Kremliuje panika. JAV ruošiasi karui su Rusija

Autorius: Alkas.lt Šaltinis: https://alkas.lt/2023/10/16/kr... 2023-10-16 16:16:00, skaitė 621, komentavo 5

Kremliuje panika. JAV ruošiasi karui su Rusija

Geopolitinė padėtis

JAV prezidentas Džo Baidenas įspėjo Izraelį dėl rengiamos Gazos ruožo okupacijos, viešai ragindamas izraeliečius elgtis santūriai reaguojant į šį mėnesį įvykdytus „Hamas“ teroro išpuolius. Dž. Baideno teigimu, būtų „didelė klaida“ okupuoti Gazą.

„Tai, kas įvyko Gazoje, mano nuomone, yra tai, kad „Hamas“ ir kraštutiniai „Hamas“ elementai neatstovauja visiems Palestinos žmonėms“, – pareiškė Dž. Baidenas.

Mes palaikome JAV prezidentą. Įsiveržimas į Gazą ir kariniai veiksmai milijoninio miesto gatvėse, pirmiausia būtų pražūtingi pačiai Izraelio kariuomenei, o taip pat žūtų daug civilių gyventojų. Įsiveržimo ir kovų miestų gatvėse taktika – praeitis, kurią jei ir naudoja, tai nebent Rusijos barbarai, patirdami milžiniškas aukas.

JAV valstybės sekretorius Entonis Blinkenas (Antony Blinken) vieši Izraelyje. Teigiama, jog vizitas skirtas konflikto sureguliavimui, iš karto po diplomatinio maratono Jordanijoje, Bahreine, Katare, Saudo Arabijoje ir Jungtiniuose Arabų Emyratuose. Blinkenas susitiko ir su Palestinos savivaldos vadovu, Baltiesiems rūmai baiminantis, kad konfliktas išplis į Vakarų Krantą.

JAV delegacija ragina arabų šalis daryti spaudimą „Hamas“, kad į konfliktą neįsitrauktų kita Irano sukurta ir išlaikoma teroristinė organizacija „Hezbollah“.

Blinkeno teigimu, „Hamas“ išpuolio priežastis galėjo būti siekis sužlugdyti žydų valstybės santykių su Saudo Arabija normalizavimą.

Kai ugnis paliekama be priežiūros, gaisras anksčiau ar vėliau įsiplieskia. Ir štai dabar Vakarai turi kolektyviai gesinti antrą didžiulį geopolitinį gaisrą. Kiek jų dar gali įsiplieksti netolimoje ateityje?

Jungtinės Valstijos neatmeta galimybės pasitelkti savo karius, kad šie išlaisvintų „Hamas“ pagrobtus įkaitus. Apie tai pareiškė JAV nacionalinio saugumo tarybos atstovas Džonas Kirbis (John Kirby). Laukėme tokio pareiškimo. Valstijos, kaip įprasta, gina kiekvieną savo pilietį, kuriame Žemės krašte jis bebūtų.

Kinijos užsienio reikalų ministras Van I (王毅) teigia, kad Izraelio veiksmai „peržengė savigynos ribas“, ir ragina nutraukti ugnį. Kinijos atstovas taip pat ragina atsižvelgti į Jungtinių Tautų poziciją ir atšaukti „kolektyvinę bausmę Gazos gyventojams“.

Labai neblogas Kinijos atstovo tekstas. Tik adresatas supainiotas. Ugnį nutraukti reikia raginti Rusiją. Ir skubiai.

Fiureris Putinas pakomentavo JAV Kongreso komisijos ataskaitą, kurioje JAV valdžios institucijoms esą pataria ruoštis karui su Rusija ir su Kinija vienu metu.

Nors Putinas aiškina, kad šių patarimų nevertina rimtai, tarp eilučių – lengva tryda, kurią išduoda minčių prieštara. Sunerimęs diktatorius aiškina, jog tokios kalbos nerimtos, nes tokios mintys esą negali kilti sveiko proto žmonėms.

Tuo pat metu vladyka pats ima abejoti savo išvada ir aiškina, jog jei tai tiesa, tuomet reikia ruoštis karui. Tačiau iš kitos pusės, esą tai ne kas kita, o gąsdinimas. Šia proga Putinas priduria, jog jei JAV norės pradėti karą su Rusija, konfliktas bus visai kitoks, ne toks, kaip „specialioji karinė operacija“ Ukrainoje.

