Apgailestaujame, matydami, kaip kai kurie mūsų „kolegos“ bei žiniasklaidos priemonės spekuliuoja jausmais, viešindami jautrias karo istorijas, netektis, veikiant jūsų emocijas, siekiant sulaukti kuo daugiau „like“. Tokių žmonių ir panašių organizacijų tikslas – ne informuoti, o išbalansuoti ir dezinformuoti.

Dezinformacija siekiama sukelti emocijas, ji skaldo, kiršina, vienas socialines grupes nuteikia prieš kitas. Užvadyti neapykantos, žmonės eina žudyti panašių į save.

Emocijų vedini Jordanijos sprendimų priėmėjai atšaukė aukščiausiojo lygio arabų šalių susitikimą su JAV prezidentu Džo Baidenu. Sprendimas priimtas dėl antradienį Gazos ligoninėje įvykusio mirtino sprogimo.

Žvelgdami į šį geopolitinių dėlionių paveikslą, privalome suvokti, jog blogio ašies strategai dėlioja ėjimus, masines žudynes, naudoja poveikio priemones tiek prieš visuomenes, tiek prieš valstybių vadovus. Žmonių aukos, kraujas ir kančia teroristams tėra priemonė norimiems tikslams pasiekti.

Beje, JAV Nacionalinio saugumo taryba pareiškė, kad Izraelis „nėra atsakingas“ už sprogimą ligoninėje, o amerikiečių žvalgybos duomenys retai kada būna netikslūs.

PSO teigė, kad griežtai smerkianti pakartotinius Izraelio įsakymus evakuoti 22 ligonines, kuriose gydoma daugiau kaip 2000 pacientų šiaurinėje Gazos ruožo dalyje. Priverstinė pacientų ir sveikatos priežiūros darbuotojų evakuacija esą dar labiau padidins humanitarinę katastrofą.

Įdomi ir svarbi detalė, jog pirmuosius pranešimus apie ligoninės bombardavimą pranešė Izraelio ministro pirmininko Benjamino Netanyahu visuomeninis padėjėjas Hananya Naftali, paskelbęs, jog „Izraelio oro pajėgos smogė „Hamas“ teroristų bazei Gazos ligoninėje“. Vėliau „influenceris“ pranešimą ištrynė, tačiau jį jau buvo išplatinusi „Reuters“.

Visa tai suteikia dar didesnį svorį informacinėms psichologinėms operacijoms, dezinformacijai ir su tuo susijusioms pasekmėms. Ir, visgi, nepaisant „technologijų amžiaus“ didžiausią įtaką sprendimams, proto pasvertiems ėjimams, turi gyvas bendravimas, argumentai akis į akį, ką puikiai demonstruoja J. Baideno vizitas Izraelyje.

Reikšmingi postūmiai

Per praėjusią parą likviduotas rekordinis kiekis okupantų – net 630. Rusams nesiseka Ukrainos kariuomenių pozicijų šturmas ir miestų apsiaustis – fronto linija įstrigusi.

Rusams didžiulis smūgis buvo netikėtos ATACMS atakos, kurios sunaikino didelį kiekį driskių gelžgalių. Tuo pat metu vyksta intensyvūs dronų antskrydžiai, kurių metu naikinami tankai, technika ir gyvoji jėga.

Ukrainiečių jūrų pėstininkai išsilaipino kairiajame Dnipro krante prie Chersono ir išrūkė iš ten įsitvirtinusius ginkluotus Kremliaus valkatas.

Ukrainos priešlėktuvinė gynyba numušė 3 iš 9 bepiločių orlaivių „Shahed“ ir raketą Kh-59. Pranešama, jog teroristinė Rusija į Ukrainos teritoriją iš viso paleido 5 raketas „Iskander-M“.

Užsienio ekspertai pastebi, jog Putino pastangos išnaudoti Izraelio karą Ukrainos puolimui patyrė visišką fiasko. Nevykėlis prarado bet kokią įtaką Artimuosiuose Rytuose, o į žudiko raginimus abi puses susitaikyti, žiūrima, kaip į apgailėtiną melą. Į Maskvos pusgalvius žiūrima kaip į autsaiderius, o į Rusiją, kaip į gęstančią ir nuo arenos nueinančią šalį.

Nepaisant to, nevykėlis Putinas planuoja verbuoti šimtus serbų karo veiksmams Ukrainoje. Tam tikslui Rusija priėmė nemažai įstatymų, kuriais siekiama į savo driskių armijos gretas pritraukti užsienio piliečius. Serbijos bendradarbiavimas su teroristine Rusija gali šaliai kainuoti narės kandidatės ES statusą.