„Mes vadovaujamės tuo, kad norime taikos, o jei JAV nori kariauti su Rusija, tai bus kitoks karas, ne speciali karinė operacija. Pažvelkite į Artimuosius Rytus, ar ten yra specialioji karinė operacija? Ar taip jūs tai lyginate?“, – nuosavų minčių vingiuose klaidžioja sutrikęs Putinas.

Žinoma, kad karas bus visai kitoks. 5 000 „Tomahawk“ suduos triuškinamą konvencinį smūgį driskiams Ukrainoje ir prie šalies sienų per tris dienas. Prireiks dar dviejų savaičių sunaikinti likusį ordos karinį potencialą.

Štai kaip atgrasančiai teroristus veikia neįveikiamų priešininkų planai. Putinas, iki ausų įklimpęs kraujyje ir šūde, daugeliu atveju gąsdindamas Vakarus, blefuoja. Tačiau nevykėlis suvokia, jog priešingai nei Rusija – JAV neblefuoja. Pentagonas kuria planus sunaikinti ordą. Realius.

Lenkijos valdančioji partija „Teisė ir teisingumas“, surinkusi 36,8 proc. balsų, laimėjo rinkimus, tačiau negalės sudaryti valdančiosios daugumos. „Pilietinė koalicija“, vadovaujama Donaldo Tusko, surinko 31,6 proc. balsų, „Trečiasis kelias“ – 13 proc., „Naujoji kairė” – 8,6 proc., tad skelbiama preliminari opozicijos rinkiminė pergalė. Tuo tarpu kraštutinių dešiniųjų „Konfederacija“, pasižymėjusi anti-ukrainietiškais šūkiais, tesurinko 6,2 proc. balsų. Tai labai geras ženklas.

Reikšmingi postūmiai

Sustiprėjo okupantų puolimas Ukrainoje. Puolimas vyksta keliomis kryptimis vienu metu. Per parą įvyko beveik 70 karinių susirėmimų. Driskiai bando susigražinti prarastas pozicijas Robotnoje kaimo apylinkėse Zaporožės regione, kuri yra pagrindinė ukrainiečių puolimo kryptis. Driskių atakos Melitopolio, Bachmuto, Limano, Avdejevkos kryptyse buvo atremti.

Šią naktį teroristinė Rusija surengė dar vieną masinę oro ataką, panaudodama valdomas aviacijos raketas Kh-59, balistines raketas „Iskander-M“ ir smogiamuosius bepiločius „Shahed-136/131“. Iš viso paleista 10 raketų, suduoti 87 smūgiai iš oro. Yra žuvusiųjų ir sužeistųjų, sunaikinti ir apgadinti privatūs gyvenamieji pastatai ir kita civilinė infrastruktūra.

Kremlius stengiasi maksimaliai išnaudoti dėmesio Ukrainai pauzę, kuomet Vakarų lyderiai susirūpinę įvykiais Gazos ruože ir Izraelyje.

Trumpai

Izraelis su JAV sutarė atnaujinti vandens tiekimą į pietines Gazos ruožo dalis. Žuvusiųjų Gazos ruože skaičius išaugo iki 2450 žmonių ir 9200 sužeistųjų, pranešė Palestinos sveikatos apsaugos ministerija.

„Hamas“ neleidžia amerikiečiams išvykti iš Gazos per Rafos perėją į Egiptą, nors Kairas sutiko įsileisti JAV piliečius į šalį, praneša Baltieji rūmai. Vakar Egipte JAV piliečių saugumo klausimais viešėjo E. Blinkenas. Izraelio kariuomenė praneša, jog „Hamas“ teroristai neleidžia Gazos gyventojams išvykti iš miesto, blokuodami kelius.

Vakar iš Libano į Izraelio teritoriją buvo paleistos devynios raketos. Izraelis sureagavo atsakomaisiais smūgiais. Tuo tarpu JAV gynybos pareigūnai įtikino Izraelio vyriausybę nepradėti prevencinio smūgio prieš „Hezbollah“ pajėgas Libane ir pažadėjo, kad JAV karinės jūrų pajėgos Viduržemio jūros rytinėje dalyje, įskaitant lėktuvnešį „USS Gerald R. Ford“, suteiks karinę pagalbą, jei „Hezbollah“ vis dėlto pradėtų didelį išpuolį prieš Izraelį.

Kremlius dezinformuoja, jog Rusijos naikintuvas Su-27 sustabdė JAV stebėjimo droną RQ-4B „Global Hawk“, kuris kirto Rusijos oro erdvę virš Juodosios jūros. Maskva taip pat trimituoja, jog vakar esą numušė 67 Ukrainos bepiločius orlaivius.