Trumpai

Pranešama, jog Jungtinės Valstijos perdavė Ukrainos gynybos pajėgoms apie 20 taktinių balistinių raketų „žemė-žemė“ ATACMS. Raketų perdavimas vyko slapta, nes baimintasi, kad Rusija gali atakuoti logistikos grandinę. Ukrainos kariuomenė norėjo driskius nustebinti netikėtu pirmuoju smūgiu. Ir tai ukrainiečiams pavyko.

Šaltiniai praneša, jog skelbiamas suteiktų raketų skaičius galimai netikslus, kad rusams netrukus būtų surengta dar daugiau siurprizų.

Pietų Korėjos, Japonijos ir JAV ginkluotosios pajėgios surengs pirmąsias bendras oro pratybas.

Šios pratybos bus naujausias iš daugelio trijų šalių veiksmų, kuriais jos siekia stiprinti ryšius didėjant įtampai dėl Šiaurės Korėjos ir Kinijos įtakos regione. Pratybos greičiausiai vyks sekmadienį ir jose dalyvaus JAV strateginis bombonešis B-52 bei trijų šalių naikintuvai. Kitos pratybų detalės laikomos paslaptyje.

Šė Korėja yra grasinusi surengti branduolinį smūgį JAV lėktuvnešiui prie Pietų Korėjos krantų, kuomet ten pasirodė USS „Ronald Reagan“. Šiaurės Korėjos gynybos ministerija tai vadina „neslepiama karine provokacija, dėl kurios padėtis priartėja prie negrįžtamai katastrofiškų aplinkybių“.

Panašu, jog visos teroristinės valstybės kartoją tuos pačius, išverstus girto Medvedevo branduolinius grasinimus Vakarams.

Rytoj Džo Baidenas kreipsis į šalies Kongresą prašydamas 60 mlrd. dolerių paramos Ukrainai ir 40 mlrd. dolerių – Izraeliui, Taip pat bus ieškoma lėšų Taivano paramai ir JAV sienos su Meksika apsaugai.

Lietuvoje

Kuo siejasi įvykiai Gazos ruože su šiandienine padėtimi Lietuvoje?

Visi mes puikiai suprantame, jog Izraelio – „Hamas“ karas sujaukė įprastą Vakarų sprendimų dėl Ukrainos karo darbotvarkę ir pasaulio lyderiams atsirado naujų galvos skausmų.

Tai atpalaidavo mūsų priešų fantaziją ir suteikė paspirties jiems veikti mažiau pastebimiems ir baudžiamiems. Būtent todėl rusai perėjo į itin aktyvų puolimą Ukrainoje, o Lietuvoje ir kitose šalyse prasidėjo informacinės atakos.

Degalų kainų kilimas bei masiniai grasinimai dėl sprogdinimų – puikiausias viso to pavyzdys.

Privalome suprasti ir tai, jog Kremlius šiuo metu intensyviai kariauja dviem lygiaverčiais frontais: vienas – tai matoma fronto linija Ukrainoje, kitas – informacinis karas vakarų valstybių teritorijose, kuriame veikia kita armija patyrusių informacinių operacijų teroristų – diversantų.

SVR, FSB ir GRU naudoja ir išbando naujus „ginklus“ ir metodus, stebi, kaip jie veikia Izraelyje, JAV, Ukrainoje, ir, žinoma, Lietuvoje. Neigti tokio informacinių atakų egzistavimą ir pavojų primityvu, ir primena plokščiažemininkų pastangas paneigti Žemės apvalumą.

Kokią tarptautinę, geopolitinę žalą gali padaryti neigiama, melaginga, tendencinga informacija, puikiai matome, stebėdami informacinį lauką, susijusį su įvykiais Gazos ruože.

Matydami pastangas sukiršinti Lietuvos politikus, jėgos struktūras, visuomenės grupes, kreipiamės į blaiviai mąstančius piliečius. Nustokime kandžiotis, kenkti vieni kitiems, kovodami dėl postų, įtakos, drebėdami ir bijodami prarasti šiltas vietas.

Nustokime kritiką, siūlymus vertinti, kaip asmeninius įžeidimus ir norą pakenkti.

Strateginis priešas ne čia.

Laiko įsižeidinėjimams ir kerštavimui paprasčiausiai nebėra. Privalome vienytis ir dėti visas pastangas, kad išsaugotume visų mūsų saugumą.