Rusijos duomenimis, nuo invazijos pradžios iš viso sunaikinti 250 sraigtasparnių, 7 888 bepiločiai orlaiviai, 441 priešlėktuvinės gynybos sistema, 12 640 tankų ir kitų šarvuotų kovos mašinų, 6 771 lauko artilerijos ir minosvaidžių vienetas, taip pat 14 297 vienetai specialiosios karinės technikos. Kam čia smulkintis. Reikėjo po nulį prirašyt, kad dar geriau atrodytų šie kreivarankių išmislai.

„Ukrainos vadovybė yra korumpuota ir neadekvati, ji slopina verslą, pilietines laisves ir politinius konkurentus“ – pareiškė karo pranašas Oleksijus Arestovičius. Pasak buvusio Ukrainos prezidentūros kanceliarijos patarėjo Ukrainos vadovybė išnaudojo savo kompetencijos ribas. Arestovičius Kijevo valdžia nusivylė, nes pastaroji nelaimėjo karo, kaip kad jis planavo savo vakaro pranašystėse.

Pasirodo, Ukraina galėjo laimėti karą, ko ir tikėjosi Arestovičius, tačiau valdžia jo nepaklausė. „Kai išpūtęs lūkesčius dėjau viltis į mūsų kontrpuolimą, dariau tai remdamasis skaičiavimais. Tuo metu šie lūkesčiai neatrodė išpūsti, man žinomi skaičiai žadėjo didelę sėkmę“, – aiškina influenceris.

Į šio talentingo Ostapo Benderio mokinio, gebančio kalbėti ir atspindėti tai, ko iš jo tikisi minia, žodžius nekreiptume dėmesio bei nerastume laiko jo minčių katakomboms, jei ne informacija apie Oleksijaus ketinimus dalyvauti prezidento rinkimuose.

Lietuvoje

Mūs kaimuky kaip išeiginė – taip ir šventė! Duodam rudeninio garo, tęsdami savaitgalines ramtadrylias. Kažkur kažkas toli kariauja, kažkas šaudosi, žudosi, krinta raketos, dronai.

O Lietuvoje… Ramybė, kaip per šv. mišias. Niekas iš dangaus juk nekrenta, nešaudo… Tai ko čia viduriuot miltais?

Bet va tie paprasti kaimo durneliai kažkodėl nerimsta ir vis įkyriai mūsų klausinėja: kur slėptuvės, kur rinktis jai ką, kam ruoštis, kaip ruoštis, kur trauktis, kodėl nėr normalaus plento iki Suvalkų? Klausinėja, nors tu ką! Lyg kas jiems grasintų ir raketos su dronais pro stogus skraidytų!

Ko tę viduriuot?! Kai kas nors nukris, tai ir žiūrėsim, mąsto apie rytojų nemąstantis strategas – politikas – atlėpausis. Ir pasisukęs į tokius, kaip mes, garsiai šnypščia: „ššššš… Užsičiaupkit… Nekelkit panikossss…!!!”

Mat, jei mes aiškinam, kokios grėsmės tyko ir kaip nuo jų apsisaugoti – pasidarom panikos kėlėjais, karo kurstytojais ir valstybės priešais. Kaimukio politikieriai nesuvokia, jog būtent nežinia, idiotiškos šypsenos karo akivaizdoje ir kelia nerimą, o ne racionalūs paaiškinimai ir pasirengimas galimiems gyvenimo posūkiams.

O be to, patys žinot, lietuvis tokis jau yra nuo seno – mėgsta viskam pasiruošt. Dėl viso pikto. Todėl ir mes raginamės ruoštis taip pat ne dėl karo, o dėl viso pikto.

Ne. Karo artimiausiu metu mūsų žemėje nenusimato. Miegokit ramiai. Tačiau nedidelės provokacijos ir neramumai informacinėje erdvėje ne tik kad tikėtini, jie jau vyksta. Įsiplieskus numatomiems regioniniams karams pasaulyje, į kuriuos gali įsitraukti didžiosios valstybės, į svečius gali užsukti ir nelaukti kaimynai.

Neprašytas – mums ne svečias. Tokius reikia deramai pasitikt. Įveikti nuplyšusius driskius nebus sunku, tačiau tam reikia ruoštis. Kaip sakydavo seneliai – ruoštis „iš kalno”.